Sa Balkana povučena još dva prehrambena proizvoda: U jednom pronađena salmonela!
Supermarket, Foto: Enigma Images / Alamy / Alamy / Profimedia

obratite pažnju!

Sa Balkana povučena još dva prehrambena proizvoda: U jednom pronađena salmonela!

Tokom prethodne nedelje sa tržišta hrvatske povučen je spanać i soljena kuvana pačja jaja

Objavljeno: 13:42h

Kobasice, koka kola, spanać, jaja, sve je to u samo poslednjih nekoliko dana povučeno sa tržišta Balkana. Podsetimo, tokom jučerašnjeg dana u Hrvatskoj je povučena JEGER - polutrajna kobasica 400g, Mesne industrije Natura Đurđevac, zbog utvrđene bakterije Listeria monocitogenes.

Tokom prethodne nedelje sa tržišta hrvatske povučen je spanać i soljena kuvana pačja jaja.

Spanać Natur Pur

Državni inspektorat Republike Hrvatske u obrazloženju o povlačenju proizvoda naveo je da obaveštava potrošače o opozivu spanaća Natur Pur 450g, EAN 9100000301532, LOT brojevi 91L4150 i 91L4151, najbolje korišten 11/2025.

Zbog utvrđenih bakterija iz roda Salmonella spp.

Proizvod nije usklađen sa Uredbom 178/2002 o uspostavljanju opštih principa i uslova zakona o hrani, osnivanju Evropske agencije za bezbednost hrane i uspostavljanju procedura u oblasti bezbednosti hrane.

Spanać
Spanaćfoto: Profimedia

Pačja jaja

Državni inspektorat Republike Hrvatske obaveštava potrošače da subjekt u poslovanju s hranom Fil-Avso Air Tech d.o.o., Čakovec iz preventivnih razloga opoziva proizvod KSU RI, Slana kuhana pačja jaja (24k6 komada), za upotrebu do 13.03. , 2026, zbog ostatka antibiotika enrofloksacina.

Proizvod nije usklađen sa Uredbom 178/2002 o uspostavljanju opštih principa i uslova zakona o hrani, osnivanju Evropske agencije za bezbednost hrane i uspostavljanju procedura u oblasti bezbednosti hrane.

Šta su prava kupaca i kako da se zaštitimo?

- Nažalost, ne iznenađuje me iz razloga što svakodnevno vidimo da se neki proizvod povuče sa tržišta, nevezano kog je porekla, da li je to lek, predmet opšte upotrebe ili nešto treće, javnost za nešto sazna, nešto ne sazna. Kanali kako se informiše javnost, su zaista upitni , verovatno bi javnost bila još više na neki način uznemirena i iznenađena šta se sve u stvari sa tržišta povlači - rekao je ranije Marko Dragić.

Posebno plaši to što su najčešće neispravne stvari, zapravo one koje su namenjene deci, ko zapravo proverava to, Dragić ističe da je proizvođač taj koji prvi iva najveću odgovornost.

- Za početak onaj ko ima odgovornost i onaj ko treba da proveri proizvodi je sam proizvođač. Nakon protokola se proizvodi kontrolišu prilikom uvoza, uz prateću dokumentaciju naravno koja je predata uz određeni proizvod i tu se vrši dodatna kontrola od ovlašćene akreditovane laboratorije, koja daje zeleno svetlo da je proizvod hemijski, tehnološki i bezbednosno ispravan i da može dalje da se plasira na tržište - naveo je on.

Na Carini se proverava dokumentacija za određeni proizvod, ali se ne radi konkretna kontrola svakog proizvoda.

Bonus video:

01:59

DVE LINIJE ODBRANE U ZAŠTITI POTROŠAČA

Espreso/Blic/M.L.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.