Preminuo Nebojša Vladisavljević
Sveća, Foto: Profimedia

AKTIVISTA

Preminuo Nebojša Vladisavljević

Bio je veliki prijatelj i poznavalac romske omladine

Objavljeno: 15:59h

Nebojša Vladisavljević, veliki umetnik, virtuoz na violini, kao i romski aktivista, preminuo je, a povodom njegove smrti oglasila se romska partija.

- Poštovani prijatelji, danas se opraštamo od Nebojše Vladisavljevića, velikog virtuoza na violini, romskog aktiviste i stvaraoca romske politike.

Nebojša je bio osnivač Romske Partije i generalni sekretar, te je svojim radom i zalaganjem pomogao ostvarenju prava i unapređenju položaja Roma u našem društvu. Njegova predanost i ljubav prema romskoj kulturi, tradiciji i jeziku ostavili su neizbrisiv trag, a posebno na one koji su ga poznavali.

Nebojša je bio osnivač romske redakcije na radiju Sombor, gde je svojim emisijama pronosio lepotu romske muzike i priče.

Bio je veliki prijatelj i poznavalac romske omladine, te je njegova podrška i mentorstvo mnogima bila neizmerna inspiracija.

Zajedno smo radili na istraživanju korena romskog jezika i lovarskog dijalekta, sprovodili dugogodišnje istraživanje istorije Cigana i veze sa srbskim narodom, još od davnih Svevladovića i Tribala.

Detaljno obrađivali procese komunističke vlasti i nakaradne odluke donete na Brionima 1969 godine u dogovoru sa Vilijem Brantom, kao i samo osnivanje Svetskog kongresa Roma 1971.

Povezali smo veliko značenje između dva simbola kolovrata i romskog točka, kao i mnoge druge značajne predmete i pisma.

Ostaje na nama da istraživanje završimo, publikujemo i obelodanimo.

Neka Nebojšin duh i njegova dela nastave da žive kroz nas, dok se nastavljamo boriti za bolji položaj i prava Roma u našem društvu.

Počivaj u miru, dragi Nebojša - saopštili su iz partije.

Bonus video:

05:35

BRZE VESTI 05.09.2024

(Espreso Vesti/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.