Danas prolećnih 25, a onda strmoglav pad: Na ovaj dan temperatura će biti niža za čak 12 stepeni
Devojka sa kišobranom, Foto: Ana Paunković

VREMENSKA PROGNOZA

Danas prolećnih 25, a onda strmoglav pad: Na ovaj dan temperatura će biti niža za čak 12 stepeni

U Beogradu će biti pretežno sunčano i toplo. Duvaće slab i umeren vetar, severozapadni

Objavljeno:

Po kotlinama, dolinama reka i visoravnima jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije danas ujutro će biti magla, ponegde i sa slabim prizemnim mrazom a kasnije pretežno sunčano i toplo, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Duvaće slab i umeren vetar, na istoku i jak, severozapadni. Najniža temperatura će se kretato od dva do 12 stepeni, najviša dnevna od 20 do 25 stepeni.

U Beogradu će biti pretežno sunčano i toplo. Duvaće slab i umeren vetar, severozapadni. Najniža temperatura će se kretati od 10 do 12 stepeni, najviša dnevna oko 23 stepena.

RHMZ Printscreen
foto: RHMZ Printscreen

Međutim, u atmosferi dolazi do promene koja u potpunosti menja vremenske prilike što će usloviti jače zahlađenje i pad temperature za oko 12 stepeni sledećeg ponedeljka.

Meteorolog amater Ivan Ristić kaže za Blic kaže da nas uskoro očekuje zahlađenje, ali bez padavina.

- Do sada je vladao ogranak sibirskog anticiklona i duvao je jugoistočni vetar, ali već od ponedeljka 28. oktobra počinje vladavina azorskog anticiklona i njegovih ogranaka. Doći će do skretanja vetra na zapad i severozapad. U skladu sa tim promeniće se i vreme, ali ćemo ostati pod uticajem anticiklona. Ipak, nema naznaka da bi neki anticiklon mogao da nam donese padavine za sada – kaže Ristić.

- Sa severozapada nam najverovatnije između subote i nedelje stiže hladni front. Ide kroz anticiklon i biće bez padavina. Zahlađenje nam spušta temperatura na maksimalnih 10 do 15 stepeni Celzijusa. Menja nam se totalno tip vremena – poručuje on.

RHMZ Printscreen
foto: RHMZ Printscreen

Naglašava da ćemo ove godine biti često pod vladavinom anticiklona, a to znači uglavnom suvo vreme bez padavina s tim što će u periodu pred nama biti sve više niskih oblaka i magle.

-Početkom sledeće nedelje će uz zahlađenje temperature biti ispod proseka za početak novembra i kretaće se oko 10 i 12 stepeni Celzijusa maksimalno. Minimalna temperatura će biti oko 0 stepeni, ponegde se očekuje i slabi mraz, ali za sada sneg je otkazan do kraja novembra kada ga očekujem prema dugoročnoj vremenskoj prognozi koju sam uradio zajedno sa prof. dr Aleksandrom Valjarevićem – kaže Ristić.

Šta prognozira veštačka inteligencija?

On je izjavio da će „sve što se bude dešavalo u atmosferi početkom novembra biti dobar test i pokazatelj kvaliteta modela veštačke inteligencije“.

- Veštačka inteligencija koju je napravio ECMWF, zvanični evropski model, prognozira jače zahlađenje i sneg početkom novembra. Pošto padavina, prema trenutnim prognozama neće biti, to je pokazatelj da veštačka inteligencija treba još dosta da radi na pouzdanosti vremenske prognoze – kaže Ristić.

Bonus video:

09:25

Detaljna vremenska prognoza meteorologa Todorovića za Kurir DRUGI DEO

(Espreso/Blic/M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.