Da li ste čuli za srpski Amazon? Priroda je netaknuta, ovo je raj za avanturiste (VIDEO)
Kanjoj reke Belice, Foto: Printscreen / TikTok / Srbijuupoznaj

LEPOTE SRBIJE

Da li ste čuli za srpski Amazon? Priroda je netaknuta, ovo je raj za avanturiste (VIDEO)

Ovaj predeo je poznat po tzv. „kotlovima“ koji su nastali zadržavanjem vode i njenim kružnim kretanjem

Objavljeno:

Kanjon reke Belice, u blizini mesta Niševac kod Svrljiga predstavlja pravu prirodnu retkost zbog takozvanih „kotlova“ koji formiraju vodopade. Netaknuta priroda, jedinstvenost i retkost okruženja je prava poslastica za avanturiste.

Ovaj predeo je poznat po tzv. „kotlovima“ koji su nastali zadržavanjem vode i njenim kružnim kretanjem, te su danas vidljivi, kružni oblici različite veličine i dubine.

1 / 4 Foto: Printscreen / TikTok / Srbijuupoznaj

„Izuzetno lep kanjon reke Belice je svoju čistoću i atraktivnost zadržao pre svega zahvaljujući svojoj nepristupačnosti. Netaknuta priroda, jedinstvenost i retkost okruženja je prava poslastica za avanturiste“, piše u opisu videa koji je objavila stranica Srbiju upoznaj.

@srbijuupoznaj

🗺️ Српски Амазон, котлови реке Белице 🏞️ Кањон реке Белице, једна од најлепших природних атракција у Србији, задржао је своју чистоћу и привлачност захваљујући својој неприступачности. Непоречена природа и јединствено окружење чине ово место рајем за авантуристе и управо су ти разлози привукли мене да истражим овај кањон. 🌲 Како доћи: Почетна тачка за наш авантуристички поход је село Нишевац. Пошто није било знакова који би нас усмерили ка кањону, морали смо да питамо мештане за најбољи пут. Навигација нас је довела до железничке станице у Нишевцу, где смо оставили ауто тачно испред пруге, без преласка на другу страну. 🚶‍♂️ Пешачење: Кренули смо пругом, пролазећи кроз камене тунеле и мостове у Сврљишкој клисури. На овој деоници има 32 тунела и скоро исто толико мостова. Клисура је величанствена, са стрмим стенама високим и до 450м, препуним пећина. Испод древног града Сврљига налази се купалиште Бањица, некада омиљено одредиште Римљана и Турака. Пешачили смо око 20 минута, бројећи тунеле до седмог, где смо скренули на пут лево у правцу Подвиса. 🌊 Пут до реке: Прошли смо шест тунела и нашли чистину која нас је водила ка реци Сврљишки Тимок и чувеном купалишту Бањица. Срели смо неколико пецароша и питали за правац. Рекли су нам да пређемо реку и наставимо поред клупица уз реку. Река је широка 3-4м, брза и хладна, али је било неопходно прећи је да би дошли до почетка кањонинга. 💧 Кањонинг: Река Белица пре уласка у Сврљишки Тимок формира мали кањон са котловима, удубљењима насталим вековним кретањем воде. Ишли смо путем прекривеним водом, пробијајући се кроз гране. Након 10 минута дошли смо до чистине где смо оставили ствари и наставили пливањем и пењањем ка котловима. Котлови су постајали све ужи и лепши, формирајући прелепе водопаде. Видели смо преко 10 котлова различитих облика и величина, повезаних малим водопадима. 🌟 Авантура: У неким котловима смо видели водене змије па смо пазили где корачамо. Поједини делови кањона имају степенице за лакше пењање, јер су стене клизаве од воде. Кањон реке Белице је прави рај за авантуристе, и планирамо да га поново посетимо на пролеће када је водостај виши и када ће кањон бити још узбудљивији. 🛠️ Савети: Понесите воду за пиће, купаћи костим и гумену обућу за кањонинг. Ако немате, можете се пењати и у патикама. Девојке, обавезно поведите мушко друштво за помоћ приликом пењања и спуштања. Клизаво је, зато планирајте сваки корак да избегнете повреде. Мотивисан текстом са сајта nenasunjalica.com (@nena.sunjalica )- одакле су и информације прикупљене. Аутор @nterraincognita 🎥 Видео едит @srbiju_upoznaj 👈🏻

♬ original sound - srbiju_upoznaj

Kanjon reke Belice koju čine 3 manje pritoke predstavlja pravu oazu među divljim stenama na kojima leži drevni Svrljig-grad. Kroz visoke stene ova reka useca mali, ali impresivan kanjon dug svega oko 50 metara, koji čine specifični kotlovi, odnosno oblici koji su nastali zadržavanjem i vrtložnim kretanjem vode.

Kroz ovaj kanjon najbolje je proći u vreme višeg vodostaja, s proleća i jeseni, kada je u tom trenutku sam kanjon poseduje kristalno čistu vodu u kojoj se posetioci željni avanture kupaju i koriste je za piće.

Ovaj specifični kanjon sa rekom Belicom čini niz od 16 evorsionih lonaca, od kojih je jedan dubok čak 4 metra, a širok oko 10 metara, pišu Niške vesti.

Bonus video:

04:53

SAMO ZAJEDNO MOŽEMO ŽIVETI U ZDRAVIJEM I LEPŠEM SVETU! Forum Društvo prirodi ili priroda društvu postavio nove ciljeve

(Espreso / City Magazine / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.