Slučajno dotakao sestru kamenom po nozi, a onda...Srbi doživeli užas u Grčkoj, niste svesni šta sve vreba! (VIDEO)
Tasos, Foto: EPA BOUGIOTIS EVANGELOS, Printscreen/Instagram/Grčka info

strašno!

Slučajno dotakao sestru kamenom po nozi, a onda...Srbi doživeli užas u Grčkoj, niste svesni šta sve vreba! (VIDEO)

Jedan Srbin je podelio neprijatno iskustvo koje je doživeo na Tasosu pre nekoliko dana

Objavljeno:

Pre nekoliko dana jedan Srbin podelio je na društvenim mrežama neprijatnost s kojom se suočila njegova ćerka na Tasosu.

Naime, njegov sin je iz mora izvadio kamen na kome je bila zalepljena anemona, odnosno vlasulja, ili poznatija kao "morska sasa" koja ima mogućnost da izazove opekotine na telu.

Kada je dočak sasvim slučajno dodirnuo sestru ovim kamenom na njenoj nozi su se ubrzo pojavile opekotine.

- Sin je izvadio neki kamen iz mora na Tasosu na kome su kaze bili neki "korali ili alge" kako on kaže i time dodirnuo ćerku. To joj je ostalo na koži i kad ga je skinula, krenulo je da peče. Trenutno izgleda ovako. Neki savet o čemu se radi? - glasio je post zabrinutog roditelja koji je danas objavljen u grupi Grčka info.

- Opekotine od vlasulja ili morskih sasa (anemona) izazivaju neprijatnu bol. Vlasulje nisu morske trave iako dosta liče na njih, već pripadaju istom rodu kao i meduze i imaju slične žarne ćelije - navodi Grćka info.

Kako navode, nakon dodira u roku od nekoliko minuta se na koži pojavljuju crvenoružičasti tragovi

- Prva pomoć pri opekotini vlasulje je ista kao i kod opekotina od meduza. Plikove koje je nanela anemona isprati isključivo morskom vodom (da bi se uklonile žarnice koje ostaju na koži), dok u slučaju većeg bola treba staviti ledenu oblogu (kockice leda uvijene u krpu). U najbližoj apoteci kupite neku od krema za ovakve situacije - farmaceut će vam dati preporuku koju kremu je najbolje da uzmete - savetuje Grčka info.

Opekotine
Opekotinefoto: Printscreen/Facebook/Grčka info

Od pomoći može da bude i ispiranje fiziološkim rastvorom ili gaza sa alkoholnim sirćetom (sirće treba razblažiti sa vodom u odnosu 50:50). - Ako je zahvaćeno područje manje, treba staviti antihistaminik (kremu protiv alergijskih reakcija, koje se mogu kupiti u apoteci bez recepta). Jedna od njih koju možete kupiti u Srbiji pre nego što krenete na letovanje je Synopen ili neku drugu mast, a u Grčkoj u apoteki možete potražiti takođe neku od krema ili stikova na bazi amonijaka - navodi Grčka info.

U svakom slučaju prilikom ovakve pojave na koži treba se odmah obratiti lekaru.

Bonus video:

03:09

AKO KREĆETE IDUĆEG VIKENDA NA MORE, RAZMISLITE DVAPUT! Iz AMSS poručuju: Na prelazima nekoliko sati čekanja, I TO NIJE SVE

(Espreso/M.D.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.