U ovoj našoj banji smeštaj možete naći i za 10 evra: Ovde je smešten i jedan od najstarijih manastira (FOTO)
Pribojska Banja, Foto: RINA

PRIRODA I TURIZAM

U ovoj našoj banji smeštaj možete naći i za 10 evra: Ovde je smešten i jedan od najstarijih manastira (FOTO)

Pribojska Banja je naselje koje staro preko 1000 godina

Objavljeno:

Na jugozapadu Srbije u opštini Priboj nalazi se jedna od značajnijih srpskih banja. Desno od obale Lima, na samoj granici sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom smeštena je Pribojska Banja. Okružena je prirodnim lepotama, pored toga što leči mnoge bolesti, poznata je i kao vazdušna banja, a cene smeštaja su vrlo pristupačne.

Pribojska Banja je naselje koje staro preko 1000 godina, a ako je suditi prema arheološkim istraživanjima ovo mesto je bilo naseljeno još u neolitsko doba. U Pribojskoj Banji boravili su stari Rimljani i tamo gradili svoje čuvene terme. Najveći sjaj ova banja dostigla je u vreme Nemanjića.

Manastir sv. Nikole nalazi se u sklopu Pribojske Banje, ovo je jedan od najstarijih manastira u ovoj oblasti. U njemu je 1219. godine Sveti Sava uspostavio jednu od prvih šest episkopija osamostaljenje Srpske Pravoslavne Crkve i za prvog episkopa izabrao svog najboljeg učenika iz Hilandara, Hristofora. Manastir je jedna od najznačajnijih riznica srpskih predmeta.

Pribojska Banja
foto: RINA

Cene smeštaja u Pribojskoj Banji

U sklopu Pribojske Banje nalazi se Rehabilitacioni centar "Banja" koji je renoviran 2019. godine. U renoviranoj zgradi otvoreno je odeljenje fizikalne medicine i rehabilitacije Priboj. Na drugom spratu zgrade obezbeđen je i smeštaj za sve pacijente. Pored hotelskog smeštaja posetiocima je i na raspolaganju privatni smeštaj.

Privatni smeštaj u Pribojskoj Banji je vrlo povoljan. Posetioci koji tamo trenutno borave kažu da se cene kreću od 1.200 dinara, takođe dodaju da je veliki broj turista došao u ovu banju i iz Srbije, ai i Crne Gore i Bosne. Interesovanje je zaista veliko.

Na 350 metara od Pribojske Banje pronašli smo apartman za svega 18 evra. Objekat ima dnevnu i spavaću sobu, kuhinju, kupatilo, ispred se nalazi dvorište i igralište za decu. U sklopu smeštaja imate i besplatna parking kao i internet.

Još jedan apartman u blizini Pribojske Banje pronašli smo po ceni od 20 evra. U sklopu apartmana postoji i restoran. Apartman ima spavaću sobu i kupatilo. Parking je besplatan, na raspolaganju je i terasa, a gosti mogu da koriste besplatan internet.

Banja takođe ima u ponudi i hotele, gde se cena smeštaja za jednu osobu kreće od 40 evra, a uz malu doplatu turisti mogu dobiti i odličan doručak. Kod ovog tipa smeštaja gosti ne moraju mnogo da razmišljaju šta poneti na put, imajući u vidu da je većina potrepština kao što su peškiri, posteljina, fen, pegla, pa i sredstva za ličnu higijenu obezbeđena.

Pribojska Banja
foto: RINA

Lekovita svojstva Pribojske Banje

Na Banji postoji više termalnih izvora temperature od 35,7 do 37,5 °C, od kojih dva najsnažnija pune četiri zatvorena bazena za korišćenje. Nad glavnim vrelom sagrađen je bazen "Stara banja", a nad drugim tri bazena poznatija kao "Nova banja". Pored ovih bazena postoji i veliki otvoreni bazen kao i bazen za decu koji su u privatnom vlasništvu i koji koriste toplu vodu.

Istraživanja su pokazala da je voda izuzetno delotvorna u lečenju sledećih bolesti:

Reumatološka oboljenja

  • degenerativna oboljenja
  • zapaljenski reumatizam
  • vanzglobni reumatizam
  • metabolički reumatizam
  • Posttraumatska stanja
  • stanja posle preloma i uganuća
  • stanja posle artroplastike kuka i kolena
  • sportske povrede
  • neurološka oboljenja
  • poremećaji periferne cirkulacije

Ginekološka oboljenja

  • hronični aneksitisi
  • sterilitet

Oboljenja gastrointestinalnog trakta

  • otežano varenje
  • mikrokalkuloza žučnih puteva

Bonus video:

05:05

VRNJAČKA BANJA - BUDUĆA STAZA ZDRAVLJA I ZABAVE U SRBIJI: Preobražaj jedne od najtraženijih turističkih atrakcija u EVROPI!

(Espreso / Blic / Anica Jelovac / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.