Burna reakcija roditelja zbog izmena u školama: Počeo unos podataka u "Zdravitas", evo šta to znači
Učionica, Foto: Dragana Udovičić

Portal "Zdravitas"

Burna reakcija roditelja zbog izmena u školama: Počeo unos podataka u "Zdravitas", evo šta to znači

Prvi podaci "Zdravitasa" biće vidljivi tek za pet godina. Do tada, postojeći su zabrinjavajući

Objavljeno:

Portal "Zdravitas" uspostavljen je sa ciljem da se prate rezultati učenika koji su ostvareni na testiranjima motoričkih sposobnosti i fizičkog razvoja. Po planu Ministarstva prosvete, u njemu će se beležiti visina, težina, indeks telesne mase, a meriće se i aerobne sposobnosti, koliko je đak skočio u dalj, koliko trbušnjaka je uradio, za koliko sekundi je pretrčao određenu metražu. U njega se unose lični podaci što kod pojedinih roditelja izaziva osećaj zabrinutosti, kako je za portal MONDO ispričala Vanja iz Beograda, majka dvoje dece.

"Nama roditeljima nije objašnjeno sve što treba vezano za portal i iz toga razloga smo zbunjeni i uplašeni. Kad smo bili obavešteni da će da se prikupljaju podaci o našoj deci, roditelji su se odmah organizovali, pobunili i naveli da ne žele da njihovi mališani budu deo tog projekta", rekla je sagovornica za naš portal.

Prema njenim rečima, roditelji iz odeljenja koja pohađaju njena deca su potpisali izjave u kojima se navodi da ne žele da deca učestvuju u projektu "Zdravitas".

"Kad smo predali izjave u školi, tad nam je rečeno da su podaci već prikupljeni i da samo možemo da izaberemo da li želimo da imamo pristup podacima ili ne. Roditelji su se posavetovali sa advokatima koji su im rekli da je prikupljanjem podataka bez dozvole roditelja prekršeno nekoliko prava deteta. Moram da istaknem da su počele da kruže brojne teorije zavere zbog toga što roditelji nisu dovoljno informisani", kazala nam je Vanja.

Učionica
Učionicafoto: RINA

Druga majka je ispričala za portal MONDO da se škola u koju idu njena dva deteta prvi put danas oglasila o portalu "Zdravitas" i to putem Viber poruke koja je poslata na grupu u kojoj se nalaze roditelji.

"Mi smo, kao roditelji, o portalu obavešteni na takav način. Nikad pre iz škole nismo čuli ništa o njemu i danas nam stiže poruka da su kreirani nalozi za razredne starešine kao i nastavnike fizičkog vaspitanja i da su uneti podaci o učenicima", navela je druga majka.

Objasnila je da se u poruci navodi šta roditelji treba da urade kako bi mogli da vide podatke o svojoj deci i da su nastavnici u obavezi da sprovedu merenje fizičkih i motoričkih sposobnosti za sve učenike i da podatke unesu na portal do 15. novembra.

"Imam dvoje dece i pomenutu poruku pročitala sam u grupi za starije dete. Za mlađe dete još nisam obaveštena, roditelji učenika koji idu u razred sa njim još uvek nisu obavešteni. Zaista mislim da nije u redu da niko ništa ne pita roditelje dece", istakla je naša sagovornica.

Da li se unosom krši Zakon o zaštiti podataka o ličnosti

Svaka škola bi trebalo da ima odgovarajuću vagu, metar, kao i telefon i interenet uz pomoć kojih bi se beležili podaci u ovom programu "Zdravitas". Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pita se da li se unosom ličnih podataka učenika i njihovih roditelja krši Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

"Ovde se ne radi o zdravstvenim parametrima, nikakvim poverljivim podacima, već se radi o onome što je za nas sve važno, a to je ustvari da pratimo kako naša nacija napreduje sa svih tih aspekata", kaže Ivana Milanović, redovni profesor na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Beogradu.

Iz Nemanjine kažu da su praćenje, vrednovanje i evidentiranje fizičkih sposobnosti učenika u okviru "Zdravitasa" propisani Pravilnikom o programu nastave i učenja u skladu sa Zakonom.

Prvi podaci za pet godina

Prvi podaci "Zdravitasa" biće vidljivi tek za pet godina. Do tada, postojeći su zabrinjavajući, piše RTS.

Istraživanje Batuta pre pet godina pokazalo je da je u Srbiji svako osmo dete gojazno. Sati provedeni na telefonu umesto igre, trčanja i druženja doveli su do toga da je nekada podrazumevano dobacivanje loptom i penjanje na drvo postalo teško.

Bonus video:

03:44

Nastavnica otišla na porodiljsko i izgubila radno mesto! Nezaposlena majka za Kurir: Imam malo dete, a mom mužu je ista škola oduzela posao!

(Espreso/Mondo/M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.