VREME U SRBIJI OPASNO PO ZDRAVLJE: Reči dr Ivane Stefanović svi moraju da čuju! Ljudi, PAMET U GLAVU!
Dr Ivana Stefanović, Foto: Printscreen/RTS

visoke temperature

VREME U SRBIJI OPASNO PO ZDRAVLJE: Reči dr Ivane Stefanović svi moraju da čuju! Ljudi, PAMET U GLAVU!

Stručnjaci savetuju da se tokom najtoplijeg dela dana ne izlazi napolje bez preke potrebe, te da se boravi u rashlađenim prostorijama

Objavljeno: 22:30h

Institut Batut izdao je upozorenje o potencijalno opasnim temperaturama koje će u nedelju zahvatiti deset gradova: Beograd, Bečej, Zrenjanin, Novi Sad, Sremsku Mitrovicu, Loznicu, Valjevo, Požegu, Smederevsku Palanku i Ćupriju. U ponedeljak se predviđa opasnost od visokih temperatura u Surčinu (Beograd), dok će u ostalim delovima Beograda, kao i u Bečeju, Kikindi, Zrenjaninu, Novom Sadu, Loznici, Valjevu, Velikom Gradištu, Vršcu, Smederevskoj Palanci, Ćupriji, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Negotinu, Nišu i Leskovcu temperature biti potencijalno opasne po zdravlje.

Saveti lekara za očuvanje zdravlja tokom vrućina

Stručnjaci savetuju da se tokom najtoplijeg dela dana ne izlazi napolje bez preke potrebe, te da se boravi u rashlađenim prostorijama. Preporučuje se lagana, mediteranska ishrana. Posebno su ugroženi hronični bolesnici, poput pacijenata sa kardiovaskularnim bolestima, astmatičara i osoba sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća.

Dr Ivana Stefanović
Dr Ivana Stefanovićfoto: Printscreen/RTS

"Visoke temperature predstavljaju izazov za kardiovaskularne pacijente jer srce radi pod većim naporom, a periferni krvni sudovi se šire kako bi se organizam prilagodio novim uslovima," izjavila je za Euronews Srbija dr Ivana Stefanović iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu.

Ona savetuje kardiovaskularnim pacijentima da izbegavaju nošenje teškog tereta i dodatne aktivnosti koje bi opteretile srce. Starijoj populaciji preporučuje ostanak kod kuće u rashlađenim, klimatizovanim prostorijama tokom najtoplijeg dela dana.

Dr Ivana Stefanović
Dr Ivana Stefanovićfoto: Printscreen/RTS

Dodatni saveti za radnike na otvorenom

Radnicima na otvorenom savetuje se da uvek imaju tečnost sa sobom. Dr Stefanović naglašava da prevelika količina obične vode može izazvati mučninu, pa preporučuje dodavanje limuna ili pomorandže u vodu kako bi se olakšala konzumacija.

Posebnu pažnju treba posvetiti i ishrani, koja bi trebala biti lagana i mediteranska, sa izbegavanjem mesa. Pacijentima sa astmom i hroničnom opstruktivnom bolešću pluća savetuje se poseban oprez zbog povećane vlažnosti vazduha.

Bonus video:

04:12

RADNICI HITNE POMOĆI OGORČENI POSLE NAPADA U RESNIKU! Dr Stefanović: Kako da pomognemo drugima, ako smo i sami povređeni!?

(Espreso/24sedam/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.