NA STO GRAMA I DO 40 DINARA VIŠE? Evo koliko će tačno poskupeti kafa od 1. JULA
Kafa, Foto: Tamara Trajković

NOVČANIK

NA STO GRAMA I DO 40 DINARA VIŠE? Evo koliko će tačno poskupeti kafa od 1. JULA

Zvanične potvrde koliko će cena kafe u Srbiji zapravo poskupeti, od strane proizvođača i dalje nema

Objavljeno:

Omiljeni topli napitak među Srbima, kafa, definitivno će poskupeti od 1. jula, ali koliko?

Kafa u Srbiji će u maloprodaji od 1. jula poskupeti između 8,5 i 20 odsto, u zavisnosti od brenda kafe. Tako bar piše u cenovnicima koje su proizvođači dostavili distributerima.

Tako na primer, ako uzmemo da se 100 grama mlevene kafe prodaje od 150 do 200 dinara u marketima. Dakle, u najboljem slučaju 100 grama kafe će poskupeti u proseku između 15 i 20 dinara, dok će u najgorem slučaju pakovanje od 100 grama poskupeti u proseku oko 35 do 40 dinara.

Zvanične potvrde koliko će cena kafe u Srbiji zapravo poskupeti, od strane proizvođača i dalje nema, ali s obzirom da se radi o omiljenom piću domaćih neurotičara, a nije da nam ih manjka, priča o novim cenama kafe brzo je odjeknula, pa se na tu temu oglasio i resorni ministar Tomislav Momirović koji je napomenuo da će država pratiti razvoj situacije i na lokalnom i na globalnom nivou.

Bolje da parafraziramo, šta kaže ključni proizvođač. Naime, tržište kafe u Srbiji nalazi se u rukama jedne kompanije, Atlantic Group. Sa završenom akvizicijom "Štraus Adriatika" u februaru ove godine, Atlantic ima dominantan udeo u tržištu mlevene kafe (oko 75 odsto prema procenama). Dakle oni diktiraju tempo.

Bonus video:

00:43

Gde je to salata besplatna a kafa samo 9 din?

(Espreso/24Sedam/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.