OVO SU SRBI KOJI SU POSTALI VEHABIJE: Trojicu terete za TERORIZAM, a među njima je I OVAJ MONSTRUM
Miloš Žujović, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

sRBIJA

OVO SU SRBI KOJI SU POSTALI VEHABIJE: Trojicu terete za TERORIZAM, a među njima je I OVAJ MONSTRUM

Miloš Žujović (25) koji je promenio veru u islam i ime u Salahudin.

Objavljeno: 08:29h

Miloš Žujović (25) koji je promenio veru u islam i ime u Salahudin. juče je izvršio tetoristički akt kada je napao pripadnika Žandarmerije Miloša Jevremovića i samostrelom ga pogodio u vrat. On je odmah savladan i preminuo je nakon što je policajac u samoodbrani upotrebio vatreno oružje, ali Miloš nije jedini Srbin koji se odlučio da se priduži "Vehabijama"!

Miloš Žujović
foto: MUP Srbije

Pre njega to je učinio njeg drug Igor Despotović koji je više puta osuđivan za pripremanje i pozivanje na terorističke napade.

Naime, Despotović je ove godine u aprilu osuđen na kaznu zatvora od tri godine zbog podsticanja na izvršenje krivičnih dela.

- Okrivljeni Despotović Igor osuđen je na kaznu zatvora u trajnju od tri godine, u koju mu je uračunato vreme provedeno u pritvoru, kao i vreme provedeno na meri zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora - obrazloženo je ranije ove godine.

Igor Despotović
Igor Despotovićfoto: MUP Srbije

Despotović je, što se navodi i u optužnici koja je podignuta protiv njega, u stanju uračunljivosti kontinuirano i javno, putem video snimaka, fotografija i tekstova iznosio i pronosio ideje kojima se neposredno podstiče na vršenje terorizma.

- Sumnja se da je od početka marta 2020. godine do 5. februara 2022. godine na više društvenih mreža adminstrirao, odnosno prvo otvorio, a zatim upravljao sa više naloga i u delu naloga koji je javan i dostupan za sve korisnike, postavio niz sadržaja tekstova snimaka i fotografija koji veliča organizaciju Islamska država - navodi se u optužnici.

Despotović je hapšen i u akciji BIA 2017. godine kada je spremao teroristički napad i objavljivao poruke podrške Islamskoj državi, ali i pisao upustva za trovanje nemuslimanskog stanovništva gasom "Sarin"!

Despotović je već osuđivan zbog sličnog dela i to 2018. godine zbog sumnje da je planirao napad kamionom u centru Beograda.

Srbin vrbovao Srbe da budu teroristi

Isto tako, još 2016. godine Goran Pavlović zvani Abdulah iz Beograda i Rejhan Plojović bili su osumnjičeni da su se u Srbiji i više drugih zemalja udružili s još nekoliko osoba zbog terorizma, kao i da su vrbovali ljude i obučavali za teroristička dela i finansirali terorizam.

Pavlović, koji je rodom iz Bosute kod Aranđelovca, i Rejhan Plojović terete se da su se povezali sa Abidom Podbićaninom, Seadom Plojovićem, Tefikom Mujovićem, Izudinom Crnovršaninom i Feratom Kasumovićem.

- Pavlović i Plojović se terete da su preko Abida Podbićanina i Tefika Mujovića 2013. godine uspostavili vezu sa organizacijama koje su proglašene za terorističke organizacije - Islamska država Iraka i Levanta i Front Al Nusra, koji izvode terorističke akcije na teritoriji nekoliko država radi nasilnog stvaranja buduće globalne islamske države, tzv. kalifata - navelo je tada tužilaštvo.

Oni su optuženi da su u Srbiji, zemljama u regionu i zapadnoj Evropi prikupljali novčana sredstva i finansirali odlazak nekoliko građana Srbije, koje su prethodno vrbovali, najpre u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište.

- Prema dokazima prikupljenim tokom istrage, Pavlović i Rejhan Plojović su se u drugoj polovini 2013. godine u Siriji pridružili IS i Frontu Al Nustra.

Monstrum i vehabija

Mališa Jevtović, monstrum koji je osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora zbog surovog silovanja i ubistva trogodišnje Katarine Kaje Janković 2005. godine, u zatvoru Nova Skela promenio je veru 2018. godine i priključio se vehabijama!

Mališa Jevtić
foto: Privatna arhiva

Kako je Kurir tada pisao, sa islamistom sa kojim služi kaznu zatvora Jevtović se moli i klanja svakodnevno.

- Jevtović se u zatvoru zbližio sa osuđenim vehabijom, koji služi kaznu u ovom zatvoru. Malo-pomalo, vodili su razgovore, a onda je Jevtović poprimio ponašanje cimera. Postao je islamista, koji se klanja i koji pokazuje agresivno ponašanje, ali o kajanju i onome što je učinio devojčici ne govori. Pustio je bradu i sa novim prijateljem razmenjuje muslimanske pozdrave - rekao je izvor Kurira i dodao da on ne može da tvrdi da li je Jevtović veru promenio iz ubeđenja ili eventualno zbog novca koji mu je možda ponuđen.

Bonus video:

04:47

BOMBAŠKI NAPAD NA CETINJU JASNO UKAZUJE NA JEDNU STVAR KOJA ZABRINJAVA! Novinar dirtektno iz Podgorice: Oslobođeno 20 kriminalaca!

(Espreso/Kurir/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.