Voće ne posustaje, pad cena žitarica i živine: Pogledajte kakve su cene bile u prethodnom periodu
Voće i povrće, ilustracija, Foto: RINA

presek

Voće ne posustaje, pad cena žitarica i živine: Pogledajte kakve su cene bile u prethodnom periodu

U poređenju s prethodnim mesecom, cene su ipak blago opale, i to za prosečnih 0,5 odsto

Objavljeno:

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, proizvođačke cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva u julu 2024. godine bile su veće za 7,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Rast cena bio je najizraženiji u sektoru voća, gde je zabeležen skok od čak 24,4 odsto, i industrijskog bilja, koje beleži rast od 17,9 odsto.

U poređenju sa prethodnim mesecom, cene su ipak blago opale, i to za prosečnih 0,5 odsto. Najveći pad zabeležen je u sektoru stoke i živine, gde su cene smanjene za 8,3 odsto, čime su se stabilizovale na nižem nivou u odnosu na jun.

Pijaca, ilustracija
Pijaca, ilustracijafoto: Aleksandar Jovanović Cile, Tamara Trajković, EPA JOSE COELHO

Iako je jul obeležen skokom cena voća, ukupni trend u poljoprivredi za prvih sedam meseci 2024. godine pokazuje pad cena od 5,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Najveći uticaj na ovaj pad imale su cene žitarica, koje su pale za čak 18,6 odsto, dok su cene industrijskog bilja zabeležile pad od pet odsto.

Ovi podaci nagoveštavaju volatilnost u poljoprivrednoj proizvodnji, gde se određene kategorije suočavaju sa značajnim poskupljenjima, dok druge beleže stabilizaciju ili pad cena, što stvara izazove za proizvođače i tržište.

Bonus video:

20:09

POPODNEVNI DNEVINK 13.09.2024

(Espreso/Agencije/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.