ŠTA SE SVE OD SUTRA MENJA U SRBIJI? I omiljeni proizvod Srba će poskupeti za 40 dinara
Novčanik, Foto: Gary Roebuck / Alamy / Alamy / Profimedia

obratite pažnju!

ŠTA SE SVE OD SUTRA MENJA U SRBIJI? I omiljeni proizvod Srba će poskupeti za 40 dinara

Od 1. jula do 31. decembra 2024. akciza na cigarete iznosiće 99,41 dinar, što je uvećanje za 1,71 dinar po pakli

Objavljeno:

Početak meseca jula donosi i nekoliko promena koje se tiču svih građana ove zemlje. Radi se o ove tri ključne stvari, a to su: stupanje na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, nove cene kafe i nove akcize na cigarete.

Cena kafe na berzama u poslednje vreme konstantno je rasla, rast cena rezultirao je i poskupljenjem kod nas. Kafa će prema saznanjima "Blic Biznisa" poskupeti između 8,5 i 20 odsto, u zavisnosti od brenda kafe.

Tako na primer, ako uzmemo da se 100 grama mlevene kafe prodaje od 150 do 200 dinara u marketima. Dakle, u najboljem slučaju 100 grama kafe će poskupeti u proseku između 15 i 20 dinara, dok će u najgorem slučaju pakovanje od 100 grama poskupeti u proseku oko 35 do 40 dinara.

Kafa
Kafafoto: Eliane Haykal / Panthermedia / Profimedia

Na temu novih cena kafe u maloprodaji oglasio se nedavno i resorni ministar Tomislav Momirović koji je napomenuo da će država pomno pratiti situaciju na ovom tržištu.

- Država će pomno pratiti da li će te izazove koji su na globalnom tržištu, iskoristiti maloprodajni lanci da zajednički podignu cene. To naravno nećemo dozvoliti. Objektivne okolnosti ne možemo da ignorišemo. Ovo je tržišna ekonomija. Mi se ne vraćamo u prošlost, rekao je Momirović za "Blic TV".

Sporazum o Slobodnoj trgovini sa Kinom

Sporazum o slobodnoj trgovini (SST) između Srbije i Kine stupa na snagu od danas. Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović nedavno je izjavio da će ovaj sporazum naše kompanije staviti u mnogo bolji položaj u odnosu na kompanije iz Evrope i okruženja.

Sporazum sa Kinom odnosi na oko 20.000 artikla i da će odmah bez carina moći da se izvozi oko 60 odsto njih, dok će u narednih pet do 10 godina bescarinski izvoz biti moguć za 30 odsto proizvoda čija će se carina godišnje smanjivati od 20 do 10 odsto.

Momirović je naglasio da će 10 odsto najosetljivijih proizvoda biti trajno zaštićeno carinama.

- Cilj zaključivanja SST sa Kinom je omogućavanje preferencijalnog pristupa kineskom tržištu za proizvode srpskog porekla koje će dovesti do značajnog povećanja izvoza, proširenja investicionih i proizvodnih kapaciteta u Srbiji, kao i povećanja konkurentnosti, kao i jačanja sveukupne privredne aktivnosti, rekao je Momirović.

On je podsetio da je Srbija pre ovog SST sa Kinom, sklopila još nekoliko sporazuma, pre svega sa tržištima koja su nama bliža i zemljama od kojih dolazi najveći broj investicija, navodeći da su to Sporazum o pridruživanju sa EU, CEFTA sporazum, kao i sporazum sa Evro-Azijskom unijom i preferencijalni aranžmani sa Amerikom i Japanom.

Poskupljuju cigarete

Od 1. jula do 31. decembra 2024. akciza na cigarete iznosiće 99,41 dinar, što je uvećanje za 1,71 dinar po pakli.

Podsetimo, cene cigareta su se već menjale tokom maja meseca, kada je većina proizvođača podigla cene.

Od maja važe novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto, a kako je "Blic Biznis" već pisao, proizvođači, pre svega duvandžije, to uglavnom preliju na teret potrošača.

Bonus video:

04:36

ATANCKOVIĆ O PROMENAMA U CENI STRUJE

(Espreso/ Blic/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.