Ove dve srpske banje su najposećenije: U jednoj može da se noći za svega 1.500 dinara! I stranci ih obožavaju
Vrnjačka banja, Foto: Printscreen/Youtube/Arhiva snimaka

banjski turizam

Ove dve srpske banje su najposećenije: U jednoj može da se noći za svega 1.500 dinara! I stranci ih obožavaju

Turisti ih obožavaju, manje od 2 sata udaljene, a razlika u noćenju 300 RSD

Objavljeno:

Tokom prošle godine zabeležili smo 12,4 miliona noćenja u zemlji, od čega je 5,6 miliona turista došlo iz inostranstva. U proseku su najviše boravili tri dana, a zanimljiv podatak je i da isti broj noćenja, 2,8 miliona, beležimo na planinama i u banjama. Na sat i 44 minuta udaljenosti jedna od druge i sa razlikom od 300 dinara za najjeftinije noćenje, ove dve banje bile su najpopularnije među turistima.

Od 2,8 miliona noćenja, čak 24,4 posto je zabeleženo u Vrnjačkoj Banji koja je zauzela prvo mesto. Blago ispod nje nalazi se Sokobanja sa 23,3 odsto ostavljajući banju Vrdnik iza sebe sa značajnom razlikom (7,8 odsto).

Jedna smeštena u centralnoj, a druga u istočnoj Srbiji, na svega sat i 44 minuta udaljenosti jedna od druge, ozbiljno se približavaju planinskim centrima gde je tradicionalno Zlatibor najpopularniji.

Podsetimo, već jednom smo pisali da banjski turizam sve više dobija primat i da je Vrnjačka Banja čak popularnija od planinskih centara.

1 / 7 Foto: Printscreen/Youtube/light2tube

Ni Zlatibor, ni Kopanik već ova srpska banja: Ovde se traži krevet više, a cena noćenja od 2.300 dinara

Inače, najjeftinije noćenje u Sokobanji, na osnovu podataka sa popularnog sajta za rezervaciju, iznosi 1.800 dinara, dok je noćenje u Vrnjačkoj Banji jeftinije za 300 dinara.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/BELGRADE SERBIA LIVE WALKING

Odakle su nam dolazili strani turisti?

Kao što smo već spomenuli, tokom prošle godine zabeleženo je 5,6 miliona noćenja stranih turista. Najviše njih je dolazilo iz Rusije (11,9%), Turske (9,3%), Bosne i Hercegovine (6,3%) dok su iz Nemačke i Kine i Hong Konga dolazili podjednako (5,1%).

Podatke je objavio Republički zavod za statistiku povodom Svetskog dana turizma.

Bonus video:

05:05

VRNJAČKA BANJA - BUDUĆA STAZA ZDRAVLJA I ZABAVE U SRBIJI: Preobražaj jedne od najtraženijih turističkih atrakcija u EVROPI!

(Espreso / Telegraf Biznis / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.