SA DIPLOMOM OVOG FAKULTETA SE LAKO MOŽE I DO DRŽAVNOG POSLA: U privatnom sektoru plate idu i do 200.000 dinara
Studenti / Ilustracija, Foto: Espreso.co.rs

VELIKO INTERESOVANJE

SA DIPLOMOM OVOG FAKULTETA SE LAKO MOŽE I DO DRŽAVNOG POSLA: U privatnom sektoru plate idu i do 200.000 dinara

Diplomce nakon ovog fakulteta čeka zvanje menadžer bezbednosti, ali i mogućnost posla na brojnim pozicijama

Objavljeno:

Godinama unazad Fakultet bezbednosti na Univerzitetu u Beogradu važi za jedan od popularnijih među budućim studentima. To potvrđuje i podatak da se sva slobodna mesta, kako na budžetu, tako i ona samofinansirajuća raspodele uglavnom u prvom upisnom krugu.

Diplomce nakon ovog fakulteta čeka zvanje menadžer bezbednosti, ali i mogućnost posla na brojnim pozicijama. Plata zavisi od konkretnog zanimanja za koje se odluče, a može da varira od prosečne do veoma unosne.

Ukupan broj odobrenih mesta za upis na osnovne akademske studije je 400, od kojih je 150 budžetskih i 250 samofinansirajućih.

Ove godine, prijemni je polagalo 458 njih, što znači da je 58 srednjoškolaca ostalo ispod crte. Za polaganje prijemnog ispita studenti su birali dva od tri predmeta: sociologija, ekologija i psihologija. Pravo upisa na prvu godinu osnovnih studija na Fakultetu bezbednosti imaju kandidati oba pola koji imaju srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju – svih struka.

Kako izgleda studiranje

Studenti Fakulteta bezbednosti prve dve godine provode u izučavanju opštih informacija, nakon čega se u trećoj godini opredeljuju između studija nauke bezbednosti, studija menadžmenta ljudskih i socijalnih resursa, studija civilne zaštite i zaštite životne sredine i studije odbrane.

Naravno, studenti se mogu odlučiti i za opšti smer koji predstavlja kombinaciju predmeta sa sva četiri smera.

Studenti
Studentifoto: Kurir/ Tamara Trajković

Šta čeka buduće menadžere bezbednosti

Nakon završenih osnovnih studija diplomirani student Fakulteta bezbednosti stiče zvanje menadžer bezbednosti.

Kada je u pitanju posao, u zavisnosti od ličnih želja, po izlasku sa fakulteta, posao se može naći kako u javnom, tako i u privatnom sektoru. Tako su na raspolaganju pozicije u Ministarstvu unutrašnjih poslova, potom u Ministarstvu odbrane, ali i u Agenciji za borbu protiv korupcije, Sektoru za vanredne situacije…

Otvorene su pozicije poput inženjera bezbednosti u državnoj upravi i njenim raznim sektorima. Osim toga, diplomac Fakulteta bezbednosti može raditi u privatnom sektoru tj. u većim firmama na organizaciji i menadžmentu bezbednosti te firme i njenog poslovanja.

Otvorene su mogućnosti i u nevladinim organizacijama koje se bavi bezbednošću.

Tu je i pozicija HR menadžer, to su osobe koje rukovode u velikim firmama zapošljavanjem, otpuštanjem radnika, promenom radnih mesta, obukom radnika i tako dalje…

Kolike su plate?

Kako se može videti na osnovu dostupnih informacija, početna plata za poziciju menadžer zaštite na radu je oko 70.000 dinara, dok se uz napredovanje može stići do sume od 177.000 dinara.

Kada je o HR menadžeru reč, plata može ići i do 194.000 dinara.

Miloš Turinski sa „Infostuda“ pojašnjava da poslednjih godina vlada velika potražnja za svim poslovima iz oblasti HR, kao i da opseg plate uglavnom zavisi od firme.

„To govori u prilog tome koliko se razvio taj čitav HR sektor. I početna plata može biti veoma visoka, ali opet sve zavisi od firme. Zarade se ne oglašavaju u ovim slučajevima“, kaže Turinski.

Ovaj posao podrazumeva i raspisivanje konkursa za radno mesto, rad na razvoju tima, sprovođenje radne obuke, bavljenje disciplinskim procesima.

Bonus video:

01:23

ZAVRŠILA FAKULTET U NEMAČKOJ, PA SA 29 GODINA DOŠLA U SRBIJU DA SLUŽI VOJNI ROK: Svaki Srbin bi trebalo da ga odsluži!

(Espreso / Nova / Andrija Lazarević / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.