Srbi izračunali koliko ih košta roditeljstvo: "Imam bebu i platu od 70.000, da nema mojih, ne znam šta bih radio!"
Bebe, Foto: Ben Welsh Premium / Alamy / Alamy / Profimedia

roditeljstvo

Srbi izračunali koliko ih košta roditeljstvo: "Imam bebu i platu od 70.000, da nema mojih, ne znam šta bih radio!"

Povećanje roditeljskog dodatka koji naša država pokriva, stupiće na snagu od 1. novembra ove godine

Objavljeno: 19:11h

Svaki roditelj bez sumnje će odgovoriti da je imati decu lepo, ali užasno zahtevno iskustvo. Mnogi će priznati i da teško uspevaju da deci obezbede sve što je neophodno, imajući u vidu visoke troškove i preveliki broj stavki koje je potrebno platiti.

Povećanje roditeljskog dodatka koji naša država pokriva, stupiće na snagu od 1. novembra ove godine i svakako će umanjiti brigu onih koji su tek doneli odluku da prošire porodicu, ali ono što Srbe interesuje jeste da li su najavljeni iznosi dovoljni da pokriju troškove koji nastaju od saznanja lepih vesti pa sve do dolaska bebe i finansijskih izdataka u prvih nekoliko meseci njenog života.

O tome su nedavno diskutovali i korisnici Redita, kada je jedan od njih upitao roditelje koliko košta imati dete, od početka trudnoće, preko nabavke osnovnih stvari i eventualnih luksuza koje svojoj deci žele da priušte.

Na njegovo pitanje stigao je ogroman broj komentara u kojima su korisnici delili svoja iskustva i računicu do koje su došli, čija je konačna cifra varirala u zavisnosti od toga da li su određene stvari za bebu kupovali nove ili polovne, odnosno da li su ih nasledili ili dobili.

Bebe
Bebefoto: Dmitriy Kozhanov / Alamy / Alamy / Profimedia

"Uh, sreća da mi firma plaća održavanje trudnoće privatno, inače bi to bilo oko 3.500 evra. Posle me je krevetac koštao 7.000 dinara i mislim isto toliko dušek, jedna kolica 7.000, sedište 7.500. Sedište se jedino ne isplati u ovoj priči, treba nešto bolje pa je to sigurno bar 25.000. Brdo odeće dobismo od kumova, inače je odeća za decu pakao, puno se prlja i menja znači da svega treba mnogo da imaš, a košta kao za odrasle, obuću da ne pominjem", napisala je jedna korisnica Redita.

"Mene to sve koštalo 5.300-5.700 evra"

"Ja dobio dete pre mesec dana. Analize/pregledi privatno oko 400-500 evra za 9 meseci, prenatalni test oko 700 evra, porođaj privatno carski rez oko 3.000 evra, sedište/kolica/njihalica/krevetac oko 1.000-1.200 evra, odeća, cucle, flašice itd. nešto kupili, nešto dobili oko 200-300 evra. Mene to sve koštalo 5.300-5.700 evra", "200 do 300 evra mesečno", odmah su počeli da računaju korisnici.

Autori nekih od komentara smatraju da se dobar deo jednog roditeljskog dodatka potroši samo u trudnoći.

"Košta biti u drugom stanju, a kamoli imati dete. Jedan deo laboratorije se obavlja samo u privatnim klinikama. Suplementi koji se piju svaki dan od početka do kraja, svaka kutija košta najmanje 1.500 dinara, a pije se i više njih paralelno i neprekidno. Prenatalni 700 evra. Većina državnih lekara šalje u njihove privatne klinike, svaki ultrazvuk koji se radi jednom mesečno košta 10.000 dinara, a ekspertni koji se radi dva puta, 12.000 dinara. Pojas za trudnice 3.000 dinara. Hulahopke za trudnice 2.000 dinara. I znači to je samo trudnoća", piše neko.

Neki insistiraju na tome da su daleko veći troškovi kada su deca veća, imajući u vidu školske obaveze, treninge, ekskurzije, rođendane...

Ko više košta - beba ili tinejdžer?

Novorođenče
Novorođenčefoto: EPA Balazs Mohai

"Košta kao da je luksuz, iskreno. Ne znam kad je gore, da l' dok su bebe ili kad su stariji", "Imaš troškove uglavnom za trudnoću i te prve godine života, moje ima tri godine, samohrani roditelj sa 80.000 dinara i već sad se mislim kako ću kad dođu udžbenici (17.000), treninzi, garderoba, užine, ekskurzije… ", "Neverovatno kako se svi, kad misle o troškovima oko deteta, uvek koncentrišu na recimo prve tri godine. Dete postaje najveći trošak kad postane tinejdžer i krene da ide u srednju školu i grad i to traje sve dok se ne zaposli i zaista osamostali. Malo dete je prilično jeftino za imati ukoliko nemate ekstremno mala primanja i/ili se bespotrebno rasipate sa milion igračaka i garderobe i kojekakvih đakonija", glasili su neki od komentara.

Iskustvo jednog oca se najviše komentariše

Međutim, u moru mahom sličnih komentara, izdvojilo se iskustvo jednog oca koje je svima privuklo pažnju. I njegova priča, deluje, nije daleko od života kakav žive mnogi roditelji u Srbiji.

Pregledi, kontrole, porođaj je moja supruga uvek išla državno (besplatno) i ok smo prošli. Što se tiče osnovnih stvari za bebu: polovan krevet sa rešetkama sam uzeo od kolege za 4.000 dinara (očuvan), kolica sam platio negde oko 3.000 dinara (polovna naravno očuvana, čista), ironija hodalicu sam platio 5.000 misleći da će ćerkica da se igra s obzirom da ima i muzika u njemu, ono prohodala jako brzo pa nije htela mnogo u njoj da bude. Cucle uvek imam dve (ako jednu zaturiš negde da imaš rezervu), flašice za mleko tri (dok je beba mala moraš da kuvaš flašice često da ubiješ te bakterije), pa da ne bi često kuvao zato je fino imati više. Odeće smo dosta dobili od prijatelja, njihova deca su prerasla, pa nisu hteli da bace, dali su nama, tako ću i ja uraditi", piše on.

U nastavku objašnjava da se beba hrani dohranom koja košta između 760 i 1.400 dinara, čija kutija traje tri do četiri dana. Na pelene, kaže, daje najmanje 2.500 dinara.

"Koliko treba para? Sad ne znam šta bih ti rekao. Ja imam platu 70.000, žena ne radi nigde, imamo bebu i relativno dosta moji roditelji izlaze u susret. Iskreno dosta delimo i ako smo mi na drugom spratu, a oni dole na prvom. Moja situacija je takva, dosta stvari smo polovnih uzeli, dosta smo dobili na poklon, ne plaćam stan, delim hranu i račune sa mojim roditeljima, da nije njih... Iskreno ne znam kako bi. Morao bi dva posla raditi definitivno", zaključio je ovaj tata.

Bonus video:

04:38

Šest meseci krili od mene da mi beba nije imala kiseonik na porođaju, a danas ima cerebralnu paralizu Lekari ostali u šoku posle bolnih reči neutešne majke

(Espreso/Blic/Jovana Kuzminac/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.