Danijela diplomirala hemiju pa pokrenula unosan biznis: Jedina u Srbiji radi ovo, posao samo cveta (FOTO)
Danijela Mladenović, Foto: Kopernikus RTV Jagodina/youtube

KOZMETIKA

Danijela diplomirala hemiju pa pokrenula unosan biznis: Jedina u Srbiji radi ovo, posao samo cveta (FOTO)

Osim sadržaja u košticama i semenkama, Danijela Mladenović koristi i biljke koje beru berači na Ozrenu, dok deo dobija sa svog imanja

Objavljeno:

Uradionici koja je udaljena dva kilometara od centra Jagodine, master biohemije i doktorand na Hemijskom fakultetu Danijela Mladenović (34) pravi prirodne kozmetičke proizvode od biljnih vrsta koje se, iako imaju ogroman potencijal, ne koriste tako često kod nas.

U Priči sa dušom otkriva mi da je od samog početka želela da tržištu ponudi specifične proizvode koje ne pravi svako, a iza kojih ponosno može da stane sa svojim znanjem i diplomom.

Sve recepte napisala je sama, a list breze, seme drenjine, koštice šljive, lešnika, kajsije, divlje ruže neke su od sirovina koje Danijela zajedno sa svojom porodicom koristi u izradi kozmetike, a nabavlja ih širom Srbije.

Firmu je otvorila 2018. godine sa idejom da proizvodi hladno ceđena ulja, kao i jestiva proteinska brašna. U međuvremenu je nastala nova zamisao – da od svežih sirovina, odnosno već iskorišćenih koštica voća vadi jezgro, koje bi sušila ili cedila i tako dobila osnovu za prirodne, zdrave preparate.

„Sada imamo oko 40 proizvoda, među kojima su čvrsti šamponi, kreme, serumi, pilinzi i čistači lica, tonici, dezodoransi, ulja i cvetne vodice… Najprodavaniji su lifting suvo ulje za telo od breze, antioksidativni serum za lice od drenjine i prirodni dezodorans u spreju koji nije hemijski eksperiment“, ponosna je Danijela.

Danijela Mladenović
Danijela Mladenovićfoto: Priče sa dušom

Da odabere dren, odnosno plod drenjine kojima nam je svima poznat kao deo božićnjeg običaja, odlučila je nakon što je tokom istraživanja videla da na Balkanu postoje samo dva naučna rada koja su se bavila tom vrstom i da je reč o nečemu sasvim novom u oblasti prirodne kozmetike.

Pretpostavlja da su možda neki kolega ili koleginica na drugom kraju sveta izučavali dren, ali prema saznanjima koje ima, kaže da je jedina na Balkanu.

„U svetu skoro da nema proizvodnje ulja drenjine, pa smo kompletnu tehnologiju morali da razvijamo ispočetka.“

„Sećam se da smo kada nam je stigla prva narudžbina koštica videli da su potpuno drugačije od svih koštica. Ta od drenjine je imala unutra nešto što liči na saće, sa rupicom, skoro kao prašina“, kaže Danijela i dodaje da od drenjine pravi tri proizvoda: sredstvo za čišćenje lica i skidanje šminke, antirid kremu i antioksidativni serum za lice.

„Sve proizvode od vodenog ekstrakta drenjine pravimo na hladnom. Drenjina je bogata vitaminom C, koji ne trpi visoke temperature, pa na ovaj način čuvamo sva njena dragocena svojstva“.

Od opreme za rad koristi mašinu za ceđenje ulja, zatim specijalan uređaj za „krckanje“ koštica, selektore koji odvajaju seme od ljuske, kao i razne dodatke koji se montiraju na selektor. Naravno, ruke odrade najveći deo posla.

„Sa košticom šljive ima najviše posla, a najmanje sa semenom maline i kupine. Neke odmah cedimo, a neke prvo moramo da „iskrckamo“ mašinski.“

„Bilo da je reč o koštici šljive, kajsije i drenjine, celom lešniku ili semenkama grožđa, divlje ruže, maline i kupine, sve su to nus proizvodi koje bi neko bacio pre nego što bismo ih mi preradili“, objašnjava.

Danijela Mladenović
Danijela Mladenovićfoto: Kopernikus RTV Jagodina/youtube

„Najčešće kupujemo od ljudi koji prave prirodne ceđene sokove i kod kojih znamo da je seme sveže. Iako je reč o nus proizvodu, ne može baš svaka koštica da se koristi. Ovo što radimo je svojevrsni ekološki poduhvat jer se s jedne strane smanjuje otpad u drugim industrijama, a nama koristi za dobijanje nečeg kvalitetnog.“

Osim sadržaja u košticama i semenkama, sagovornica Priča sa dušom koristi i biljke koje beru berači na Ozrenu, dok deo dobija sa svog imanja.

„Proizvodimo i vodene ekstrakte (ovas, drenjina, grožđe, zečja detelina) kao i macerate kantariona, nevena, betonike (isceljujuća biljka), petrovca, deteline kamenjarke (zečje deteline), hajdučke trave i lista breze.“

„Macerate radimo na specifičan način, dok kod većine proizvođača biljke odstoje 40 dana, kod nas se ekstrakcija odvija 7 dana na malo povišenoj temperaturi, temperaturi tela. Tada se najbolje ekstrahuju sve hranljive supstance.“

Svim proizvodima je zajedničko to što u njima nema nikakve hemije, dok su svi konzervansi prirodni.

Ulja
Uljafoto: Kopernikus RTV Jagodina/youtube

„Svi proizvodi koji sadrže vodu moraju da budu konzervirani, jer se u suprotnom ne bi koristili duže od 3 dana. Naši konzervansi imaju sertifikat za organsku kozmetiku. Ne postoje kozmetički proizvodi koji sadrže vodu, a da nemaju konzervans“, objašnjava.

Danijela kaže da bi najviše volela da se bavi naukom, odnosno u ovom slučaju da pravi recepte za nove proizvode i da se, kako kaže, „zatvori u laboratoriju sa pipetama i sirovinama i da tako ispunjava svoje snove“.

Međutim, kao preduzetnici u Srbiji potrebno joj je dosta vremena za vođenje firme, za proizvodnju, prodaju i plasman, u čemu je podržava suprug.

„On mi pomaže na svim poljima, najviše kad je reč o savetovanju kako pregovarati sa saradnicima. Ja nemam taj dar, ja sam više za nauku“, kaže Danijela kroz osmeh.

„Sve što sam pravila želela sam da bude posebno, pa tako i naša krema za lice za masnu kožu ima mat efekat, koji ne isušuje kožu.“

„Najteže je uskladiti porodicu i posao, ali s druge strane preduzetništvo vam daje mogućnost da svoju porodicu uključite u posao.“

Danijela Mladenović
foto: Kopernikus RTV Jagodina/youtube

„Kad znam da smo svi na okupu, nije mi teško da radim u bilo koje doba. Zbog bake koja ima 80 godina i ovde boravi povremeno, u prizemlju, u sobi pored proizvodnje, ostavila sam jedan stari krevet, da dok je živa, uvek na njemu može da se odmori“.

Ističe i da je posle otvaranja prodavnice u centru Jagodine (Kneza Lazara 11) imala manja očekivanja od kupaca, kao i da su je oni ubrzo demantovali.

„Imala sam pogrešan utisak da naša kozmetika neće biti tražena u Jagodini jer dolazi sa lokala, međutim, kupci su me razuverili.“

„Najviše prodamo preko sajta i to kupcima iz Beograda, Novog Sada i, veoma često, iz malih mesta za koja nisam ni čula. Dobar deo kupaca čini i naša dijaspora, koja ne gleda cenu, već samo kvalitet. Oni znaju da ovakva prirodna, organska kozmetika u svetu mnogo više košta nego kod nas“, rekla je Danijela Mladenović.

Bonus video:

03:46

PROIZVODNJA I PRODAJA DROGE POSTAJU PORODIČNI BIZNIS?! Kriminolog otkriva šta je ustanovljeno nakon hapšenja narko dilera u Topoli

(Espreso/Priče sa dušom/M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.