"Ubijaju decu, ljude...Kao da se svete svima": Srbi evakuisani iz Libana sleteli u Beograd, opisali sav pakao!
Liban, Foto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

STIGLO 88 PUTNIKA, MEĐU NJIMA I 3 BEBE

"Ubijaju decu, ljude...Kao da se svete svima": Srbi evakuisani iz Libana sleteli u Beograd, opisali sav pakao!

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i ambasada u Bejrutu uputili su apel državljanima Srbije u Libanu da izbegavaju javne skupove i putovanja unutar zemlje kao i da, ukoliko su u mogućnosti, napuste teritoriju te države.

Objavljeno:

Državljani Srbije evakuisani iz Libana bezbedno su danas sleteli u Beograd letom Er Srbije u organizaciji Vlade Srbije i Ministarstva spoljnih poslova. Stiglo je 88 putnika, među kojima su i tri bebe. Većinu putnika čine državljani Republike Srbije, ali ima ih i iz država u regionu, koji žive ili su boravili u Libanu.

Putnici koji su danas sleteli su vidno potrešeni situacijom koja se dešava u Libanu.

Kako su rekli, situacija je veoma loša.

- Samo nas bombarduju, ubijaju decu, ljude, žene i doktori umiru. Molimo se za mir - rekao je jedan mladić.

- Niko nije siguran. Većina delova Libana pod vatrom. Šiti je najviše ugroženi u Libanu, znači šitskih krajevi, ali Izrael bombarduje sve krajeve. Sada su krenuli i na privatne bolnice, na privatne objekte, na civilne objekte, na civilne zgrade i tako dalje. Kao da se svete svima. Bićemo ovde jedno vreme ovako, prvo da, dok se ne smiri malo tamo pa ćemo na osnov toga da odlučimo šta ćemo dalje. - istakao je jedan stariji gospodin.

Prema rečima Srpkinje koja je sletela danas, nisu smeli puno da se kreću, a avioni su non-stop kružil iznad njih.

- Deca su plakala, ja imam troje dece, moja sestra dvoje, bilo je jako teško. Smirili su se kad su čuli da ćemo da putujemo - rekla je ona.

Liban
Liban foto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Avion srpske nacionalne avio-kompanije poleteo je iz Bejruta danas u 12.30 časova po lokalnom vremenu, a na beogradski aerodrom sleteo je nešto posle 14.30 časova.

Ambasador Srbije u Libanu Milan Trojanović rekao je, ispraćajući putnike, da su srpski državljani bili presrećni zbog činjenice da je Srbija organizovala ovaj let, ali i da je otprilike polovina građana Srbije iz privatnih ili poslovnih razloga odlučila da ostane u Libanu.

- Dali smo potpuni komfor našim ljudima, a imamo i nekoliko kućnih ljubimaca koji mnogo znače ljudima i nisu mogli da ih ostave - rekao je ambasador Trojanović.

1 / 8 Foto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Prema njegovim rečima, evakuacija je organizovana brzo i efikasno nakon razgovora sa šefom srpske diplomatije Markom Đurićem, a sve je bilo moguće zahvaljujući, između ostalog, angažovanju brojnih kolega u Ministarstvu spoljnih poslova i trudu osoblja naše ambasade u Bejrutu.

- Moram da kažem da je organizacija bila odlična u svim aspektima, od konzularnog do političkog i bezbedosnog - rekao je Trojanović.

Usled pogoršanja bezbednosne situacije, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i ambasada u Bejrutu uputili su apel državljanima Srbije u Libanu da izbegavaju javne skupove i putovanja unutar zemlje kao i da, ukoliko su u mogućnosti, napuste teritoriju te države.

Ambasada Srbije napravila je listu svih srpskih državljana koji žive u Libanu i svakodnevno održavala kontakte sa njima u cilju koordinacije svih aktivnosti.

Bonus video:

04:21

SA LIBANOM ĆE BITI GORE NEGO SA GAZOM?! Analitičari upozoravju: Hezbolah je mnogo OPASNIJI do Hamasa, nanosio je poraze IZRAELU

(Espreso/ Blic/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.