"VEOMA JE OPASNO OSTAVLJATI DECU PO...": Doktor Milićević upozorio na 1 stvar, ovo nikako ne radite
Saša Milićević, Foto: Kurir TV

obratite pažnju

"VEOMA JE OPASNO OSTAVLJATI DECU PO...": Doktor Milićević upozorio na 1 stvar, ovo nikako ne radite

Doktor dodaje da se takvi slučajevi događaju svake godine, ali za njih ne postoji adekvatno objašnjenje, ali posebno naglašava rizik i opasnost

Objavljeno:

Ostaviti dete u automobilu na visokoj temepraturi može biti opasno jer je njihov termoregulacioni centar slabo razvijen, te se ne može izboriti sa visokom temperaturom, pa tako dolazi dehidratacije kada nastaje i opasnost, objašnjava za Telegraf.rs pedijatar dr Saša Milićević.

Srbija se trenutno nalazi u toplotnom talasu sa temperaturama koje idu i do 40°C. Uprkos svakodnevnim upozorenjima i savetima lekara kako postupati u tako ekstremnim slučajevima može se dogoditi da ostavite dete na kratko jer ćete "na brzinu" skoknuti do prodavnice, što je pogrešno. Dakle, apel lekara je, ne činiti to nikako.

Saša Milićević
Saša Milićevićfoto: TV PINK PRINTSCREEN

Doktor Saša Milićević u razgovoru za Telegraf.rs objasnio je šta se tada dešava u organizmu deteta.

- To je jako opasno, jer tada deca mogu da dobiju toplotni udar, a to nije isto što i sunčanica, zato što deca borave u zatvorenom prostoru gde se oslobađa temperatura. Termoregulacioni centar kod dece je slabo razvijen i on ne može da se izbori sa visokom temperaturom i tada dolazi i do dehidratacije, a znamo da veliki deo organizma čini voda. Kod dece je voda važnija nego kod nas - objašnava doktor Saša Milićević za Telegraf.rs.

Dete u automobilu
Dete u automobilufoto: Profimedia

Doktor dodaje da se takvi slučajevi događaju svake godine, ali za njih ne postoji adekvatno objašnjenje, ali posebno naglašava rizik i opasnost.

- Sve što traje duže od 45 minuta je zapravo jako opasno, jer dečiji centar za termoregulaciju ne može to da izdrži - dodaje doktor Milićević.

Kako napominje, tada nastupa dehidratacija, a onda se javljaju i ostali simptomi.

- Dolazi do dehidracije i nastaje gubitak svesti. Onda dolazi i do poremećaja u svih procesa u našem irganizmu, onda stvari počinju drugačije da funkcionišu. To zna da bude jako jako opasno - objašnjava on.

- Ako se slučajno to desi dete prvo treba napojiti, to je najvažnije i treba ga uvesti u neku prostoriju koja je rashlađena i vrlo je važno da mu se da tečnosti - zaključuje doktor.

Bonus video:

02:44

KOJI DELOVI AUTOMOBILA NAJVIŠE STRADAJU TOKOM VRUĆINA? Ćećez otkrio: Pre bilo kakvog putovanja OVE 3 STVARI MORATE DA PROVERITE

(Espreso/Telegraf.rs/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.