KAČKAVALJ OD BOROVNICA, TARTUFI U DŽEMU OD KRUŠAKA I VEGANSKI ĆEVAPI! Na Sajmu hrane doživeli smo EKSPLOZIJU UKUSA
Prvi sajam visokokvalitetne hrane "Belgrade Food Show", Foto: Stefan Kojić

ZA SVA ČULA

KAČKAVALJ OD BOROVNICA, TARTUFI U DŽEMU OD KRUŠAKA I VEGANSKI ĆEVAPI! Na Sajmu hrane doživeli smo EKSPLOZIJU UKUSA

Sajam visokokvalitetne hrane je bio pun pogodak

Objavljeno: 14:48h
Jelena Jovanović

U Beogradu je danas otvoren prvi sajam visokokvalitetne hrane "Belgrade Food Show" na kom je proizvode iz industrije voća, povrća, mesa i mlečnih proizvoda predstavilo više od 80 izlagača iz Srbije i regiona.

Prvi sajam visokokvalitetne hrane 'Belgrade Food Show
Prvi sajam visokokvalitetne hrane "Belgrade Food Show" foto: Stefan Kojić

Taj dvodnevni sajam su organizovale Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Asocijacija za promociju srpske hrane sa ciljem da se srpska i regionalna prehrambena industrija približi inostranim kupcima.

1 / 25 Foto: Stefan Kojić

Posetili smo ovaj sajam kako bi isprobali najzanimljivija jela koja retko kad možemo da probamo. Iako smo mislili da ništa ne može previše da nas impresionira, proizvođači su nas opet iznenadili.

Prvi sajam visokokvalitetne hrane 'Belgrade Food Show
Prvi sajam visokokvalitetne hrane "Belgrade Food Show" foto: Stefan Kojić

Prvo što nas je "zateklo" jesu ćevapi za vegane koji su pravljeni od proklijalog žita. Njih smo probali na štandu Ministarstva poljoprivrede, i uprkos predrasudama, oborili su nas sa nogu.

Veganski ćevapi
Veganski ćevapi foto: Stefan Kojić

Na istom štandu smo probali i korpice sa tartufima i povrćem koji su malo je reći, bili specifičnog, ali izuzetnog ukusa.

Prvi sajam visokokvalitetne hrane 'Belgrade Food Show
Prvi sajam visokokvalitetne hrane "Belgrade Food Show" , korpice sa povrćem foto: Stefan Kojić

Bilo bi pravo čudo da smo se vratili sa sajma, a da nismo probali ajvar, koji je bio kao domaći. Bez šale.

Prvi sajam visokokvalitetne hrane 'Belgrade Food Show
Prvi sajam visokokvalitetne hrane "Belgrade Food Show" foto: Stefan Kojić

Bez ikakvog preterivanja, uživali smo u njemu sve dok se u jednom trenutku nismo "oljutili".

Ajvar kao 'domaći
Ajvar kao "domaći" foto: Stefan Kojić

Probali smo i veoma interesantne namaze poput onog sa paradajzom i kinoom, patlidžanom, ali i brokolijem i spanaćem.

Namazi za sve prilike
Namazi za sve prilike foto: Stefan Kojić

Izbor je bio veliki, a mi smo uspeli da isprobamo skoro sve ukuse.

Prvi sajam visokokvalitetne hrane 'Belgrade Food Show
Prvi sajam visokokvalitetne hrane "Belgrade Food Show" foto: Stefan Kojić

Pored slanih stvari, uspeli smo da nađemo i nešto "slatko". U pitanju je bilo suvo voće, a izbor je bio veliki. Od najednostavnije sušene jabuke, pa sve do egzotične papaje.

Sušeno voće
Sušeno voće foto: Stefan Kojić

Ukoliko je neko želeo da kupi proizvod, imao je prilike da dobije i ovu ukrasnu teglicu, koja je savršena za poklon. Doduše, za vegane..

Sušeno voće, poklon
Sušeno voće, poklon foto: Stefan Kojić

Na "zdravom štandu", uživali smo u korpicama sa džemom od aronije koji se može koristiti i za slana jela. Naravno, džem od aronije je neizostavna stavka.

Proizvodi od domaće aronije
Proizvodi od domaće aronije foto: Stefan Kojić

Pored slatkiša, probali smo sok od aronije koji smo naravno "eksirali".

Navika...

Sok od aronije
Sok od aronije foto: Stefan Kojić

Iako se ukusi nisu najbolje složili, ubrzo smo probali i domaći sok od paradajza koji se od prošle godine izvozi u SAD i Kanadu.

Sok od paradajza
Sok od paradajza foto: Stefan Kojić

Paradajz poreklom iz Subotice dobio je i mnogobrojna priznanja poput onog iz 2017. godine i to za uvođenje novog brenda.

Sok od paradajzna, Subotica
Sok od paradajzna, Subotica foto: Stefan Kojić

Ono što je meni bilo najinteresantnije jesu tartufi u slatkom džemu od krušaka, i moram priznati da mi je ova kombinacija baš "legla". Ubitačna je.

Tartufi u džemu od krušaka
Tartufi u džemu od krušaka foto: Stefan Kojić

Ono što je još za nijansu egzotičnije jesu kačkavalji sa najrazličitijim ukusama, poput popularnih tartufa, pečuraka, ali i borovnica!

Kačkavalj, borovnica
Kačkavalj, borovnica foto: Stefan Kojić

Priznajemo, pomalo čudna kombinacija, ali smo se usudili da je probamo i ne kajemo se.

Kačkavalj, borovnica
Kačkavalj, borovnica foto: Stefan Kojić

Rezultat, veliki osmeh!

Kačkavalj, borovnica
Kačkavalj, borovnica foto: Stefan Kojić

Podsećamo, Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović ovim povodom rekao je da će "Belgrade Food Show" pomoći izlagačima da sklope nove ugovore i poslovna partnerstva, kao i da prepoznaju najbolje mogućnosti za investicije.

"Ovo je prilika da uvežemo one koji žele da kupe kvalitetnu robu i one koji inovativno proizvode na tržištu i da na taj način srpsku prehrambenu industriju učinimo konkurentnijom", kazao je ministar.

Po njegovim rečima, potencijal industrije hrane u Srbiji je ogroman, ali u tom sektoru postoji najveći prostor za investicije.

"Moramo da se okrenemo tržištu i da proizvodimo ono što tržište traži od nas. Budućnost je roba kakvu tržište zahteva, a ne roba koju mi mislimo da treba da proizvedemo. Za to je neophodno da ulažemo u tehnologiju i znanje. Tek tada možemo da kažemo da poljoprivreda preko prehrambene industrije predstavlja motor razvoja Srbije", rekao je Nedimović.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot kazao je da srpska hrana ima odličan kvalitet i da zato treba da ima značajno mesto na medjunarodnom tržištu. "Hrana ima veliku ulogu u srpskom društvu. Mislim da je vreme da više ljudi širom sveta prepozna i sazna koje prehrambene proizvode vrhunskog kvaliteta Srbija proizvodi", rekao je Skot.

Po njegovim rečima, unapredjenje srpske prehrambene industrije ne može se postići "samo uz američku pomoć, već je potrebno da državni i privatni sektor saradjuju kako bi se povećala konkurentnost srpske hrane".

Pogledajte bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.