PRETE LI NAM POPLAVE? RHMZ izdao hidrološko upozorenje, Dunav će u ovom delu toka kroz Srbiju naglo porasti!
Reka, Foto: Nenad Kostić

stiže vodeni talas

PRETE LI NAM POPLAVE? RHMZ izdao hidrološko upozorenje, Dunav će u ovom delu toka kroz Srbiju naglo porasti!

Nivo vodostaja Dunava biće u porastu i za metar i po

Objavljeno:

Srbija se priprema za prvi toplotni talas ove sezone, ali stiže nam i vodeni talas zbog ekstremno obilnih padavina i polava u centralnoj Evropi.

Kraj maja i početak juna doneo je centralnim predelima Evrope česte i veoma obilne padavine, a naročito u oblasti Alpa i u Nemačkoj.

Širom Nemačke palo je više od 100 litara kiše po kvadratnom metru, a na jugu Nemačke i više od 200 litara i to najviše u slivu Dunava.

Poplave u Nemačkoj
Poplave u Nemačkojfoto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Obilne padavine dovele su porasta nivoa reka, do poplava, bujica i klizišta, a reke u slivu Dunava imaju rekordne vrednosti, pa poplave besene ovim predelima. Pod vodom su mnogi gradovi i naselja više stotina objekata.

Nastradalo je najmanje 4 osoba, a najkritičnija situacija je na jugu Nemačke.

Dunav je u svom gornjem toku kroz Evropu za nekoliko metara viši od normale. Sada se plavni talas kreće srednjim tokom i prema Srbiji, pa se nagli porasti već beleže na toku kroz Slovačku i Mađarsku, a narednih dana veći porast očekuje se i u Srbiji.

Prema podacima RHMZ-a, na delu toku Dunava od Bezdana do Bogojeva i Novog Sada očekuje se narednih dana nagli rast Dunava i to za metar i po, pri čemu će Dunav prevazići granice redovne odbrane od poplava i to za pola metra do metar. To znači da se očekuju plavljenja na nebranjenom delu reke, pa će pod vodom biti uglavnom vikend naselja, ali ne i urbana naselja i gradovi.

Dunav
Dunavfoto: Nenad Kostić

Znatno manji rast Dunava očekuje se nizvodno od Novog Sada, pa se nizvodno od Zemuna ne očekuje prevaziliženje redovne odbrane od poplava.

Dakle, u Srbiji najveći rast Dunava očekuje se u gornjem toku, odnosno u Vojvodini i to na potezu od Bezdana do Novog Sada.

Loša vest je da će se obilne padavine i dalje nastaviti u slivu Dunava u centralnoj Evropi, a dobra vest je da je pred Srbijom toplotni talas i da neće biti obilnijih padavina.

Srećom, Dunav trenutno ima srednje i niže vodostaje, tako da će za sada biti spreman da prihvati ogromne količine vode iz centralne Evrope.

Sava ima srednji vodostaj i u njenom slivu neće biti obilnijih padavina u narednom periodu.

Kada je reč o Velikoj Moravi i drugim rekama u Srbiji, narednih dana očekuje se niži vodostaj, uz stagnaciju ili pad.

Još jedna reka biće u porastu u narednom periodu, a reč je o Tisi, ali bez opasnosti od poplava.

Dakle, u narednom periodu sledi nagli porast Dunava, uz prevazilaženje redovne granice redovne odbrane od poplava na toku od Bezdana do Novog Sada.

U ovom slučaju, poplavni talas stiže do Srbije ne zbog obilnih padavina u našoj zemlji i regionu, već zbog veoma obilnih padavina i poplava u gornjem toku, odnosno na jugu Nemačke.

Bonus video:

00:32

EVAKUACIJA KRDA GOVEDA I KONJA KOJI SU DANIMA ZAROBLJENI! Ovako se visok vodostaj Dunava poigrao sa njihovim sudbinama

(Espreso / Telegraf / Đorđe Đurić / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.