Opasnost od ove pojave danas visoka: RHMZ i MUP upozorili, ovih 6 delova Srbije su najkritičniji
Požar, Foto: RINA

obratite pažnju!

Opasnost od ove pojave danas visoka: RHMZ i MUP upozorili, ovih 6 delova Srbije su najkritičniji

Ekstremna opasnost znači da požar može buknuti od iskre, varnice.

Objavljeno: 13:53h

Đorđe Radulović iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije izjavio je danas da je trenutno sezona požara u jeku zbog visokih temperatura, navodeći da je najčešći uzrok požara ljudski faktor.

On je istakao da je neophodno da se ljudi ponašaju odgovorno u prirodi i da znaju kako da koriste otvoren plamen, zato što je u šumskim kompleksima prisutno mnogo gorive materije i zato što vetar doprinosi širenju požara.

Kazne za spaljivanje u prirodi paprene

- Zabranjeno je spaljivanje smeća, biljnih ostataka, po Zakonu o zaštiti požara je to i kažnjivo. Za fizička lica kazna je od 10.000 do 50.000 dinara, a za pravna lica od 300.000 do milion dinara. Zabranjeno je loženje vatre u šumi i 200 metara na rubu od šume. Mogu da zapale roštilj samo na obeleženim mestima - naveo je Radulović.

Šumski požar
Šumski požarfoto: MUP

On je naglasio da je, ukoliko dođe do požara, neophodno da osoba pozove 193, objasni gde se nalazi, kakva je situacija i da svaku informaciju koju operater zahteva, kako bi što lakše i brže pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica stigli do nje.

- MUP sektor za vanredne situacije stalno sprovodi kampanje, vrši edukaciju kako do požara ne bi dolazilo. Mislim da smo uspeli da napravimo neki pomak, ali predstoji dosta rada - kaže Radulović.

RHMZ izdao najviši stepen upozorenja zbog opasnosti od požara

U 6 delova Srbije danas je opasnost od šumskih požara ekstremna. Kako se vidi na mapi RHMZ, crvenom bojom obeleženi su sledeći delovi Srbije:

  • Bačka
  • Banat
  • Zapadna Srbija
  • Pomoravlje
  • Jugoistočna Srbija
  • Kosovo i Metohija
Opasnost od požara
Opasnost od požarafoto: RHMZ / screenshot

Opasnost od požara

Ostali delovi Srbije obeleženi su narandžastom bojom, što znači da je opasnost visoka.

Ekstremna opasnost znači da požar može buknuti od iskre, varnice. Širenje požara je vrlo brzo. Požar je vrlo brz i dolazi do požara u krošnjama drveća na širem području. Dolazi do sagorevanja organskog goriva u dubljim slojevima i normalno vlažnim lokacijama. Kontrola požara je izvanredno teška. Za kontrolu požara moraju se uložiti izvanredni napori i sva raspoloživa sredstva.

Bonus video:

00:19

Požar zahvatio ventilaciju u restoranu, nema povređenih

(Espreso/Agencije, Blic/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.