Uskoro spajamo praznike i imamo produženi vikend: Vest koja će obradovati pola Srbije!
Foto: Emilija Jovanović

još malo

Uskoro spajamo praznike i imamo produženi vikend: Vest koja će obradovati pola Srbije!

Dobra vest za sve zaposlene je što 11. novembar obe godine pada u ponedeljak, što znači da će zaposleni i školarci moći da spoje taj dan sa subotom i nedeljom i dobiće 3 neradna dana

Objavljeno:

Ostalo je vrlo malo do novih neradnih dana. U mesecu novembru očekuje nas državni praznik koji se praznuje neradno. 11. novembar je i poslednji dan u ovoj koji se praznuje neradno. Tog dana obeležava se Dan primirja u Prvom svetskom ratu i praznuje se neradno.

Dobra vest za sve zaposlene je što 11. novembar obe godine pada u ponedeljak, što znači da će zaposleni i školarci moći da spoje taj dan sa subotom i nedeljom i dobiće 3 neradna dana.

Šta je Dan primirja, državni praznik koji se obeležava u Srbiji 11. novembra

U Srbiji se od 2012. godine kao državni praznik obeležava Dan primirija u Prvom svetskom ratu.

Naime, tog dan su 1918. godine u železničkom vagonu u Кompijenu, Sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Primirje je potpisano u 5.45 ujutru, s stupilo je na snagu „jedanaestog sata, jedanaestog dana,jedanaestog meseca“ 1918.

Primirje je prvobitno isteklo nakon 36 dana i nekoliko puta je produžavano, a formalni mirovni sporazum je postignut tek naredne godine kada je potpisan Versajski ugovor.

Dan primirja se obeležava u mnogim savezničkim državama, s tim što se u Velikoj Britaniji i zemljama Komonvelta zove Dan sećanja, a u Sjedinjenim Američkim Državama Dan veterana.

Prva proslava Dana primirja održana je u večernjim satima 10. novembra 1919, kada je britanski kralj Džrodž V u Bakingemskoj palati bio domaćin „Banketa u čast predsednika Francuske Republike“.

U krugu palate je narednog dana održana dvominutna tišina u znak poštovanja prema onima koji su poginuli u Velikom ratu.

Slične ceremonije održavane su i u drugim zemljama tokom međuratnog perioda, i bile su fokusirane na odavanje počasti vojnim poginulima u Prvom svetskom ratu i povratak miru.

Kako je praznik počeo da se obeležava u Srbiji

Dan primirja se od 2005. godine u Srbiji obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama, a od 2012. se obeležava kao državni praznik. Dan primrija u Srbiji se praznuje neradno.

Prvi svetski rat počeo je 28. jula 1914. kada je Austrougarska objavila rat Srbiji, tačno mesec dana nakon atentanta na prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu.

Za Srbiju je rat završen 13. novembra 1918. potpisivanjem sporazumom sa Mađarskom, samo dva dana nakon potpisivanja primirja na Zapadnom frontu.

Veliku pobedu u Prvom svetskom ratu Srbija je skupo platila pošto je, prema različitim procenama, tokom rata izgubila između 1.100.000 i 1.300.000 stanovnika, što je u to vreme bila gotovo trećina ukupnog stanovništva, odnosno oko 60 odsto muške populacije.

Bonus video:

00:40

Hapšenje u Ustaničkoj

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.