Bazeni u dvorištu su opasniji od gradskih bazena u jednom slučaju! Vaše dete može da dobije hlorni kašalj, oprez
Bazeni, Foto: Facebook printscreen/UNILAD, RTS Printscreen, BEOGRAD.RS

NE IGRAJTE SE

Bazeni u dvorištu su opasniji od gradskih bazena u jednom slučaju! Vaše dete može da dobije hlorni kašalj, oprez

Da li deca mogu lako da dobiju infekcije u bazenima? Da li su od otvorenih kupališta opasniji mali bazeni koje im roditelji postave u bazenu, posebno ako u njih sami dodajemo hlor?

Objavljeno: 13:43h

O ovoj temi razgovarali su u "Jutru" sa pulomologom dr Snežanom Rsovac iz Univerzitetske dečje klinike Tiršova.

"Hlor je jako značajan za održavanje jednog dobrog nivoa bakterija. To je hemijski način da se čiste bazeni, ali oni u kontaktu sa nekim supstancama kao što je urin, može da da jedan karakterističan miris i isparavanje. I to može da bude iritansa za disajne puteve, taj neprijatan miris, i eventualno da, kod onih koji imaju problem sa disajnim putevima, pogorša to stanje", objašnjava doktorka.

Poznato je koja kontrolisana doza hlora mora biti u bazenskoj vodi – jedan do dva miligrama po litru vode, u slučaju manjih bazena može biti i niža koncentracija hlora.

Iritacija sluznice, disajnih puteva i očiju, sindroma konjuktivitisa, svrab i sekrecija u očima.

Pored kontrolisanja hlora, treba kontrolisati i pH vrednost u kućnim bazenima, nekada i elektrolize odnosno dodavanje slane vode.

Bazen
foto: West Coast Surfer / Mood Board / / Shutterstock Editorial / Profimedia

Šta je hlorni kašalj

Hlor je najčešće dezinfekciono sredstvo koje se koristi u zatvorenim i otvorenim bazenima. Količine u tragovima – govorimo o 1 do 3 dela na milion – dodaju se u vodu u bazenu da bi se ubile sve opasne bakterije.

Problemi počinju kada se hlor veže za znoj, urin i drugi telesni otpad koji pluta u vodi u bazenu. Hlor i ove gadne stvari kombinuju se da bi napravili hloramine, koji mogu da iritiraju nos, grlo i pluća. Vazduh zagađen hloraminom je i teži, zbog čega se taloži na visini gde lakše možemo da ga udišemo. U otvorenim bazenima, ove pare povezane sa hlorom brzo se rasipaju u okolnom vazduhu i ne predstavljaju veliki problem. Ali kada se hlor doda u zatvoreni bazen i isparenja se mogu zadržati u zatvorenom prostoru.

– Ako u zatvorenom bazenu vazduh nije dobro regulisan, plivači mogu početi da primećuju simptome traheobronhitisa ili kašlja zbog hlora – kašalj ili šištanje, kao i osećaj pečenja u grlu – kaže dr Rachel Taliercio, pulmolog.

Plivači koji se takmiče u većem su riziku da pate od kašlja zbog hlora nego rekreativci, jer u bazenima provode više vremena od prosečne osobe. Kod ljudi sa astmom takođe postoji veća verovatnoća da dožive kašalj zbog hlora.

Dečak, Bazen
foto: Facebook printscreen/UNILAD

Da li je hlorni kašalj štetan

Izloženost višim nivoima hlora u vazduhu oko zatvorenih bazena može povećati rizik od problema sa disanjem. Gasovi mogu izazvati grč bronhija u plućima, reakciju koja se naziva hiperreaktivnost disajnih puteva. Simptomi mogu da budu:

kašalj

šištanje i zviždanje

stezanje u grudima

pečenje u grlu

Ovi problemi mogu trajati samo nekoliko sati ili čak i danima. Oni koji treniraju u zatvorenom bazenu i redovno doživljavaju ove simptom treba da razgovaraju sa lekarom.

Bonus video:

03:25

DEČAK JE BIO OPOMENUT DA NE SKAČE U PLITAK BAZEN Oglasili se iz uprave SC Čair nakon teškog povređivanja tinejdžera

(Espreso / Tv Prva / J.R)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.