Ovo su najskuplji gradovi na svetu za strane radnike: Evo na kom je mestu Beograd, kod komšija je najjeftinije!
Knez Mihailova, Foto: Profimedia

skupoća života

Ovo su najskuplji gradovi na svetu za strane radnike: Evo na kom je mestu Beograd, kod komšija je najjeftinije!

Istražujući troškove života u gradovima u regionu kompanija "Merces" je analizirala cene zakupa stanova, osnovnih životnih namirnica, usluga, ali i cene goriva i kafe u restoranima

Objavljeno:

Beograd je na 159. mestu na listi najskupljih gradova za život stranih radnika, pokazalo je istraživanje američke konsultantske kompanije "Mercers". Troškovi života su poskupeli, jer se naša prestonica prošle godine nalazila na 175. mestu. Jedan od najjeftinijih gradova u regionu je Skoplje, dok je najskuplji grad za život stranih radnika Tirana, koja je sa 153. mesta ove godine dospela na 100. poziciju.

Istražujući troškove života u gradovima u regionu kompanija "Merces" je analizirala cene zakupa stanova, osnovnih životnih namirnica, usluga, ali i cene goriva i kafe u restoranima. Albanija broji 12.000 stranih radnika, koji mahom rade na nisko kvalifikovanim poizicijama.

"Strani radnici, koje dovodimo u Albaniju, uglavnom rade jednostavne poslove, za koje nije potrebna posebna kvalifikacija i zato primaju minimalnu zaradu. Strani radnici u Albaniji primaju minimalnu platu od 40.000 leka mesečno, što je oko 400 evra. Za te poslove su plaćeni koliko i Albanci", kaže Jetmira Divitku iz "Albalka grup".

Radnik
Radnikfoto: Profimedia

To što je Tirana za strane radnike najskuplji grad u regionu ne zabrinjava ovdašnju Agenciju za zapošljavanje i veštinu. Navode da smeštaj radnicima najčešće obezbeđuju poslodavci, što smanjuje troškove zaposlenih.

"Za sada je trend pozitivan, plate se povećavaju, a to se odražava i na povećanje troškova. Radnici iz regiona uglavnom imaju viši nivo kvalifikacija. Oni su menadžeri u raznim delatnostima. Rade i u hotelijerstvu, turizmu i u uslužnom sektoru", kaže Klevis Hisa, direktor Agencije za zapošljavanje i veštinu.

Za Anu Matarugu, koja kao zamenik direktora eksporta, poslednjih šest godina radi u jednoj od najvećih albanskih kompanija, a koja zbog poslovnih obaveza, često putuje i u druge gradove regiona Tirana nije skupa. Zadovljna je svojim poslom i životom u Albaniji.

"Mislim da mi u Srbiji nemamo dovoljno informacija vezano za Albaniju. Imamo puno predrasuda, nedovoljno pravih informacija. Ja sam ovde kao što rekoh šest godina, nikakvih problema nisam imala, ni za moju nacionalnu pripadnost ni za bilo šta. Zemlja je lagana za život, vrlo smo slični kao narod, životne i radne navike su nam vrlo slične. Ima dosta dobrih firmi, tako da nema razloga da neko ne dođe i ne proba da provede neko vreme ovde", kaže kaže Ana Mataruga, zamenica direktora eksporta "Bila".

U Mercerovom izveštaju se navodi da rastući troškovi stanovanja i promenjivi trendovi inflacije vrše pritisak na kompanije da same prilagode pakete naknada koje nude radnicima iz drugih zemalja jer kompanije moraju više da ulažu kako bi održale konkurente plate za zaposlene.

Bonus video:

01:54

Radnik komunalnog govori o nesreći u Kuršumliji

(Espreso/RTS/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.