"Bonus od 10.000 dinara ko dovede novog radnika": Oglas za posao na trafici izazvao buru, da li je ovo dovoljno?
Trafika, Foto: Ilustracija/Zorana Jevtić

neobičaj oglas

"Bonus od 10.000 dinara ko dovede novog radnika": Oglas za posao na trafici izazvao buru, da li je ovo dovoljno?

Oglas za rad u kiosku probudio znatiželju, ali da li je ova plata dovoljna?

Objavljeno:

U gradovima širom Srbije često možemo da vidimo oglas za posao u kom se traže radnici na trafici.

Mnogi poslovi samo naglas zvuče "jednostavno", zahtevaju mnogo od radnika, a plaćeni su minimalno. Jedan do takvih je i posao prodavca na trafici, pa i ne čudi što nema interesovanja za ovo zanimanje.

Pre par godina, plata radnika u trafici kretala se od 30.000 do 40.000 dinara, a najnoviji oglas govori u prilog tome godinama kasnije jedva šta menja. Istina, plate prate povećanje minimalca i inflaciju, ali i dalje su ispod proseka, pa se poslodavci dovijaju na razne načine.

Trafika
Trafikafoto: News1/ Filip Plavčić

Jedan čitalac je naišao na oglas za posao u jednom poznatom lancu trafika koji glasi: "Potrebni prodavci za rad u kiosku. Redovna plata. Prijava od prvog dana, bonus od prodaje, plaćeni prekovremeni sati, plaćen prevoz".

Dodatno, kako je otkrio, ovaj poznati lanac nudi bonus od 10.000 dinara svakome ko dovede novog radnika. Naš sugrađanin je pozvao ostavljeni broj, kako bi se raspitao o uslovima rada, i rečeno mu je da će imati obuku. Takođe, tvrde da ste prijavljeni od prvog dana, a sanitarna knjižica nije neophodna. S druge strane, potrebna vam je potvrda iz suda.

Smene su jutarnje od sedam ili osam časova, a popodnevne su do 22 ili 23 sata, u zavisnosti od lokacije trafike. Kako navode, noćne smene rezervisane su isključivo za muškarce. I dolazimo do zarade, naime osmočasovni rad u trafici, koja često nema ni toalet, ceni se 66.000 dinara. Toliko je bar u oglasu navedeno da je osnovna plata, za rad od 48 sati nedeljno.

Bonus video:

34:27

MINISTAR MALI NA KURIR TELEVIZIJI: Prosečna plata 2027. - 1.400 evra! Bolji smo od mnogih razvijenih zemalja: SRBIJA SE PROMENILA

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.