Valjevac se godinama sudio sa komšijama zbog međe, a onda je doneo neverovatnu odluku: Zbog nje svi plaču od sreće
Valjevci, Foto: Printscreen/youtube/Info LIGA Ivanjica

svaka mu čast

Valjevac se godinama sudio sa komšijama zbog međe, a onda je doneo neverovatnu odluku: Zbog nje svi plaču od sreće

Jedini uslov je bio da se imovina ne može prodati već prenositi sa kolena na koleno

Objavljeno:

Kada pomislite da se svet promenio, da ljudi više nisu isti, da je njihovo nebo u sazvežđu interesa, pojavi se neka zvezda koja zasija istinskim vrednostima. Zvezda ove priče vraća veru i nadu u ljude.

Dragić Tomić koji godinama živi i radi u Valjevu odlučio je da svoje veliko imanje, kuću i šumu u Močiocima kod Ivanjice pokloni rođacima sa kojima se međi. Za takvu odluku je postavio i jedan uslov, a to je da se imovina ne može nikako prodati već da se ona može isključivo prenositi sa kolena na koleno.

"Svake godine za prvi maj on dolazi tu kod nas da poseti svoje domaćinstvo, a bude ugošten kod nas na ručku. Svakog dana tokom popodneva se javlja, ali se te večeri nije javljao. Sutradan ujutru je stigla poruka da on - Dragić Tomić po nadimku "Kiko" da svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu poklanja nama", priča Marija Tomić.

Marija Tomić
Marija Tomićfoto: Printscreen/Youtube/Info LIGA Ivanjica

„To je veliki posed, mi se međimo s tom imovinom. Poklonio nam je to da bismno mi ostali tu, da bismo nastavili da radimo, da ne bi zaraslo u korov, u šumu, da ima neko nekad da dođe tu. Hvala mu do neba“, ispričao je Miloš Tomić.

Ovakav gest izazvao je buru emocija kod jedanaestočlane porodice Tomić jer osim toga što im u materijalnom smislu puno znači, presrećni su jer je stavljena tačka na nekadašnje loše odnose sa rođacima i komšijama nastale upravo zbog međa.

"Nekad je ta zemlja bila vredna, skupa i zato su se zamerali ljudi, za kvadrat zemlje sudili se deset godina. Mi smo nekako normalniji bili na kraju, izmirili se, nastavili da radimo. I njegov otac je pred smrt nama prepustio tu imovinu da radimo, video je da ćemo da ostanemo tu“, kaže Miloš Tomić.

Miloš Tomić
Miloš Tomićfoto: Printscreen/youtube/Info LIGA Ivanjica

"Neverovatan osećaj je bio kada sam čula tu vest, suze, sreća i sve što sa tim ide. Zato što je on deo nas, on je zapravo naša porodica", tvrdi Marija Tomić.

Suze Marije Tomić
Suze Marije Tomićfoto: Printscreen/Youtube/Info LIGA Ivanjica

Milošev brat Milan podsetio je da je Dragić Tomić rođen tu, da je uvek voleo da dođe, i da se, uprkos svemu, nikad nisu popreko gledali s njim. On je deo porodice, kažu Tomići, koji u selu važe za izuzetno vredne i dobre ljude.

"Ja i jesam i nisam očekivao takvu odluku, ali on je uvek bio "za". Uvek je voleo da dođe ovde. Jesmo se mi sudili godinama sa njegovim ocem, ali smo međusobno kontaktirali jedan drugog i nikada se nismo pogledali preko", kaže Milan.

Milan Tomić
Milan Tomićfoto: Printscreen/youtube/Info LIGA Ivanjica

Dragićev gest oduševio je mnoge jer Tomići važe u selu za izuzetno vredne i dobre ljude.

On je mogao da nasledstvo proda, lep je to komad zemlje, međutim shvatio je da bi mu taj novac značio malo dok sa druge strane rođacima koji tu žive značiće dosta.

Bonus video:

00:17

Ovako izgleda IMANJE dečaka Aleksandre Subotić

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.