SVE O NAPADU ISPRED AMBASADE NA DEDINJU: Miloš postao Salahudin pa ranio ŽANDARMA, a onda se desilo OVO HAPŠENJE
Foto: Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages, Printscreen/Instagram/avbuducnostsrbijeav

Rekapitulacija

SVE O NAPADU ISPRED AMBASADE NA DEDINJU: Miloš postao Salahudin pa ranio ŽANDARMA, a onda se desilo OVO HAPŠENJE

Rekapitulacija terorističkog napada na Dedinju

Objavljeno: 20:57h

Kao što smo danas već pisali, muškarac je danas oko 11 sati ranio žandarma (34) dok je bio na dužnosti obezbeđenja Ambasade Izraela na Dedinju.

Napad je izveo samostrelom, a iako teško povređen sa strelom u vratu, ranjeni žandarm je uzvratio vatrom i likvidirao napadača.

Napad je izveo samostrelom
Napad je izveo samostrelomfoto: Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages

Kako su pisali mediji, napadač je bio obučen u belu majicu i tamno sive pantalone, a ima dugu bradu i bio je kratko ošišan. Nosio je hiruršku masku i kačket, a sa sobom je imao ranac i kesu iz koje je izvukao samostrel.

Pripadnik Žandarmerije je hrabri Miloš Jevremović.

Napad je izveo samostrelom
Napad je izveo samostrelomfoto: Kurir

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić otkrio je u obraćanju javnosti da je napadač više puta prilazio žandarmu.

- Više puta je prilazio policajcu, pitao ga je gde je neki muzej. Žandarm je odgovorio da nema muzeja, ponovo se vratio, otvorio vrata kućice i nosio je kesu sa sobom, izvadio samostrel, strele, projektile i pogodio je žandarma u vrat - rekao je Dačić.

Dačić: Nesumnjivo je da je reč o terorističkom aktu

- Specijalno tužilaštvo je preuzelo slučaj, iako identitet lica nije utvrđen, ali nesumnjivo je da se radi o terorističkom aktu koji je uperen i protiv države Srbije i protiv pripadnika Žandarmerije. Da li je pojedinac delovao sam ili je bila grupa... Uhapsili smo još neke ljude preventivno koji su bili u blizini policijskih objekata i gledamo da povežemo slučaj. Sumnje su neke već prisutne i indicije postoje da je reč o licima koja su poznata službama bezbednosti i reč je o vehabijskom pokretu ali to nisu potvrđene informacije. Pojačali smo sve mere zaštite bezbednosti u gradu. Policija je na ulicama, ispred tržnih centara i institucija - saopštio je ranije danas Dačić.

Nesumnjivo je da je reč o terorističkom aktu
Nesumnjivo je da je reč o terorističkom aktufoto: Printscreen Pink Tv

KO JE UBIJENI VEHABIJA?

Ubrzo je utvrđeno da je lice koje je izvršilo teroristički napad Miloš Žujović (25), koji je imao i versko ime Salahudin, konvertit iz Mladenovca.

Miloš Žujović (25)
Miloš Žujović (25)foto: Printscreen

On je, nakon što je promenio veru, iz Mladenovca prešao da živi u Novi Pazar.

Kako se nezvanično saznaje živeo je u stanu pod zakup, a komšije su ga viđale sa jednom ženom, koja mu je verovatno bila supruga.

Dačić je danas pokazao i još jednu fotografiju vehabije, ali ovoga puta sa ženom.

- Samo da vam pokažem još jednu stvar. Kada pogledate sve stvari koje imamo, vidite, reč je o fotografiji koja je nastala u našoj upravi za strance, u martu ove godine. On je doveo ženu iz Crne Gore, iz Plava, Besa se zove žena. Doveo je da je prijavi u upravu za strance. Evo pogledajte - pokazao je Dačić fotografiju novinarima.

On je istakao da je ova fotografija govorila o stepenu zaslepljenosti teroriste.

Vehabija sa ženom
Vehabija sa ženomfoto: RTS printscreen

- Inače, otac mu se zove Zoran, on je Miloš. Ne želim da bacimo ljagu na našu braću muslimane, tj Bošnjake. Ovde je reč o Srbima koji su konvertiti. Ja sam rekao da se izvrše pretresi svuda i da se to rešava i pronalaze tragovi. I pohapse svi ti ljudi - kazao je on.

Žujović (25) je radio kao dostavljač hrane, ali prelaskom u Novi Pazar prestao je da se time bavi.

OGLAŠAVANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA

Predsednik Vučić se obratio građanima nakon terorističkog napada u Beogradu u kojem je ranjen pripadnik Žandarmerije.

Vučić je rekao da se traga za još jednom osobom koja se nalazi na teritoriji Srbije.

"Želim da vam kažem da su oni bili praćeni i možda je još 7 ili 8 dana bilo potrebno bilo da bi bili uhapšeni, ali očigledno da su krenuli ranije", rekao je Vučić i dodao:

"Oni su praćeni po liniji indikativnih na terorizam".

Predsednik je dodao da je glavni terorista sinoć došao da poseti majku.

"Posle toga se gubi mogućnost praćena i na kraju se to ovako jutros završilo", rekao je predsednik.

Predsednik Vučić se obratio građanima nakon terorističkog napada
Predsednik Vučić se obratio građanima nakon terorističkog napadafoto: Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages, RTS printscreen

Vučić je rekao da se akcija nastavlja i da su građani bezbedni.

"Čestitam svima i pripadnicima policije i ministru i ranjenom žandarmu, koji će biti odlikovan čim iz bolnice izađe", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da će akcija protiv onih koji su indikativni na terorizam trajati u narednim danima.

"Da pohapsimo sve. Sad ih lovimo i to je pitanje trenutka i tehnike. Znamo i imena i sve drugo. Nastavićemo i obavićemo taj posao. Važno je da je naš junak Miloš Jevremović živ, biće zdrav i na ponos svojoj porodici", rekao je Vučić.

POSETA RANJENOM PRIPADNIKU ŽANDARMERIJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je u bolnici Miloša Jevremovića, pripadnika Žandarmerije.

Aleksandar Vučić obišao je u bolnici Miloša Jevremovića
Aleksandar Vučić obišao je u bolnici Miloša Jevremovićafoto: Instagram/buducnostsrbijeav

- Presrećan što se žandarm Jevremović Miloš oseća dobro posle operativnog zahvata. Čestitao sam Milošu na izuzetnoj hrabrosti, pokazanoj prisebnosti i uspešno obavljenom zadatku u borbi sa teroristom. Srbija neće imati milosti prema teroristima - piše na zvaničnom Instagram nalogu predsednika Srbije.

UHAPŠENA JOŠ JEDNA OSOBA

Igor Despotović (25) uhapšen je danas zbog sumnje na terorističko udruživanje.

Hapšenje Igora Despotovića
Hapšenje Igora Despotovićafoto: Printscreen/ MUP

Kako je saopštio potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, on je pre dve godine već hapšen zbog toga što je bio administrator više militantnih grupa na internetu koje su pozivale na džihad.

- U Beogradu je uhapšeno još jedno lice zbog sumnje na terorističko udruživanje. Reč je Igoru Despotoviću iz Beograda, rođenom 1999. godine, koji je pre dve godine već hapšen zbog toga što je bio administrator više militantnih grupa na internetu koje su pozivale na džihad - naveo je Dačić pa dodao:

Reč je Igoru Despotoviću iz Beograda
Reč je Igoru Despotoviću iz Beogradafoto: MUP RS

- Postupak protiv njega se i dalje vodi, a on je pušten iz pritvora. On je posle toga nastavio komunikaciju sa ekstremistima, tako da je svakodnevno imao komunikaciju sa ubijenim teroristom Žujovićem, zbog čega se sumnja da je direktno učestvovao u logističkoj podršci i organizaciji ovog terorističkog akta.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima

Bonus video:

00:48

Snimak hapšenja terorista

(Espreso / M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.