Počele prijave za zelenu kartu, evo šta sve morate da znate: Donosimo vam detaljno uputstvo, prijave su besplatne!
Menhetn, Foto: Profimedia

PODELA VIZA SA STALNI BORAVAK U AMERICI

Počele prijave za zelenu kartu, evo šta sve morate da znate: Donosimo vam detaljno uputstvo, prijave su besplatne!

Stejt department, odnosno Državni sekreterijat SAD, nasumično izvlači dobitnike vize pomoću kompjuterskog programa

Objavljeno:

Prijave za 2026. Lutriju za Green Card (Visa Lottery) počele su 2. oktobra, i biće otvorene do 5. novembra 2024. Svake godine vlada SAD dodeljuje do 55.000 viza za stalni boravak ljudima iz zemalja sa niskim stopama imigracije u SAD.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Travel.State.Gov, možete besplatno da se prijavite za zelenu kartu. Stejt department, odnosno Državni sekreterijat SAD, nasumično izvlači dobitnike vize pomoću kompjuterskog programa.

U slučaju da budete izabrani, zakazaće vam intervju i moraćete da platite taksu za podnošenje zahteva za vizu pre podnošenja zvaničnog zahteva za zelenu kartu gde će konzularni službenik da utvrdi da li ste kvalifikovani.

Ako dobijete njegovo odobrenje, moći ćete da dođete u SAD, postanete stalni stanovnik i dobijete zelenu kartu.

Zemlje koje učestvuju u ovom programu su podeljene u šest regiona i nijednoj državi u regionu ne može da bude dodeljeno više od sedam procenata ukupnog broja viza, piše na sajtu zelena lutrija.

Koji su uslovi za prijavu?

Kako navodi portal usa.gov, uslovi za učestvovanje u lutriji su:

  • Da budete državljanin zemlje sa niskom stopom imigracije u SAD
  • da imate završenih 12 godina osnovnog i srednjeg obrazovanja ili ekvivalent
  • da imate najmanje dve godine radnog iskustva u poslednjih pet godina u kvalifikovanoj profesiji

Kako da se prijavite za lutriju?

Sve prijave moraju da se obave elektronskim putem na web stranici Electronic Diversity Visa (E-DV) tokom navedenog perioda – od 2. oktobra do 5. novembra 2024. Zakon dozvoljava samo jednu prijavu osobe ili za svaku osobu pojedinačno dok traje prijavljivanje. Stejt department koristi naprednu tehnologiju za otkrivanje više istih podataka. Ako pošaljete više od jedne prijave bićete diskvalifikovani. Ova web lokacija ne postaje aktivna za podnošenje prijave do datuma i vremena navedenih na web stranici DV uputstva.

Na toj stranici su objavljena detaljna uputstva za popunjavanje onlajn obrasca za prijavu.

Videćete stranicu za potvrdu koja sadrž ivaše ime i jedinstveni broj potvrde nakon što pošaljete kompletne podatke. Odštampajte ovaj dokument za potvrdu zbog svoje evidencije. Izuzetno je važno da zadržite svoj broj potvrde. Biće vam potreban vaš jedinstveni broj potvrde da biste proverili status vašeg ulaska, ali i da biste dobili dodatna uputstva ili zakazali intervju za vizu ako ste izabrani.

Registracija za DV program je besplatna.

„Preporučujemo vam da sami popunite formular za prijavu bez „konsultanta za vizu“, „agenta za vizu“ ili drugog posrednika koji nudi pomoć. Ako vam neko drugi pomogne, trebalo bi da budete prisutni kada se priprema vaša prijava kako biste mogli da date tačne odgovore na pitanja i da sačuvate stranicu za potvrdu i svoj jedinstveni broj potvrde.

Bonus video:

03:31

ISTEKAO VAM JE PASOŠ NEPOSREDNO PRED PUT? Nije sve izgubljeno, evo kako možete da ga izvadite u MINUT DO 12

(Espreso/ Blic/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.