EVO ŠTA NIKAKO NE TREBA DA RADITE AKO VAS UJEDE ZMIJA: Stručnjaci kažu da SRBI NAJVIŠE OVDE GREŠE, ovako ćete znati
Za razvoj simptoma nakon ujeda zmije veoma je bitno mesto ujeda, Foto: Printscreen/Instagram/serbialive_novisad

jezivo

EVO ŠTA NIKAKO NE TREBA DA RADITE AKO VAS UJEDE ZMIJA: Stručnjaci kažu da SRBI NAJVIŠE OVDE GREŠE, ovako ćete znati

Četvorogodišnjeg dečaka ujjela je zmija. Dete se igralo ispred kapije porodične kuće u selu Draškovac kod Leskovca igrao , pre nekoliko dana kada je odjednom vrisnulo. Njegova majka koja je priskočila u pomopć videla je kako se crna zmija uvlači u zid. Analizom je utvrđeno da je u pitanju zmija otrovnica. Ukoliko dođe do ujeda, šta treba najpre uraditi?

Objavljeno:

Dete je dobilo serum i prevezeno je na Dečju kliniku Niš. U dobrom je stanju.

Za razvoj simptoma nakon ujeda zmije veoma je bitno mesto ujeda. Najopasniji ujedi su oni na glavi ili vratu, ili ukoliko je zmija ubrizgala otrov direktno u krvni sud.

Stručnjaci savetuju da se prilikom boravka u prirodi, bude oprezan, pa da se nosi zatvorena obuća iznad članka i da se obavezno ponese štap. Treba voditi računa gde sedate i obraćati pažnju na put ispred sebe.

"Ukoliko je do nemilog događaja došlo, nikako ne treba paničiti i posezati za samostalnim rečenjima. Nakon ujeda zmije čovek ima oko četiri sata da otrov svojim delovanjem izazove trajna oštećenja u organizmu, tako da je to više nego dovoljno da osoba potraži pomoć u lekarskoj ordinaciji", objasnio je Kristijan Ovari, biolog u Zološkom vrtu u Beogradu.

- Ukoliko je do nemilog događaja došlo, nikako ne treba paničiti i posezati za samostalnim rečenjima
- Ukoliko je do nemilog događaja došlo, nikako ne treba paničiti i posezati za samostalnim rečenjimafoto: RINA

Prema njegovim rečima, zmije otrovnice napadaju samo u samoodabrani odnosno ukoliko ih napadnemo ili nagazimo.

Savet stručnjaka je da se nikako ne pribegava sopstvenim rešenjima već da se odmah potraži pomoć lekara. "Najbolje je prepustiti da ovo reši stručno lice, odnosno lekar. On će najbolje znati kako da odreaguje u ovom slučaju, jer sve naše otrovnice Evrope su pokrivene istim protivotrovom koji se proizvodi kod nas na Torlaku", dodao je biolog.

Preporučuje se apsolutno mirovanje, jer se kretanjem ubrzava cirkulacija krvi i apsorpcija otrova. Preporučuje se imobilizaciju i hitan transport u najbližu zdravstvenu ustanovu u kojoj se može primiti određeni antiotrov.

Preporučuje se apsolutno mirovanje, jer se kretanjem ubrzava cirkulacija krvi i apsorpcija otrova
Preporučuje se apsolutno mirovanje, jer se kretanjem ubrzava cirkulacija krvi i apsorpcija otrovafoto: PrintScreen/ Facebook/ Sunshine Coast Snake Catchers 24/7

Treba što ranije dati serum antiviperinum (intravenski ili intramuskularno), po protokolu sa testiranjem na preosetljivost. Serum antiviperinum delotvoran je protiv poluotrovnih i otrovnih zmija koje se javljaju u Evropi. Treba uzeti mikrobiološki bris rane, a onda je isprati antiseptickim sredstvom. Sprovesti zatim antitetanusnu zaštitu i dati antibiotike- glase neke od metode lečenja.

Hirurško lečenje je potrebno kod nekroze tkiva. Ako se javi veliki otok koji ometa arterijsku cirkulaciju ekstremiteta takođe je neophodna operacija.

Kako razlikovati zmije otrovnice od onih koje nisu otrovne? Prvo što olakšava razlikovanje jeste da sve tri vrste otrovnica u Srbiji imaju izraženu cik-cak šaru na leđnoj strani tela. Ta šara može ponekad biti isprekidana, a isto tako jedinke mogu biti potpuno crne.

Otrovnice imaju široku glavu u zadnjem delu, zbog prisustva otrovnih žlezda, tako da je ona po izgledu trouglasta i jasno odvojena od vrata. Otrovnice po pravilu imaju relativno kratko do 70 centimetara i zdepasto telo, sa veoma kratkim repom, dok su neotrovne zmije izduženog tela, sa dugim repom i redovno prelaze dužine od 1,5 metar.

Ukoliko je neotrovna zmija u pitanju, ona ima više sitnih zuba u vilici, i ujed će biti sa više rupica na koži. U tom slučaju je potrebno samo ranice isprati nekim dezinfekcionim sredstvom.

Bonus video:

00:05

Zmija na Novom Beogradu

(Espreso / Blic žena / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.