Novosađani dnevno prelaze po 40 kilometara na ekstremnim vrućinama, a među njima je i dečak: Imaju plemenit cilj
Hodočasnici, Foto: Društvene mreže

bravo!

Novosađani dnevno prelaze po 40 kilometara na ekstremnim vrućinama, a među njima je i dečak: Imaju plemenit cilj

Borba pet hodočasnika da obnove srpsku svetinju

Objavljeno:

Kada bi se njihovo plemenito putešestvije opisivalo u brojkama, zvučalo bi impresivno, ali ne bi moglo do kraja da opiše svu snagu i volju koju petorica Novosađana pokazuje od srede 7. avgusta i trenutka kada su pošli peške put Manastira Sveti Luka u Župi Nikšićkoj. Dnevno prelazeći oko 40 kilometara na svom hodočašću, trenutno se nalaze u Prijepolju, a uprkos ekstremnim vrućinama ne klone duhom.

Pet Novosađana hodočasnika - Aleksandar Vukašinović i njegov 14-godišnji sin Nikolaj, Aleksandar Babić, Saša Perendić i Davorin Tukelić krenuli su pre pet dana peške od Manastira Velika Remeta u Eparhiji Sremskoj do Manastira Svetog Luke u Župi Nikšićkoj, a njihov cilj je da se prikupe sredstva za oslikavanje freskopisa manastirskog hrama i obnovu ove svetinje.

Manastir
Manastir foto: Aleksandra Čolić

Do sada su prešli put od fruškogorskog manastira Velika Remeta, preko Iriga, Rume, Šapca, Valjeva, Užica, Zlatibora, Kokinog broda, Nove Varoši i Prijepolja gde se trenutno nalaze. Nastavljaju prema Jabuci, Pljevljima, Šavniku i Nikšiću do konačnog odredišta - manastira Svetog Luke.

Rušen i obnavljan, manastir odoleo svim vremenima

Manastir jе, po narodnom prеdanju, podigla ćеrka Stеfana Nеmanjića, a unuka Vukana, dalеkе 1253. godinе.

Posvećen je Svetom apostolu Luki. Najviše podataka o monaškom životu postoji iz 17. i 18. veka. Zna se da je stradao od Turaka 1853. godine. Ktitorstvom knjaza Nikole (podigao ga za dušu svome stricu knjazu Danilu) obnovljen je 1881. godine, a sadašnje sestrinstvo je u manastiru od 1997. godine.

Ipak, tek sredinom 2015. godine stiču se uslovi za obnovu manastirske crkve koja se nalazila u veoma lošem stanju, od temelja do vrha puna vlage zbog blizine Gračanice i njenih izlivanja tokom velikih župskih kiša.

Zidovi su omalterisani i pripremljeni za freskopis, a tu akteri naše priče odlučuju da daju svoj značajan doprinos.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Nikolina Kovacevic

Priprema duga godinu i po dana

Kako za "Blic" priča Aleksandar Vukašinović, pripreme za ovo hodočašće trajale su oko godinu i po dana, a inspiracija i snaga su došle iz bogate istorije manastira Svetog Luke i činjenice da je do sada tri, četiri puta rušen i obnavljan, još od vremena Turaka pa do novije istorije.

- Svi smo članovi pravoslavnog udruženja "Sveti Sava" iz Novog Sada i odatle seže naše poznanstvo. Imamo tu privilegiju da je sa nama iskusni hodočasnik Aleksandar Babić koji je išao peške od Beograda do Hilandara, te u povratku od Hilandara do Ostroga. Njegovo iskustvo puno znači nama ostalima i daje nam motivaciju i snagu - priča Vukašinović.

Kako dodaje, motivacije ne manjka ni kroz "mladu snagu", 14-godišnjeg Nikolaja kome je ovo prvo hodočašće kao svršenom đaku sedmog razreda osnovne škole.

- Nikolaj je najuporniji i najjači čini se, vode ga želja i ljubav, pa nam svima daje poleta - kaže njegov ponosni tata.

Ne daju volju toplotnim udarima

- Ustajеmo rano, oko pеt ili pola šеst ujutru, a svе zavisi od toga kolikе su vrućinе. Zatim, šеtamo do nеkih 12 časova ili pola jеdan, a onda pravimo pauzu do pola pеt. Nakon toga, ponovo počinjе pеšačеnjе - navodi Aleksandar, objašnjavajući da snagu dobijaju upijajući lepote naše zemlje i kroz lepa i pozitivna iskustva sa ljudima koje sreću.

Nadaju se da će svojim hodočašćem podstaći ljude da doprinesu skupljanju sredstava za freskopis, a upućuju sve koji žele da pomognu mogu da se jave Eparhiji budimljansko-nikšićkoj za dalje instrukcije.

Bonus video:

00:15

Nikola Rokvić na putu do Grčke

(Espreso / Blic / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.