Najnoviji detalji optužnice protiv okrivljenih za ubistvo male Danke: Ovih 7 ključnih minuta šalje ih na robiju?
Hapšenje optuženih, Foto: nemanja Nikolić

podignuta optužnica

Najnoviji detalji optužnice protiv okrivljenih za ubistvo male Danke: Ovih 7 ključnih minuta šalje ih na robiju?

Tužilaštvo smatra da su prikupili dovoljno dokaza protiv dvojice optuženih

Objavljeno:

Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je optužnicu protiv Srđana Jankovića (50) iz sela Luka i Dejana Dragijevića (50) iz sela Zlot za teško ubistvo devojčice Danke Ilić (2) iz Bora, koje se dogodilo 26. marta u 13.53 sati i za obojicu traži maksimalnu zatvorsku kaznu - doživotnu robiju!

Radili po dogovoru

Okrivljeni se terete da su u Banjskom polju službenim automobilom JKP "Vodovod", čiji su radnici, udarili Danku, koja je sama izašla na put pored imanja njenog dede, i to tako što je osumnjičeni Srđan Janković, koji je bio za volanom "fijat pande", pri brzini od oko 20 na sat, desnim delom auta udario devojčicu, koja je pala naspram zadnjeg desnog točka. Kako se dalje navodi, osumnjičeni Dejan Dragijević, koji je bio suvozač, prvi je primetio da je Janković udario dete, stali su, a Dragijević je dete uneo u zadnji deo vozila i zadavio ga je. Zatim su se odvezli na deponiju na Starobanjskom putu, gde su po prethodnom dogovoru izbacili telo.

- Sve to su uradili u dogovoru kako ne bi bili krivično gonjeni - navodno se navodi u optužnici.

Tužilaštvo, kako saznaje Kurir, smatra da su prikupili dovoljno dokaza protiv dvojice optuženih i traže od suda da ih za krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu osude na doživotnu robiju, bez mogućnosti pomilovanja.

- Optužnica se temelji na priznanjima osumnjičenih, koja su validna jer su data uz prisustvo njihovih advokata, iako su obojica kasnije sve negirala. Temelji se i na mnogobrojnim dokazima koje smo sakupljali pola godine, počev od toga da su samo oni bili na mestu zločina, preko veštačenja kamera, izjava svedoka i drugih dokaza koje smo sakupili. Višem sudu je predata sva papirologija, oni će odlučiti o njihovoj kazni, a nadamo se da će obojicu proglasiti krivim za teško ubistvo - navodi naš izvor i podseća na priznanje Dejana Dragijevića nakon hapšenja.

Jezivo priznanje

- Gotovo dva sata je pričao do detalja šta se sve dogodilo. On je kazao da je nakon udarca kolima Danka pala, a da je on sa sedišta suvozača istrčao, prišao joj i u momentu počeo da je davi rukama. Stiskao joj je svom silinom vrat i ona je vrlo brzo, po njegovoj proceni, prestala da diše. Nakon toga ubacili su njeno telo u gepek, a zatim odvezli i bacili na deponiju - podseća izvor na jezivo priznanje, koje je, po oceni tužioca, bilo verodostojno.

Izvor kaže i da ono što je praktično potvrdilo priznanje okrivljenih jeste zapis sa GPS uređaja koji se nalazi u "fijat pandi" koju su kobnog dana vozili osumnjičeni. Pošto se radi o službenom vozilu "Vodovoda", GPS je radio i pomogao je u rekonstrukciji njihovog kretanja. Tako je uređaj pokazao da je "fijat panda" kobnog dana u kritično vreme bila na deponiji i da je tu stajala minut i 41 sekundu. To je bilo oko 14 sati tog 26. marta.

Danka Ilić
foto: RINA

- Okrivljeni su praktično za oko sedam minuta udarili Danku, ubili je, uneli u vozilo i odvezli na deponiju. To se dešavalo u intervalu od 13.53 do 14 sati, kada su snimljeni na deponiji - kaže izvor i podseća da telo Danke Ilić do danas nije pronađeno.

VJT Zaječar

Radoslava terete za dva krivična dela

Iz Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru juče su potvrdili da je optužnicom obuhvaćen i osumnjičeni Radoslav Dragijević, otac Dejana Dragijevića. On se tereti za krivično delo neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca, kao i za krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

- Radoslav Dragijević se brani sa slobode jer mu je sud ranije ukinuo pritvor, dok je tužilaštvo po podizanju optužnice predložilo da se pritvor produži Srđanu Jankoviću i Dejanu Dragijeviću - saopštili su iz zaječarskog VJT.

Majka ubijene devojčice

Verujem da optužnica nije podignuta bez dokaza

Ivana Ilić, majka ubijene devojčice, rekla je juče, nekoliko minuta nakon što je nadležno tužilaštvo podiglo optužnicu, da veruje da su tužilaštvo i policija radili svoj posao kako treba i da optužnicu nisu podigli bez dokaza.

- Znamo šta smo sve davali na veštačenje, šta su uzimali od ove dvojice da se veštači. Svi su zaboravili šta su njih dvojica rekla kad se pojavio snimak iz Beča, rekli su: "Brate, izvukli smo se". Ali uprkos istrazi protiv njih, njihovoj izjavi, priznanjima, svi i dalje krive mene, njenu majku - rekla je za medije Ivana i dodala da joj je jako teško i da niko ne može da razume bol koju oseća.

- Šta god da je, ako je i ono najgore, ja samo želim da znam gde mi je dete, da imam gde da odem sveću da mu zapalim - rekla je Ivana.

Bonus video:

02:16

TUŽILAC REKAO DA ĆE SIGURNO BITI PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DEJANA DRAGIJEVIĆA! Rajko Nedić u programu uživo poslednje INFORMACIJE

(Espreso/Kurir/M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.