OVA PROMENA NA JEZIKU POKAZUJE DA NE TREBA DA PIJETE KAFU: Ne obraćate pažnju, a MOŽE UKAZIVATI na ovo TEŠKO STANJE
Evo kako da odradite test, Foto: Profimedia

morate znati

OVA PROMENA NA JEZIKU POKAZUJE DA NE TREBA DA PIJETE KAFU: Ne obraćate pažnju, a MOŽE UKAZIVATI na ovo TEŠKO STANJE

Mnogi ne mogu da zamisle početak dana bez šoljice kafe

Objavljeno:

Doktor Anis Khalaf je upozorio da bi jedan iznenađujući simptom na jeziku mogao signalizirati da za vas nije pametno da pijete kafu, a postoji test koji možete da uradite kod kuće.

- Ako želite da znate odgovor, isplazite jezik. Možete da odete do ogledala i uradite mali test da saznate. Ako imate puno pukotina na jeziku sa gustom žutom prevlakom, verovatno ne bi trebalo da pijete kafu - kaže on i navodi da se to često svodi na potencijalnu "neravnotežu u telu", koju pića sa kofeinom mogu pogoršati.

Iako nije ulazio previše u detalje o tome zašto, to je poznato kao "nedostatak jin" u kineskoj medicini.

- Ovo je nedostatak jina sa toplotom i vlagom, što u osnovi znači nedostatak tečnosti ili hladnoće sa preuzimanjem toplote.

Na šta ukazuju promene na jeziku?

Da li je kafa jedini krivac ovog stanja?
Da li je kafa jedini krivac ovog stanja?foto: Tamara Trajković

Šta je nedostatak jina?

Doktor Lorens Kaningem, lekar opšte prakse objasnio je da se radi o neravnoteži tela gde su "nutritivni aspekti" iscrpljeni, što dovodi do nemira, lupanje srca i drugih neprijatnih simptoma, navodi "Miror".

Kako je kafa "inherentno zagrevajući" stimulans, piće svakako može pogoršati ove simptome, međutim, on je tvrdio da to nije uvek uzrok žutog jezika.

- Po mom iskustvu, gusta žuta prevlaka na jeziku uglavnom ukazuje na neravnotežu u digestivnom sistemu tela, a ne na specifičnu averziju prema kafi. Ovaj plak se može pripisati brojnim faktorima kao što su loša oralna higijena, dehidracija ili prisustvo bakterija i gljivica. Iako sama kafa obično nije direktan uzrok, ona može da pogorša uslove koji dovode do takvog plaka.

Kafa je kiselo i može da promeni pH ravnotežu u ustima, što može doprineti proliferaciji bakterija i kvasca, što potencijalno dovodi do žute prevlake. Pored simptoma na jeziku, postoje i razni drugi znaci da pijenje kafe negativno utiče na vaše telo. Uznemireni stomak i refluks kiseline su među najčešćim, jer je poznato da kafa povećava proizvodnju želudačne kiseline - što se telu možda ne dopada previše: Takođe, česte glavobolje ili migrene ponekad mogu biti povezane sa prekomernim unosom kafe, posebno ako se radi o preteranom unosu kafe - navodi.

BONUS VIDEO:

05:41

KAD SAM POSTAO DOKTOR, TO JE BILA KNJIŠKA BOLEST Urolog Milošević: Ako se ne leči na vreme, dolazi se do FATALNOG STADIJUMA

(Espreso / Republika / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.