9 ZNAKOVA DA STIŽE SUPERĆELIJSKA OLUJA: Ako OVO vidite na nebu, odmah se sklanjajte
Superćelijska oluja, Foto: Zorana Jevtić

NEVREME

9 ZNAKOVA DA STIŽE SUPERĆELIJSKA OLUJA: Ako OVO vidite na nebu, odmah se sklanjajte

Superćelijsku oluju je u početku vrlo lako prepoznati zbog njenog ulaznog nagiba stvorenog vetrom koji raste sa visinom

Objavljeno:

Superćelijske oluje su najređe od oluja koje postoje, a to je zato što nekoliko faktora mora da se poklopi da bi do njih došlo.

Nije svaka oluja superćelijska, niti svaka superćelijska oluja znači jaku oluju, piše Severe Weather, objašnjavajući znakove koje svako može da vidi na nebu, a koji ukazuju na to da se superćelijska oluja kreće ka nekom mestu.

Šta nam donosi superćelijska oluja

Iako na nebu postoje one superćelije koje neće prouzrokovati štetu, velika većina hoće, i doneće sa sobom grad, grmljavinu i jake pljuskove.

To je najređa vrsta grmljavine jer se nekoliko faktora poput smera vetra i terena mora poklopiti da bi do njih došlo.

Kosi izgled

Superćelijsku oluju je u početku vrlo lako prepoznati zbog njenog ulaznog nagiba stvorenog vetrom koji raste sa visinom. Zbog toga izgledaju koso, što je jasno vidljivo golim okom.

Dve različite oblasti protoka

Ove oluje se takođe razlikuju po dva različita silazna strujanja. Prvi od njih je prednji pomak (FFD), koji se smatra regionom padajućeg vazduha i nalazi se na prednjoj strani superćelijske oluje. U sebi nosi hladan i vlažan vazduh, a taj deo je onaj koji proizvodi kišu i grad, koji se zbog opterećenja vode povlači.

Nevreme
Nevremefoto: Zorana Jevtić

Zid od oblaka

Znak da dolazi superćelijska oluja je upravo zidni oblak koji ne sadrži padavine. To se dešava zato što se kišom hlađen vazduh iz FFD ili RFD povlači nagore. Pošto je ovaj vazduh veoma vlažan jer je hlađen kišom, mešani vazduh koji se diže kondenzuje se na nižim visinama od vazduha u čistom dotoku. U zavisnosti od vetra, ovi zidni oblaci mogu imati različit izgled, a mogu biti rotirajući i nerotirajući.

Rep oblaka

Superćelijska oluja takođe ima svoj rep, koji je produžetak oblačnog zida koji možemo videti da je pričvršćen za oluju. Dolaze u mnogim oblicima i veličinama, od kratkih čupavih produžetaka do oblaka dugih nekoliko kilometara.

Pojas toplog vazduha

Kolokvijalno, stručnjaci, uključujući lovce na oluje, nazvaće ove „pojasne trake“, ali u stvari to je topli vazduh koji struji ka oluji superćelije. Oluje mogu imati jednu veliku traku dolaznog toplog vazduha, ali mogu imati i nekoliko manjih.

Deo bez kiše

Ova karakteristika superćelije se naziva 'RFD slot', a manifestuje se činjenicom da u njoj nema kiše. Ovaj prorez bez kiše se u nekim slučajevima može videti vrlo jasno, dok u drugim može biti zaklonjen kišom tako da nije vidljiv.

Beograd
Beogradfoto: Zorana Jevtić

Trezor superćelije

Nemaju sve superćelije ovo, ali je jasno vidljivo u onima koje ga sadrže. To je oblast superćelije između nagnutog uzlaznog strujanja i FFD-a koja sadrži kišu u sebi. Ovaj deo zavisi od nagiba uzlaznog strujanja i pomeranja FFD-a.

Proizvode grad veličine teniske loptice

Ono što će ostati od superćelije na tlu biće veliki komadi leda koji će padati sa padavinama.

Superćelijske oluje najčešće proizvode grad veći od 5 centimetara u prečniku, ili veličine teniskih loptica. Upravo je takav grad prošle sedmice pogodio Srbiju i Bosnu i Hercegovinu i napravio ogromnu štetu.

Rotacija oblaka

Ova oluja će izgledati rotirajuće, zbog vetrova koji je prate. Pošto superćelije imaju "prugaste" mezociklone, ove rotacije su još jasnije vidljive na nebu.

Podsetimo, RHMZ je najavio promenu vremena koja stiže danas, a temperatura bi trebalo da padne za čak 10 stepeni Celzijusa! Hitno upozorenje zbog nepogoda izdao je i MUP.

Bonus video:

05:47

DRAMATIČNO UPOZORENJE METEOROLOGA TODOROVIĆA: Oluja stiže oko ponoći, kanalizacije neće moći da prime količinu kiše BIĆE POPLAVA

(Espreso / Večernji list / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.