Sveštenik otkriva veliki greh koji Srbi čine na groblju: Vernici skrnave pravoslavlje, a ne znaju da...
Hrana na groblje, Foto: RINA

crkveni ili paganski običaj?

Sveštenik otkriva veliki greh koji Srbi čine na groblju: Vernici skrnave pravoslavlje, a ne znaju da...

Pomalo bizarno, složićemo se, ali "valja se", kaže narod, ali smo ipak odlučili da pitamo svešteno lice da li se ovakav običaj kosi sa hrišćanstvom

Objavljeno: 07:59h

Poznato je da je Srbija bogata običajima i tradiciji koji se razlikuju od kraja do kraja. Međutim, ono što većina ljudi u našoj zemlji radi isto je da iznosi hranu na sahranu i istu jede na groblju.

Pomalo bizarno, složićemo se, ali "valja se", kaže narod, ali smo ipak odlučili da pitamo svešteno lice da li se ovakav običaj kosi sa hrišćanstvom.

Prema njegovim rečima, ovakvo postupanje kvari hrišćanske vrednosti, jer hranu treba deliti onima koji su u potrebi, a naš zadatak je da se molimo za duše preminulih.

Groblje
Grobljefoto: Nebojša Mandić

"Mrtvima hrana nije potrebna. Naša vera nas uči da je Hristos dao svoj život kao žrtvu za nas, te se od tada žrtve više ne prinose, jer nema veće od te. Običaj iznošenja i konzumiranja hrane na groblju smatra se paganskim i treba ga odbaciti", naglašava Milovanović.

Ipak, sveštenik napominje da postoji nešto što bi trebalo poneti na grob.

"Tokom pomena, parastosa, godišnjica i Zadušnica, treba izneti obaranu i zaslađenu pšenicu, koja simbolizuje vaskrsenje. Pored žita, poznatog kao 'koljivo', treba doneti i crno vino, koje predstavlja Hristovu krv prolivenu za nas", dodaje on.

Što se tiče hrane koja ostane, često se priprema bogata trpeza za sahrane, a kako mnogima u tim trenucima nije do jela, često ostane viška.

Ta preostala hrana obično se deli prisutnima na sahrani ili pomenu, dok deo ostaje za pokojnika.

Bonus video:

01:28

OBIČAJI ZA PRAZNIKE KOJI ĆE UNETI RADOST U VAŠ DOM! Vukašin Grozdanić vas upoznaje sa pričama i verovanjima uoči Božića!

(Espreso / BlicŽena / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.