OVA PITANJA SU BAŠ NAMUČILA MALE MATURANTE: Da li biste VI znali odgovore?
Mala matura, Foto: Dragana Udovičić

MALA MATURA

OVA PITANJA SU BAŠ NAMUČILA MALE MATURANTE: Da li biste VI znali odgovore?

Malu maturu 2024. godine polaže 66.970 učenika

Objavljeno:

Osmaci su danas polagali poslednji u nizu ispita u okviru trodnevne male mature, i to testove iz izabranog predmeta. Juče su đaci proveravali znanje iz matematike, a prekjuče iz srpskog/maternjeg jezika.

Malu maturu 2024. godine polaže 66.970 učenika.

Završni ispit počeo je u 9 i trajao do 11 sati i sprovodi se u isto vreme u celoj Srbiji, a ukoliko je ispit počeo sa zakašnjenjem, vreme ispita se produžava tako da izrada testa traje 120 minuta.

Novi Sad: Najteži zadaci iz izabranog predmeta

Trećeg dana male mature đaci O.Š. „Kosta Trifković“ u Novom Sadu zadovoljno su u grupama izlazili iz dvorišta, komentarišući među sobom zadatke i računajući, onako odokativno bodove.

Opšti utisak je da im je izborni predmet došao kao olakšanje nakon testa iz srpskog i testa iz matematike, bilo da su birali najbrojniju geografiju ili pak fiziku i hemiju.

Test iz istorije: Muke oko Dejtonskog sporazuma

- Uradio sam jako dobro, baš sam zadovoljan. Najteži mi je bio 19. zadatak, tačnije pitanje kojim sporazumom je okončan građanski rat u Bosni – rekao je Aleksandar koji je za izborni predmet izabrao istoriju.

Test iz geografije: Najteža jezerska visoravan

Kako dodaje njegov drugar Dejan koji je odabrao geografiju, njemu je najteže bilo da odgovori na pitanje zašto je jezerska visoravan gusto naseljena u rečnoj mreži. Po njegovom sećanju, to je bio 18. zadatak.

Test iz biologije: Male maturante zbunio sistem za varenje

Kada je reč o biologiji koju su đaci takođe u velikom broju birali, najviše su ih namučili zadaci sa slikom.

- Bilo je to jedno pitanje sa slikom, gde je predstavljeno oplođenje, stvaranje zigote ili nešto treće, mislim da je to bilo 17. po redu pitanje. Takođe i peto, gde je prikazan sistem za varenje i gde treba da obeležimo šta je šta. Tu sam imao malo dileme, ali mislim da sam dobro uradio – naveo je Konstantin.

Test
Testfoto: Dragana Udovičić

Test iz hemije: Pitanje sa magnezijumom bilo najteže

Oni malobrojni koji su odabrali hemiju i fiziku navode da nije bilo teško, mnogi ističu da je bilo čak lakše nego na probnom testu. Ubedljivo tvrde da će imati gotovo maksimalan broj bodova iz ovog trećeg, izbornog predmeta.

- Polagali smo hemiju danas. Pitanje sa kojim elementom magnezijum ne reaguje, tu smo imali četiri ponuđena odgovora i trebalo je da odaberemo jedan bilo je malo teže. Takođe, bio je 19. zadatak, tabela i ucrtane supstance i kao na kojoj temperaturi se rastvaraju, ali smo to uspeli da rešimo. Bilo je prelako u suštini - slažu se David, Teodora i Miona koji planiraju da upišu popularnu Svetinu gimnaziju.

Test iz fizike: Najteži magneti i bakar

Tamara je u ovoj raspričanoj gomili sada već bivših đaka osnovne škole „Kosta Trifković“ bila jedina koja je odabrala fiziku kao izborni predmet. Kao neko ko je išao na republička takmičenja iz ovog predmeta navodi da joj današnji test nije bio težak, a kao pitanje nad kojim se na kratko zamislila navodi ono pod brojem 3 a koje glasi da li magneti privlače bakar. Kako dodaje, od sva tri dana bilo joj je najteže na srpskom, a najlakše upravo danas, što je utisak svih đaka sa kojima je „Blic“ razgovarao, bez obzira na predmet koji su izabrali.

Beograd: Najteži zadaci iz izabranog predmeta

Mali maturanti Osnovne škole "Skadarlija" zadovoljni su kako su uradili test iz izabranog predmeta, a većina ih uglas navodi da je ovaj test bio i najlakši od sva tri.

- Svi koji smo izabrali fiziku smo super uradili - kaže jedna učenica.

- Nas osmoro je izabralo geografiju iz cele generacije. Biologiju je najviše izabralo, a geografija je bila najlakša - viču uglas neki učenici ispred škole.

Test iz istorije ipak namučio osmake

- Meni je istorija bila laka, treba mi jedan poen da imam maksimalan broj - tvrdi nam učenik OŠ “Skadarlija”

Istorija je ipak pojedine osmake namučila.

- Istoriju su stvarno mogli malo lakšu da stave. Prošle godine je bilo mnogo lakše, a zaista sam učila. Bilo je pitanje za Špansku groznicu kada je bila. Nismo znali na fotografiiji ko je, a bio je Aleksandar Karađorđević. Ne znam, mutna je fotografija bila - žali nam se jedna učenica dok druga dodaje:

- Ja sam sve uradila iz istorije, bila sam na republičkom. Bilo je pitanje kojim sporazumom je okončan građanski rad u BiH, u pitanju je Dejtonski. Ne znam što su to stavili, jer sve od čega nije prošlo 50 godina se ne računa u istoriju. Bilo je pitanje o padu Vizantije, kada su Osmanlije prvi put ušlu u Evropu, padom Vizantije ili Carigrada - govori mala matirantkinja.

- Na testu iz geografije je bilo pitanje šta je UNESCO - ispričala je učenica iz OŠ “Skadaralija”

1 / 3 Foto: Dragana Udovičić

Test iz biologije: 18. zadatak najteži za osmake u Beogradu

- Meni ne najteže na testu iz biologije bio 18. zadatak, i zadatak u kome se pita koji organ pravi koštano tkivo. Tu je od ponuđenih odgovora bilo mozak, kičmeni pršljenovi, kičmena moždina i onaj puž u uvetu - kaže nam ova učenica.

Subotičanima najlakši izborni predmeti: Rešili test za 15 minuta

Učenici koji su danas polagali izborni završni test u OŠ „Matko Vuković“ u Subotici kažu da im je današnji ispit bio najlakši do sada.

Većina je napustila salu u kojoj je organizovano polaganje već u 9.45 sati. Za „Blic“ kažu da su završili već posle 15 -20 minuta.

Test iz geografije najviše osmaka izabralo

-Hemiju je jedna učenica polagala, puno nas je polagalo geografiju troje istoriju, a fiziku niko nije izabrao. Uvek je bilo da su zadnja tri pitanja teža, ali sada su bila laka. U poslednjem zadatku je bila nacrtana država i trebalo je da zaokružimo da li je njen oblik fragmentiran, izdužen, podeljen ili nešto drugo, pitanje je bilo kakvog je oblika. Nije bilo pitanja da pišemo odgovor i zato nam je bilo sve lakše – kažu za „Blic“ mali maturanti iz Subotice koji su polagali geografiju.

Učenice koje su isto polagale geografiju kažu da je na testu bilo i pitanje koliko dana je potrebno da zemlja okrene oko svoje ose.

-Jako smo zadovoljne, bilo je lako, brzo smo rešili sve. Nadam se da ću upisati Ekonomsku srednju školu – kaže devojčica iz Subotice.

Test iz hemije polagala samo jedna učenica

Učenica koja je jedina polagala hemiju kaže da je test bio jako lak.

-Na testu iz hemije bilo je pitanje koje grupe ulaze u amino – kiseline, da li smeša ili čista supstanca, zatim bio je zadat hemijski simbol i trebali smo da odredimo koji je element u pitanju. Nijedan zadatak nije bio računski, sve je bilo na zaokruživanje. Zadovoljna sam i želim da upišem Medicinsku školu – kaže učenica.

U ovoj školskoj godini, prema podacima Ministarstva prosvete, najveći broj učenika opredelio se da polaže geografiju 26.794 (41,26 odsto), biologiju 23.546 (36,26 procenata), istoriju 6.034 (9,29 odsto), hemiju 4.393 (6,76 odsto), fiziku 4.176 (6,43 odsto)

Šta ne sme da se unese na polaganje testa

Pre nego što krene na polaganje male mature, đak mora da proveri da li je pored školskog pribora, poneo đačku knjižicu.

Na polaganje nekog od izbornih predmeta deca bi trebalo da ponesu grafitnu olovku, gumicu i plavu hemijsku olovku kojom pišu konačne odgovore.

Preporuka da se odgovori prvo napišu grafitnom olovkom, a zatim preko toga i hemijskom, jer će se priznati samo oni odgovori koji su napisani hemijskom olovkom.

Striktno je zabranjeno da učenici na polaganje male mature ponesu mobilne telefone, pametne satove, puškice, kalkulatore.

Kalendar male mature

18. jun: završni ispit – test iz srpskog jezika

19. jun: završni ispit – test iz matematike

20. jun: završni ispit – test iz izbornog predmeta

22. jun: preliminarni rezultati male mature

22. jun: prijem prigovora na preliminarne rezultate

25. jun: konačni rezultati male mature

26-27. jun: popunjavanje lista želja za upis

29. jun: objavljivanje konačne liste želja

2. jul: objavljivanje raspodele đaka po školama

2. jul: objavljivanje slobodnih mesta za drugi krug

Bonus video:

02:52

POLAGANJE MALE MATURE U BEOGRADU

(Espreso / Blic / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.