"Optužnica mora da prođe 2 prstena sudskog odlučivanja": Evo šta kažu stručnjaci o slučaju Danke Ilić
Banjsko polje, Foto: Nemanja Nikolić

podignuta optužnica

"Optužnica mora da prođe 2 prstena sudskog odlučivanja": Evo šta kažu stručnjaci o slučaju Danke Ilić

Roskić ističe da je činjenica da telo Danke Ilić nije pronađeno dosta otežalo posao

Objavljeno:

Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je optužnicu protiv Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića osumnjičenih za ubistvo trogodišnje devojčice Danke Ilić. Oni su optuženi za krivično delo teško ubistvo, a tužilaštvo traži kaznu doživotnog zatvora.

Optužnica je podignuta i protiv okrivljenog Radoslava Dragijevića, oca Dejana Dragijevića zbog neprijavljivanja krivičnog dela i pružanje pomoći počiniocu nakon izvršenja krivičnog dela.

U emisiji "Blic Dan" su Radiša Roskić, bivši načelnik BIA, Dejan Radenković, bivši pomoćnik načelnika uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije i Stefan Ćorda, advokat objasnili šta podrazumeva podignuta optužnica i koji su naredni koraci.

"Ono što treba da se zna, optužnica koja je podignuta ne mora da opstane jer mora da prođe dva prstena sudskog odlučivanja. Ako prođe prvi prsten, odbrana ima pravo na žalbu. U prvom koraku, optužnica može da se vrati ako sud smatra da postoje nedostaci, onda optužnica ide na utvrđivanje. Proces traje 8 dana. Podignute su optužnice u roku, sada će se pritvor produživati na 30 dana. Sud sada utvrđuje da li je sve pravno tačno, posle se ide na suđenje. Ovo je sada međufaza, sada se ne pokazuju svi argumenti. Mislim da će do nove godine to biti završeno", rekao je advokat Stefan Ćorda i dodao je da bi voleo da suđenje bude javno kako bi javnost imala uvid u dokaze.

Radenković ističe da su sada rokovi za utvrđivanja optužnice kratki i da, ukoliko je sud prihvati, sledeći korak suđenje.

"Da nije došlo do optužnice, osumnjičeni bi morali biti pušteni na slobodu. Sada su rokovi jako kratki i sud će odlučiti po optužnici šta dalje. Da li će je vratiti na dopunu ili prihvatiti celokupnu, videćemo. Verujem da će optužnica opstati i da će doći do suđenja. Šta će biti na suđenju i kako će dokazi biti izvedeni, ostaje da vidimo, najvažnije je da suđenje bude pravično i da kazna bude adekvatna" smatra kriminolog i bivši pomoćnik načelnika UKP Dejan Radenković i dodao da je čudno što roditelji ubijene Danke Ilić nisu angažovali advokata.

1 / 6 Foto: Nemanja Nikolić

"Celim postupkom kako se oni ponašaju kao roditelji, treba im stručno lice ako žele da pravda i istina izađe na videlo", rekao je.

Presuda se ne može očekivati u kratkom roku od početka suđenja

Roskić ističe da je činjenica da telo nije pronađeno dosta otežalo posao.

"Ali, to što nema tela ne znači da se postupak ne može voditi. Tačno je da su DNK materijali najvažniji dokazi, ali postoje i drugi dokazi. Suština je da sadržina optužnice predstavlja opravdanu sumnju i mora prikazati identitet izvršioca tog dela. Policija je postupala razmatrajući i definišući dokaze za osnovane sumnje. Prikupljeni dokazi su pokazali delovanje između osumnjičenih i zločina", rekao je Radiša Roskić.

"Mislim da se ovo neće završiti u jednom navratu. Zakazaće se glavni pretres, iznošenje odbrana. Da skratim, do zaključenja prvostepene presude i glavnog pretresa proći će dosta vremena. Jedno godinu i po dana sigurno", kaže Roskić

Bonus video:

05:50

RADI SE O OGRANIZOVANOM KRIMINALU KOJI HARA BALKANOM? Stručnjaci veruju da je mala Danka živa: Zašto se ovi dokazi ne koriste?

(Espreso/Blic/M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.