Šta do sada znamo o ubistvu Danke Ilić: Slučaj sve složeniji, ali jedan potez bi mogao da reši celu misteriju?
Ubistvo male Danke, Foto: Kurir

zločin koji i dalje potresa srbiju

Šta do sada znamo o ubistvu Danke Ilić: Slučaj sve složeniji, ali jedan potez bi mogao da reši celu misteriju?

Šta bi moglo da se nađe u optužnici protiv osumnjičenih za ubistvo male Danke Ilić?

Objavljeno:

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru, Miodrag Canović, izjavio je za "Blic" da će optužnica protiv D.D. i S.J, koji se sumnjiče da su ubili dvogodišnju devojčicu Danku Ilić iz Bora, biti podignuta u zakonskom roku do šest meseci. Međutim, usled nedavnog povlačenja priznanja D.D, koji je ranije do detalja opisao na koji način je počinio zločin i ko mu je u tome pomogao, postavlja se pitanje šta će se naći u optužnici.

Do sada prvoosumnjičeni D.D. je dva puta saslušavan. Prvi put je do detalja opisao kako je počinio zločin i optužio brata, koji je u preminuo tokom policijskog zadržavanja, i oca Radoslava da su mu pomogli da premesti telo devojčice, dok drugi put je u potpunosti negirao da je izvršio krivično delo.

S.J. je saslušavan tri puta. Prvi put se branio ćutanjem, drugi put je u potpunosti negirao izvršenje krivičnog dela, dok je treći put pojašnjavao iskaz.

U ovom predmetu je osumnjičen i otac D.D, koji se izašao iz pritvora. On je saslušan jedanput i tada se branio ćutanjem.

Otac osumnjičenog
Otac osumnjičenogfoto: Nemanja Nikolić

Brat D.D. preminuo je tokom policijskog zadržavanja, a navodno, on je u policiji priznao da je pomogao bratu.

S obzirom da sada postoje dva različita iskaza osumnjičenog D.D, kako je "Blic" pisao, Viši sud u Zaječaru će imati posao da proceni koji je iskaz istinit, kada za to dođe vreme.

Najveća misterija u ovom slučaju je gde je telo devojčice, a Canović je najavio mogućnost da se ponovo uradi rekonstrukcija čitavog događaja kako bi se došlo do odgovora.

- Videćemo da li će se raditi ponovna rekonstrukcija, tačnije ima li smisla ponovo je raditi - rekao je Canović.

Rekonstrukcija

Nakon što su D.D. i S.J. uhapšeni zbog ubistva devojčice, tadašnji ministar unutrašnjih poslova, Bratislav Gašić izneo je u javnost detaljnu satnicu.

  • 13.10 - Ivana Ilić, majka Danke Ilić, sa decom dolazi iz Bora u Banjsko polje
  • 13.41 - Ivana Ilić zove supruga i prijavljuje da nema Danke
  • 13.55 - Otac Danke Ilić stiže na lice mesta
  • 13.59 - Policija, po prijemu poziva, stiže na lice mesta
  • 13.45-15.52 - Danka Ilić je izašla iz dvorišta i krenula asfaltom, videla su je dva očevica
  • Oko 13.50 - Ivana Ilić je videla beli automobil "fiat panda" i u njemu mušku osobu. Istragom je utvrđeno da su u automobilu bili S.J. i D.D.
  • 13.50 - Automobil u kojem su bili S.J. i D.D. se zaustavlja kod kapije kuće u kojoj je bila Danka sa majkom i bratom zbog potrebe za toaletom

Na udaljenosti od oko 30 do 40 metara od zaustavljanja, S.J. koji je bio na mestu vozača je službenim vozilom udario devojčicu. D.D. je, prema prvobitnom priznanju, izašao iz automobila i ubacio devojčicu, koja je u tom trenutku bila bez svesti, u gepek vozila u kojem je bio alat.

S.J. je tada rekao da nije ni primetio da je oborio devojčicu već je to shvatio tek kada mu je suvozač, S.D, rekao. Navodno, oni su mislili da je devojčica mrtva, međutim, u jednom trenutku se probudila. Tada ju je D.D, prema prvobitnom priznanju, udavio.

Dva minuta nakon nesreće otac Danke Ilić je naišao na osumnjičene i zaustavio ih je. On ih je pitao da li su videli devojčicu, a oni su negirali i nastavili dalje, dok je otac nastavio potragu za ćerkom sa kolegom sa kojim je i došao u Banjsko polje.

Po izlasku iz Banjskog polja u 14 sati, osumnjičeni su se zaputili Starobanjskim putem i prilikom dolaska na deponiju na kojoj su se zadržali 1.49 minut, kako je D.D. tada rekao, uzeli su dete i bacili na bedem na kojem je bila gomila smeća.

Navodno, prema rečima tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, Bratislava Gašića, D.D. je bio pored automobila i pazio da neko ne naiđe.

Nakon toga, osumnjičeni su se vratili u firmu i ostavili vozilo.

- S.J. je, po pozivu direktora, istog dana otišao u Banjsko polje da traži devojčicu - rekao je Gašić.

Dva dana kasnije, prema rečima D.D, on je sa ocem i bratom premestio telo devojčice sa deponije.

1 / 7 Foto: MUP

Brat D.D. je, pre smrti, inspektore vodio na nekoliko lokacija na koje su navodno premestili telo devojčice, međutim, ni na jednom, za sada, nije nađen trag devojčice.

Niko od osumnjičenih nije rekao gde se nalazi telo devojčice.

Proglašeni uračunjivim

Osumnjičeni za ubistvo Danke, u aprilu poslati na psihijatrijsko veštačenje u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu.

Prema nezvaničnim saznanjima, oni su proglašeni uračunjivim.

DNK veštačenja

Prema DNK rezultatima koji su pristigli u maju, nigde nije bilo bioloških tragova Danke Ilić.

- Ovo je samo deo veštačenja, jer se veštači jako puno predmeta. Ovo je rezultat veštačenja delova stvari iz službenog automobila. Stiglo je samo prvih nekoliko izveštaja veštačenja koja je obavio Nacionalni centar za kriminalističku forenziku, a očekujemo i izveštaj veštačenja sa Biološkog fakulteta - kazao je tada tužilac VJT Miodrag Canović.

Međutim, prema našim jučerašnjim informacija, u VJT u Zaječaru je pristiglo je veštačenje službenog automobila S.J. i D.D. od 26. marta. Veštačenje je potvrdilo da su se osumnjičeni kretali vozilom pored kuće odnosno pojate u kojoj je Danka bila sa bratom i majkom.

Takođe, rezultat je pokazao da su tog dana bili kod deponije, onako kako je od samog početka istrage bilo predočeno. Očekuju se rezultati veštačenja GPS uređaja sa automobila i od 27. 28. i 29. marta, kao i DNK veštačenje koje treba da pristigne u VJT u Zaječaru sa Biološkog fakulteta.

Bonus video:

01:50

Kuća i put na kojem je nestala Danka Ilić

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.