Kakve su osobe koje se zovu Petar i Petra? Simbolika ovih imena je jaka!
Beba, ilustracija, Foto: Dmitriy Kozhanov / Alamy / Alamy / Profimedia

prelepa imena

Kakve su osobe koje se zovu Petar i Petra? Simbolika ovih imena je jaka!

Imena Petar i Petra jedna su od najrasprostranjenijih u svijetu i imaju mnoge verzije na različitim jezicima

Objavljeno: 11:11h

Petar i Petra imena su koja ćete poželeti da date svojoj deci ako ste očarani ljudskim osobinama kao što su – čvrstoća, snaga i izdržljivost.

Jer, značenje ovoga imena dolazi od grčke rieči pétros (grčki Πέτρος) što znači 'kamen, stena'. Stoga, nije čudo što je jedan od najčvršćih Isusovih apostola nazvan Petar. Ako možda ne znate, Petrov je hršćanski život bio prožet mnogim teškim iskušenjima, a umro je na krstu, samo što je zahtevao da njegov krst bude okrenut prema dole jer je smatrao da nije dostojan smrti kakva je bila Hristova.

Beba
foto: Niamh Baldock / Alamy / Profimedia

Petrova životna priča govori o njegovoj velikoj izdržljivosti, nepokolebljivosti i borbenosti, bez obzira na najteže životne okolnosti. Možemo reći da je njegova osoba pravi predstavnik imena koje nosi ovo značenje.

Kada govorimo o značenju imena Petar, treba naglasiti da je njegovo pravo ime bilo Šimun, što znači ‘kao nošen vetrom’, a Isus mu je menjajući ime u Petar (stena), pridao drugačije značenje.

Ime Petar pa tako i njegova ženska varijanta Petra, od srednjeg je veka popularno na području Europe, a u našim je krajevima popularnije unazad 10-ak godina.

Beba
foto: YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

Bonus video:

06:08

OVO JE DOKTORKA KOJA JE SPASILA BEBU U NOVOM PAZARU! Dete bilo u VEOMA kritičnom stanju, opisala kako ga je reanimirala!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.