10 NAMIRNICA SU SPAS ZA ZATVOR KOD DECE: Jednu namirnicu OBOŽAVAJU, odmah će im biti lakše!
Beba, Foto: Annebel Van den Heuvel / Panthermedia / Profimedia

prirodni laksativi

10 NAMIRNICA SU SPAS ZA ZATVOR KOD DECE: Jednu namirnicu OBOŽAVAJU, odmah će im biti lakše!

Ukoliko vaše dete ima zatvor, evo koje namirnice mogu da mu pomognu i deluju kao prirodni laksativ

Objavljeno:

Konstipacija ili zatvor je čest problem među decom, a pre nego što posegnete za nekim lekovima koji bi mogli da pomognu vašem mališanu, pokušajte da rešite problem povećanjem hranljivih vlakana u ishrani.

Kada dete ne može da kaki ili ima tvrdu stolicu, redovan unos hranljivih vlakana vam je najbolji saveznik, a evo i zašto.

Postoje dve vrste vlakana, rastvorljiva i nerastvorljiva i obe vrste u važne za sistem za varenje.

Rastvorljiva vlakna formiraju gel u digestivnom traktu mališana i usporavaju varenje, a nalaze se u raznim namirnicama poput ovsa, crnog pasulja, avokada, jabuka i banana. Nerastvorljiva vlakna ostaju celovita dok prolaze kroz sistem za varenje, a nalaze se u orašastim plodovima, integralnom pšeničnom brašnu, semenkama.

Prirodni laksativi

Hranu koja je bogata vlaknima ponekad ljudi nazivaju prirodnim laksativima jer može da pomogne u pražnjenju creva. Da biste bili sigurni da vaše dete unosi dovoljno vlakana, važno je da svakodnevno jede voće i povrće.

Ako dete do sada nije unosilo dovoljno vlakana, postepeno povećavajte količinu koju unosi jer naglo povećanje unosa vlakana može kod mališana da izazove nadutost i gasove, piše parents.com.

Evo koje namirnice su bogate vlaknima, pa ih možete davati detetu ako ima problema sa zatvorom.

1. Maline

Ovo voće je jedno od najmoćnijih kada su u pitanju vlakna, jer sadrži čak osam grama vlakana u jednoj šolji malina.

Maline
foto: RINA

2. Krompir

Izbegavajte da ga pržite, već dajte prednost pečenom ili kuvanom krompiru. Inače, jedan krompir srednje veličine ima četiri grama vlakana.

Restovan krompir, Krompir
foto: Printscreen/Youtube/ Anina Kuhinjica

3. Ovsena kaša

Jedna ovsena kaša, bez ikakvih dodataka, ima oko četiri grama vlakana, a detetu je možete ponuditi u kombinaciji sa voćem, za dodatnu dozu vlakana.

4. Testenina od celog zrna

Mališani uglavnom vole da jedu pastu, što je super prilika da im ponudite testeninu od celog zrna, koja u jednoj porciji ima oko šest grama vlakana.

5. Pasulj

Bilo koja vrsta pasulja je bogata proteinom, vlaknima i gvožđem. Pored čorbastog pasulja, možete detetu ponuditi i pečeni koji ćete, recimo, staviti u tortilju. U četvrtini šolje pasulja ima oko tri grama hranljivih vlakana.

Pasulj
foto: Jelajelena Petrovic

6. Lan

Najbolji efekat će imati mleveni lan, koji sadrži zdrave masti i oko tri grama vlakana u samo jednoj kašici. Mleveni lan možete da dodajete u razne pite, mafine, vafle...

7. Avokado

Četvrtina šolje avokada sadrži oko tri grama vlakana, ali i zdrave mononezasićene masti. Nacedite malo limuna i dodajte mrvicu soli i dobili ste gvakamole koji možete da namažete na parče integralnog hleba.

Avokado
foto: Printscreen/youtube/ Adelina Kocht

8. Kokice

Deca uglavnom obožavaju kokice, ali imajte na umu da one predstavljaju rizik od gušenja kod male dece. Oni stariji u njima mogu slobodno da uživaju jer na taj način unose celo zrno.

Kokice
foto: Profimedia

9. Kruške

Jedna kruška srednje veličine sa kožom sadrži oko pet grama vlakana, što je, uopšteno govoreći, oko četvrtine dnevnog unosa vlakana za decu.

10. Nar

Nar odnosno zdrave, slatke semenke ove voćke koje se jedu sadrže oko tri grama vlakana u pola šolje. Možete ih detetu ponuditi i uz jogurt ili ih ubaciti u ovsenu kašu.

Bonus video:

00:20

Obeležena gradska slava Svete Trojice u Vranju

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.