Šta do sada znamo o sukobu između Izraela i Hezbolaha? Bliski istok na ivici ambisa, sveopšti rat sve izvesniji!
Foto: EPA-EFE ABBAS SALMAN, EPA ATEF SAFADI

BURE BARUTA

Šta do sada znamo o sukobu između Izraela i Hezbolaha? Bliski istok na ivici ambisa, sveopšti rat sve izvesniji!

Izrael je krenuo u ofanzivu nakon skoro godinu dana sukoba tokom rata u Gazi

Objavljeno:

Sve su veće šanse da se Izrael i Hezbolah kreću ka sveopštem ratu koji bi, kako analitičari smatraju, mogao da se proširi na širi region. U poslednjih nedelju dana došlo je do značajne eskalacije u njihovom sukobu, posebno nakon ubistva vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha.

Posle nekoliko dana vazdušnih napada na Bejrut i južni Liban, Izrael je u ponedeljak objavio da je njihova vojska započela "ograničene, lokalizovane i ciljane kopnene napade" na Hezbolah.

Izrael je u petak zadao razarajući udarac šiitskoj islamističkoj grupi ubivši njenog vođu Hasana Nasralaha u velikom vazdušnom napadu u južnom delu Bejruta.

Izrael je krenuo u ofanzivu nakon skoro godinu dana sukoba tokom rata u Gazi. Oni su saopštili da "žele da osiguraju bezbedan povratak stanovnika u pograničnim područjima koji su raseljeni zbog napada Hezbolaha".

Iako je Hezbolah oslabljen, on nije poražen. Grupa nastavlja da ispaljuje rakete na severni deo Izraela i veruje se da imaju veliku količinu raketa dugog dometa.

Ovo je kratak pregled svih najvažnijih događaja koji su se dogodili proteklih dana:

Liban
Liban foto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Izrael pokrenuo kopnenu ofanzivu u južnom Libanu

U saopštenju koje je izraelska vojska objavila u utorak ujutru, Izrael je potvrdio ono što se očekivalo, a to je da pokreću kopneni napad na Liban.

IDF je saopštila da su njihove mete "locirane u selima blizu granice i da predstavljaju neposrednu pretnju izraelskim zajednicama u severnom Izraelu".

Pre ovog saopštenja, mediji su objavili vest da su izraelski tenkovi viđeni blizu granice s Libanom.

Rečeno je da šef vojne komande na severu podržava stvaranje tampon zone unutar južnog Libana, kako bi se borci Hezbolaha i njihova infrastruktura uklonili sa granice i omogućili Izraelu da vrati 60.000 civila koji su evakuisani pre skoro godinu dana.

Američki mediji su ranije preneli da su mali timovi izraelskih komandosa "vršili kratke racije preko granice".

Liban
Libanfoto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Upad u Liban usledio je nakon serije napada na Hezbolah

Izrael je poslednjih nedelja naneo ogromnu štetu Hezbolahu, ubivši nekoliko njihovih najviših komandanata. U ovim napadima uništena je i veća količina naoružanja.

Pre toga, Hezbolah je okrivio Izrael za eksploziju pejdžera u kojima je poginulo i povređeno dosta članova Hezbolaha. Međutim, najjači udarac Izrael je Hezbolahu zadao ubistvom njihovog vođe.

Hasan Nasralah je više od 30 godina bio srce koje kuca Hezbolah. Uz pomoć finansiranja iz Irana, obuke i naoružanja, on je tu grupu pretvorio u vojnu silu čiji su napadi doveli do toga da Izrael okonča 22-godišnju okupaciju južnog Libana 2000. godine.

Hasan Nasralah
Hasan Nasralahfoto: Morteza Nikoubazl/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Za Izrael, Nasralahovo ubistvo je ogromna pobeda. U prkosnom govoru u UN u petak, izraelski premijer Benjamin Netanijahu je rekao da Izrael "pobeđuje" u ratu protiv neprijatelja koji su želeli da ga unište.

Iz Libana pobeglo oko milion ljudi

Libansko ministarstvo zdravlja saopštilo je u subotu da je u izraelskim napadima u prethodne dve nedelje poginulo više od 1.000 ljudi, među kojima 87 dece i 56 žena.

Izraelski napadi na Liban u nedelju nisu prestajali, a premijer Nadžib Mikati upozorio je da je čak milion ljudi (oko petina stanovništva) napustilo svoje domove.

Vlasti se bore da pomognu svima, a skloništa i bolnice su pod ogromnim pritiskom.

Izrael kaže da su njihove mete lokacije Hezbolaha, među kojima su i skladišta municija i prodavnice oružja.

Oni su takođe optužili tu militantnu grupu "da koristi civile kao živi štit".

Međutim, dopisnik BBC-a Orla Guerin kaže da to osporavaju stanovnici centralne doline Bekaa, koje je više puta bombardovano proteklih nedelja.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Napori oko primirja su propali

Američki predsednik Džo Bajden pozdravio je ubistvo Hasana Nasralaha.

Međutim, dopisnik BBC-a Tom Bejtman kaže da je izraelska odluka da oštro eskalira sukob sa Hezbolahom zadala potencijalno fatalan udarac njegovoj celokupnoj strategiji oko okončanja sukoba, koji traje već skoro godinu dana.

Bajden je rekao da jača odbrambeni položaj SAD na Bliskom istoku, dok je Pentagon upozorio militantne grupe koje podržava Iran da ne pokušavaju da iskoriste ovaj trenutak za napad na američke baze.

Uprkos ranijim pokušajima SAD da obuzdaju izraelskog lidera i nateraju Hezbolah na primirje, Netanijahu je pokazao da će delovati kako smatra da treba, bez obzira na pritisak iz Vašingtona.

Bonus video:

04:21

SA LIBANOM ĆE BITI GORE NEGO SA GAZOM?! Analitičari upozoravju: Hezbolah je mnogo OPASNIJI do Hamasa, nanosio je poraze IZRAELU

(Espreso/ Telegraf/ Marija Milutinović/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.