Mafini sa likom Van Goga i Frida Kalo torta: Saša je najgenijalniji umetnik za slatkiše koji pravi čuda! (FOTO)
Foto: Printskrin / Fejsbuk / Saša Aleksić

predobro!

Mafini sa likom Van Goga i Frida Kalo torta: Saša je najgenijalniji umetnik za slatkiše koji pravi čuda! (FOTO)

U skromnoj kuhinjici Saše Aleksića (23) u Nišu uz namirnice koje nabavlja u marketima, alata koji kupuje preko interneta i nemerljivu maštovitost nastaju jestiva remek-dela koja vidite na fotografijama
Objavljeno:

Prvi kolačić u obliku pozivnice napravio je za svoj 18. rođendan. Tada je prvi put uzeo rojal glazuru u ruke i isprobao njene mogućnosti. U međuvremenu je usavršio tehnike pravljenja i dekorisanja slatkiša, sopstvenim radom, željom da isproba nove stvari i tehnike i uz savete kolega. Sve što nastane u Sašinoj kuhinji, 100 odsto je ručni rad.

– Od kolača pravim sve, ali su najtraženiji medenjaci i kapkejkovi, baš zbog mogućnosti da se dekorišu na različite načine i dobiju lični pečat. Kod kapkejkova moguće je odabrati i ukus po želji – kaže Saša, koji je za mafine sa slikama Van Goga dobio posebnu nagradu.

– Mafini su odskora postali baš popularni, ne samo u Srbiji već u celom svetu. Postoje i slani i slatki, a kod mene je moguće naći i kombinaciju jednih i drugih. Volim da eksperimentišem sa ukusima i da osmišljavam recepte za deserte sa neobičnim sastojcima kao što su paradajz, krastavac, grašak, krompir, kečap, majonez… Mafini sa delima Van Goga rađeni su za Sajam hrane i pića u Beogradu, a pored njih pravio sam i torticu dekorisanu poznatim delima tog slikara. Namerno sam birao one najpoznatije da bi ih publika lakše prepoznala, iskren je Saša.

Još od malena voleo je da crta i da slika i nakon osnovne škole upisao je Srednju umetničku školu u Nišu, a zatim i tamošnji Fakultet umetnosti. Diplomirao je u junu ove godine i sada je na master studijama.

Tokom školovanja susretao se i učio o umetnicima i umetničkim pravcima širom sveta i usavršio tehnike crtanja i slikanja koje i danas primenjuje prilikom rada sa slatkišima. Na desertima sve radi sam: od pečenja do dekorisanja, čak i izradu kutija i kesica dizajnira i izrađuje samostalno. Njegova dela najčešće nastaju vikendom jer je preko nedelje na poslu i na fakultetu.

– Radim kao dizajner u jednoj firmi u Nišu koja se bavi izradom igrica i aplikacija za mobilne telefone i tablete. Naravno, inspiracija ne bira ni vreme ni mesto, tako da ako mi se jave neke ideje stavim ih na papir i vikendom ih realizujem. Zamisao mi je bila da ljudi uživaju prvo gledajući deserte, a zatim i da ih okuse i da još više uživaju u ukusu.

Pošto mu u diplomi piše da je diplomirani primenjeni umetnik pitao sam ga kako su porodica i kolege reagovale na ideju da svoj talenat iskazuje na kolačima.

– Kolege me podržavaju u svemu i ponekad zajedno dolazimo do ideja za neke deserte, jer su vrlo radi da budu i degustatori mojih poslastica. Imam veliku podršku i porodice i prijatelja. Svi mi volimo slatkiše i ko ne bi voleo da za prijatelja ima nekog ko ume da ih pravi, ispričao je Saša i otkrio neke od svojih planova.

– Voleo bih da jednog dana imam svoju kafe – poslastičarnicu koja bi bila malo avangardna po pitanju dizajna enterijera, ali i proizvoda koji bi se tu prodavali. Tu bi posetioci mogli da uživaju uz dobre kolače po mojim receptima, tradicionalne i inovativne. To bi bila prva poslastičara gde bi mogli da probaju tortu sa paradajzom, mafine sa krastavcem i graškom ili cake pops-e sa kečapom – kazao je ovaj maštoviti umetnik za Priče sa dušom.

(Espreso.co.rs / pricesadusom.com)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.