Novo osveženje krajem avgusta, dolazi do potpunog obrta, slede nam kiše: A u septembru potpuno druga priča...
Jesen, Foto: Beta / Emil Vas

nema zime

Novo osveženje krajem avgusta, dolazi do potpunog obrta, slede nam kiše: A u septembru potpuno druga priča...

Na kratko će temperature biti niže i krajem ove sedmice će opet biti toplije, ali ne bi trebalo da bude iznad 35 stepeni

Objavljeno:

Posle dugotrajnog i suvog toplotnog talasa u julu, iznad Srbije je i tokom avgusta toplotna kupola zarobila vreo afrički vazduh što je za posledicu imalo toplotni talas koji su Italijani nazvali „Lucifer“, i koji je danima podizao maksimalne dnevne temperature do 40 i više stepeni. Sada se, na ovih oko 30 stepeni, konačno lakše diše, ali - šta se kuva u atmosferi i da li nam preti još jedan toplotni talas?

Na kratko će temperature biti niže i krajem ove sedmice će opet biti toplije, ali ne bi trebalo da bude iznad 35 stepeni

Temperatura je pala, ali je i dalje toplo i sparno

Tokom vikenda došlo je do destabilizacije vremenskih prilika u pojedinim delovima zemlje i uz pojavu pljuskova, pojačanog vetra i grmljavine temperature su pale, međutim, i dalje je toplo i sparno, a krajem ove sedmice očekuje se da bude još toplije. Kako je za „Blic“ ranije objasnio meteorolog Ivan Ristić, toplotni talas koji je trajao do oko Preobraženja biće poslednji te jačine, ali se i dalje očekuje da bude toplo.

- Nakon pada temperature od 18. avgusta ponovo ćemo imati tople dane, ali ne bi trebalo da bude iznad 35 stepeni. Prema dugoročnoj prognozi kao da će se spojiti leto i miholjsko leto i da će sve do novembra čak i decembru biti toplo – rekao je Ivan Ristić.

Resnik, Vrućina
foto: Espreso

Nestabilnosti i ponovo otopljenje

U najnovijoj vremenskoj prognozi Marko Čubrilo, meteorolog amater, najavljuje da će narednih dana biti sve nestabilnije, biće pljuskova svuda, a najmanje na severu i istoku regiona, i malo će svežiti, a zatim će biti ponovo toplo do oko 26. avgusta.

Čubrilo je najavio da će se preko Alpa prebacivati veća količina nestabilnog vazduha koja će nad prostorom Italije i Jadrana usloviti formiranje slabog, visinskog, ciklona i kao posledica toga u nedelju kasno popodne i u toku noći ka ponedeljku bilo je nestabilno, ponegde je bilo grmljavinskih pljuskova ili lokalnih nepogoda.

Pogoršanje vremena i maksimalne dnevne temperature

U ponedeljak i utorak nad veći delom regiona biće pretežno oblačno i malo svežije uz grmljavinske pljuskove i moguće nepogode.

I pored promena vremena, ostaje toplo

- Zbog položaja ciklona ovo pogoršanje će zahvatiti i Jadran gde se uz jugo na južnom i buru duž srednjeg i severnog dela povremeno očekuju kiša i pljuskovi. Znatno manje padavina biće na severu, severoistoku i istoku Srbije gde je samo ponegde moguća pojava pljuska ili oluje, a biće oblasti gde padavina i neće biti. Nestabilnosti će u ova dva dana dolaziti sa istoka i jugoistoka uz jak istočni i jugoistočni vetar. Maksimumi će biti od oko 23 na zapadu regiona do oko 37 stepeni ponegde na istoku i jugoistoku – kaže Marko Čubrilo.

Visinski ciklon obara maksimume

U sredu će visinski ciklon biti nad severom Grčke tako da će nestabilnosti dolaziti na severozapada i biće češće nad tim delom regiona. Dodatno će osvežiti i u četvrtak bi maksimalne dnevne temperature mogle da budu od 21 do 30 stepeni Celzijusa.

Kiša, Kabriolet, Beograd
foto: Printscreen/Instagram/serbialive_beograd

Visinski ciklon donosi osveženje

Prema Čubrilovim proračunima, u drugom delu nedelje će i noći biti prijatnije, dok bi dnevni maksimumi polako bili u porastu i za sledeći vikend bi se kretali od 27 do 35 stepeni Celzijusa.

Novo osveženje krajem avgusta

- Oko 27. avgusta je moguće novo, prolazno osveženje, videćemo još koliko će bigti izraženo i hoće li ga i biti. Sam kraj meseca je dosta upitan po pitanju sinoptike ali postoji određena verovatnoća, trenutno ne preko 30 odsto da usledi osetnije osveženje uz padavine – objavio je Čubrilo.

Pljusak
foto: Beta / Dragan Gojić, Printscreen

I septembar topliji od proseka

Prema sezonskim vremenskim prognozama, septembar će biti topao i suvlji, u pojedinim delovima topliji i prosečno vlažan. U prvom delu meseca očekuje se nastavak kasnog leta, pri čemu će maksimalna temperatura vazduha biti iznad višegodišnjeg proseka za 1 do 2 stepena. U Beogradu će srednja maksimalna dnevna biti oko 24.9 stepeni Celzijusa.

Bonus video:

00:08

Drama u Prokuplju: Vatrogasci spasili čoveka iz zapaljenog stana

(Espreso/Blic/J.R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.