Kakva ste osoba ako se zovete Natalija? Ne postoji ime sa moćnijem značenjem
Devojčica, Foto: Lev Dolgachov / Alamy / Alamy / Profimedia

prelepo je!

Kakva ste osoba ako se zovete Natalija? Ne postoji ime sa moćnijem značenjem

Ime je poslednjih godina veoma popularno i u našoj zemlji

Objavljeno:

Lično žensko ime Natalija, smatra se osobnim ili samostalnim imenom, iako i mnogi etimolozi navode i činjenicu da je ovo ime izvedenica ili pak „ime od milja“ za neka druga imena kakva su Nataša; Andreana; Andraja ili Natali.

Ime je poslednjih godina veoma popularno i u našoj zemlji i u zemljama regiona (i smatra se pak i starim „biblijskim“ ili hrišćanskim imenom), a o njegovom poreklu i značenju biće „više reči“ u tekstu koji sledi.

Beba
foto: Gergana Tileva / Alamy / Alamy / Profimedia

Poreklo ženskog vlastitog imena Natalija

Žensko ime Natalija, poreklom je iz latinskog jezika, te se smatra da potiče od imena „Natalia“ ili „Natalis“, ili pak od reči „natalis“, a koja ima značenje „dan rođenja Isusa Hrista“ ili „Božić“; te „dan radosti“; „slavlje“; „svetkovina“; „dan sreće“.

Upravo iz pomenutog razloga, ovo lično žensko ime je u srpskom jeziku sinonim za neka imena, kao Božana ili Božica; Marija ili Magdalena, a koje označavaju „radost Hristovog rođenja“ ili su ime „Majke Božije“.

Šta znači ime Natalija?

Ime Natalija je ranije, a kako je već i napomenuto, davano devojčicama koje su rođene na Božić, ali se u današnje vreme takav običaj više ne praktikuje u savremenom svetu, te ime Natalija ima i neka druga značenja – „ona koja je rođena radosna“; „žena koja donosi sreću i slavlje“; „srećna i rođena pod srećnom zvezdom“; „ona koja je dar od Boga“; „Božija kći“; „bezgrešna“; „milosna“.

Beba
foto: Michael Robertson / Alamy / Alamy / Profimedia

Zastupljenost ženskog ličnog imena Natalija u zemljama regiona

U Srbiji je ime Natalija na listi od sto najpopularnijih ličnih imena za novorođene devojčice, u 2017. kalendarskoj godini zauzelo 23. mesto;

U Republici Hrvatskoj, ovo lično žensko ime nije se našlo na listi od stotinu najpopularnijih imena za 2016. i za 2017. godinu, ali je njegova „varujanta“, ime Natali, zauzela 96. mesto;

U Bosni i Hercegovini, ime Natalija nije se našlo na listi najtraženijih ženskih imena za 2017. ili za 2016. godinu;

U Republici Srpskoj, ime Natalija je na listi od sto najpopularnijih ženskih imena u 2017. godini, zauzelo 57. mesto.

Nadimci, izvedena i skraćena imena ženskog imena Natalija

Nadimci i imena koja su hipokoristike ili „imena od milošte“, za lično ime natalija su pre svega neka od sledećih – Nata; Neti; Nati; Natališka; Natalina; Nija ili Natali i Nataly.

Imena koja su „izvedenice ili pak varijante“ ženskog ličnog imena Natalija su – Nataša; Natalia; Natalie; Natalina; Nata; Nati; Natja; Natka; Natasja; Natascha; Nataška; Natašija; Nadija; Nađa.

Ime Natalija ima razne i brojne varijante u svetskim jezicima, a neke od njih su pak – Nathalie (francuski jezik); Natália (slovački jezik) ili Нatáлия (ruski jezik);

Prema numerološkim i astrološkim „proračunima“, za žene sa imenom Natalija, srećan broj je 1;

Žene imena Natalija, imaju veoma izraženu individualnost, cene nezavisnost i u suštini su veoma uspešne u svim životnim poljima;

Sreća, Žena, Disanje
foto: Denis Rozhnovsky / Alamy / Alamy / Profimedia

Osobe koje su nosioci ovog ženskog ličnog imena, imaju sklonosti ka privlačenju pažnje, vole da su uvek najvažnije i najpopularnije, te su u neku ruku i sujetne i arogantne;

„Natalija od mora“ (Natalia del mar) – popularna telenovela venecuelanske produkcijske kuće „Venevision“;

Natalija Tovar Tovar – jeste naselje u Meksiku, u poznatoj opštini San Migel de Aljende, te u saveznoj državi Gvanahuato, a koje je po popisu stanovništva iz 2010. godine imalo ukupno 18 stanovnika.

Bonus video:

01:58

Beba džin i majka heroj iz Gornjeg Milanovca

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.