čekaju sezonce
RADILI BISTE U CG PREKO LETA? Plate idu i do 2.500 evra, ali s jednom stvari morate da se pomirite!
Najbolje su plaćeni kuvari – od 600 do 2.500 evra mesečno, a najmanje sobarice i higijeničarke – od 300 do 400 evra mesečno
Proteklih godina, potvrđuje Petrović, bilo je velikih problema oko prijave stranih državljana, ali je to sada olakšano, jer postoji određen broj sezonskih radnika koji mogu da se zaposle, i taj broj je tačno određen po gradovima.
- Procedura za prijavu radnika je da sezonac ima uredna dokumenta - pasoš, potvrdu iz policije o nekažnjavanju i diplomu škole. Čim stigne u Crnu Goru, mora da prijavi boravak u roku od 24 sata, a poslodavac mora da podnese zahtev za dobijanje dozvole za strance.
Nakon određenog vremena, radnik dobija privremenu ličnu kartu za boravak i rad u trajanju od šest meseci ili godinu dana – kaže Petrović i dodaje da je kazna za neprijavljivanje radnika od 500 evra za radnika i od 2.800 evra za poslodavca.
Što se tiče plata, Petrović kaže da kuvarima varira od 600 do 1.800 evra, pomoćnim kuvarima od 350 do 600, roštilj majstorima od 600 do 1.000 evra, šankerima od 400 do 600 evra, recepcionerima oko 450 evra, dok na zaradu od oko 600 evra mogu da računaju pekari i mesari. Hostese ispred restorana i prodavci sladoleda plaćeni su oko 400 evra.
Plata zaivisi i od poznavanja jezika, iskustva i nivoa profesionalnosti, kao i od – lokala ii hotela u kome radite.
Najveći problem za crnogorske ugostitelje je menadžment lokala, koji je jako teško naći.
- Tu spadaju menadžeri restorana, šefovi kuvara, šefovi recepcije kao i upravnici hotela. Njihove plate variraju od 1.000 do nekoliko hiljada evra. Oni moraju biti na vrhunskom nivou. Moram da naglasim da za pomenute plate, većina ljudi u restoranima radi 10 do 12 sati dnevno, bez slobodnog dana, tako da to nije, kao što neki zamišljaju, odlazak na more – kaže Petrović.
Smeštaj je svima, kaže, obezbeđen, ili dobijaju naknadu od 50 do 100 evra za isti, a radne dozvole neretko ne plaćaju poslodavci, jer imaju loše iskustvo da zaposle radnika, plate dozvolu za njega i nakon dobijanje iste, radnik ih napusti, a on na njegovu dozvolu ne može da dovede drugog. Radnici ne treba da brinu da li će biti prijavljeni, jer su kazne rigorozne pa poslodavci neće da rizikuju.
Po završetku turističke sezone, ponuda poslova se ne završava, kaže on, jer počinje sezona gradnje, pa se otvaraju radna mesta za hiljade građevinskih radnika svih zanimanja od zidara, tesara, armirača, fasadera, molera, keramičara, gde se plaća po satu – od tri do četiri evra.
(Espreso.co.rs)