Stiže povišica za ove radnike u Srbiji: Evo ko ima pravo na povećanje plate
Novčanik / ilustracija, Foto: James Clarke Images / Alamy / Profimedia

POVEĆANJE PLATE

Stiže povišica za ove radnike u Srbiji: Evo ko ima pravo na povećanje plate

Onima čiji je koeficijent 2,3 i niži biće isplaćena jednokratna solidarna pomoć u iznosu od 50.000 dinara, i to naredne tri godine

Objavljeno:

Svim zaposlenim inkasantima, a oni čine oko dve trećine radnika u JP „Putevi Srbije”, od ovog avgusta plata će biti povećana u proseku za oko 7.000 dinara.

To će biti moguće zahvaljujući novom kolektivnom ugovoru koji je nedavno potpisan i koji će važiti u tri naredne godine, jer oni koji imaju koeficijent 2,0 i ispod 2,0 imaće nadalje uvećan koeficijent za 15 odsto.

Onima čiji je koeficijent 2,3 i niži biće isplaćena jednokratna solidarna pomoć u iznosu od 50.000 dinara, i to naredne tri godine.

Ipak, za sada je rešeno pitanje koeficijenata i pomoći za ovu grupu zaposlenih, a u daljem periodu bi trebalo rešavati i sva ostala pitanja, napominju u reprezentativnim sindikatima.

Zaposleni u ovom javnom preduzeću se sve više pitaju kada će svim radnicima u Putevima Srbije biti isplaćena povišica od deset odsto „koju su sva druga javna preduzeća već dobila u januaru ove godine”.

Potpisnici novog kolektivnog ugovora - Radnički sindikat JP„Putevi Srbije” i Sindikalna organizacija Samostalnog sindikata - kažu da imaju potrebu da pojasne sve povezano sa „netačnim navodima” u vezi sa predlogom vlade da se zaposlenima u javnom sektoru zarada uveća do deset procenata.

- Naglašavamo da nije postojala odluka koja je obavezujuća o dodeli deset odsto zaposlenima u javnom sektoru. Postojala je samo preporuka koja nije obavezujuća. To znači da je moglo da se dodeli uvećanje zarade od nula do deset odsto, a o tome je odlučivalo Ministarstvo finansija, a ne mi - objasnili su u ova dva reprezentativna sindikata JP „Putevi Srbije”.

Putevi Srbije
Putevi Srbijefoto: Aleksandra Čolić

Ispunjeni zahtevi

Sem povećanja koeficijenta i solidarne pomoći, po novom kolektivnom ugovoru, poslodavac (JP „Putevi Srbije”) je dužan da zaposlenima isplati solidarnu pomoć povodom rođenja deteta u visini do neoporezivog iznosa što nije bilo u prethodnom ugovoru.

Takođe, dužan je da isplati solidarnu pomoć u slučaju smrti roditelja u visini jedne prosečne zarade, kao i u slučaju lečenja steriliteta, što isto nije bilo ranije.

Poslodavac je u obavezi i da isplati solidarnu pomoć porodici u slučaju smrti zaposlenog u visini dve prosečne zarade (u prethodnom kolektivnom ugovoru je bila jedna prosečna zarada).

Godišnji odmor, prema novom ugovoru, za kalendarsku godinu ne može biti duži od 32 dana.

U ovom preduzeću, inače, ima oko 2.200 zaposlenih, a najveći deo njih, od 75 do 80 odsto, radi na naplatnim rampama. Prosečno, radnici na rampama primaju oko 65.000 dinara mesečno, ali kada bi poslodavac u njihovu platu uračunavao sve ovo za šta se sindikati zalažu, plate tih zaposlenih trebalo bi da iznose od 85.000 do 90.000 dinara, ranije su posvedočili zaposleni na naplatnim rampama.

Podsetili su i da bi zaposleni i sada, da je po zakonu, trebalo da imaju tolike zarade, ali pošto to nije tako, onda pravdu u većini slučajeva potražuju preko sudova i tako naplaćuju od firme ono što im realno pripada.

Bonus video:

02:55

OVO JE RAZLOG ZBOG ČEGA JE PLATA NA SEVERU SRBIJE DRASTIČNO VEĆA NEGO NA JUGA! Stručnjak odgonetnuo: Dve stvari su ključne

(Espreso / Politika / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.