OTROVNA ZMIJA UJELA DETE KOD LESKOVCA: Vladica Zmijolovac objasnio kako da istisnemo otrov, jedini ispravan način!
Vladica Stanković, Foto: Nenad Kostić, Printscreen/facebook, Dnevno.hr

prva pomoć

OTROVNA ZMIJA UJELA DETE KOD LESKOVCA: Vladica Zmijolovac objasnio kako da istisnemo otrov, jedini ispravan način!

Čovek pre svega mora biti smiren i da ne paniči prilikom ujeda

Objavljeno:
Miloš Dojčinović

Četvorogodišnje dete se igralo ispred kapije porodične kuće u selu Draškovac kod Leskovca ujutru 24. juna sa sestrama i odjednom je vrisnulo, a njegova majka je čula vrisak i brzinom munje izletela iz kuće. Ugledla je strašan prizor, njeno dete je ujela zmija koja se potom zavukla u zid.

Kasnijom analizom utvrđeno je da je zmija bila otrovna. Dete je dobilo serum i prevezeno je na Dečju kliniku Niš.

Povodom ovog incidenta ali i učestalih pojava zmija u Srbiji tokom proteklih meseci porazgovarali smo sa čuvenim srpskim zmijolovcem Vladicom Stankovićem koji nam je do detalja ispričao šta da radimo ako budemo pretrpeli ujed zmije.

"Koliko god da to strašno zvuči, prilikom ujeda zmije, čovek mora biti stabilan i smiren koliko god je to moguće. Dakle, panika i strah ne smeju da mu odvlače pažnju već odmah treba da krene sa upotrebom prve pomoći. Ukoliko uočite tačkice ujeda, neophodno je odmah istiskivanje istim metodom kao i kod istiskivanja bubuljice. Prsti se stavljaju oko tih rupa ujeda koji su razmaka između četiri do osam milimetara i treba odmah da se pritiska i da se pokuša da se taj otrov istisne koliko god je to moguće", objašnjava Vladica.

Zmija
Zmijafoto: Interpix / Alamy / Profimedia

Tokom pritiskanja i istiskivanja otrova veoma je bitno izvršiti podvezivanje, ali treba voditi računa da se ne zaustavi celokupan krvotok, već samo da se smanji protok krvi.

"Isto tako neophodno je da se prilikom istiskivanja otrova, stavi podveska. Recimo, ako je nekoga ujela zmija za ruku, neophodno je da se stavi podveska iznad ujeda, da se stegne ruka i da se popušta na nekih deset do petnaest minuta. Tokom cele prevencije neophodno je u organizam od tečnosti unositi vodu. Ukoliko je ujed zmije doživela osoba koja ima alergijska oboljenja, neophodno je da unese u organizam lek "Aerius". Dakle, ovo je prevencija koja mora da se izvrši u što kraćem periodu i nakon toga odmah mora da se ode u najbližu zdravstvenu ustanovu", priča Vladica.

Vladica Stanković drži zmiju
Vladica Stanković drži zmijufoto: Printscreen/ Facebook/ Vesnik017

Kako da razlikujemo da li nas je ujela otrovna ili neotrovna zmija?

"Kada vas ujede otrovna zmija primetićete dve tačkice razmaka između četiri do osam milimetara. Ako vas ujede neotrovna zmija umesto tačkica ujeda, na koži će vam se pojaviti mala ogrebotina. Bez obzira što vas je ujela neotrovna zmija, morate odmah da odete u zdravstvenu ustanovu jer čak i ta ogrebotina od njenih zuba vama može da napravi bakterijski problem", tvrdi Vladica Stanković.

Šta da radimo kada ugledamo zmiju u dvorištu ili objektu u kome se nalazimo?

"Najveći je problem strah kod ljudi. Neophodna je stabilnost i ne treba paničiti. Ljudi kada saznaju da im je u kući pronađena zmija, odmah donose nepromišljene odluke da prodaju kuću. Ukoliko im se zavuče zmija u automobil, odmah žele da ga prodaju. Dakle, ne razmišljaju hladne glave. Dakle, ne trebamo da paničimo niti da budemo agresivni. Trebamo da budemo mirni, da se pomerimo sa tog mesta i zmija će se sama skloniti", zaključuje Vladica.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

08:46

Vladica iz zida izvukao klupko zmija

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.