ČUVENI UŽIČKI ZMIJOLOVAC OTKRIO SVE TAJNE POSLA: Otrovnice nalazi ispod crepa i kola, pa čak i u BEBINOM KREVECU
Arsenije Hadži Basur, Foto: RINA

hvatanje opasnih gmizavaca

ČUVENI UŽIČKI ZMIJOLOVAC OTKRIO SVE TAJNE POSLA: Otrovnice nalazi ispod crepa i kola, pa čak i u BEBINOM KREVECU

Najviše slučajeva, kaže, ima u samoj gradskoj zoni, dok ga zovu i građani sa periverije i prigradskih naselja

Objavljeno:

Arsenije Hadži Basur, užički hvatač zmija, ovih dana ima pune ruke posla, a objasnio je koje su preventivne mere i zbog čega u Užicu ima najviše zmija. Prvu intervenciju ove godine, Arsenije je imao 10. aprila, kada je u centru grada, blizu keja, uhvatio poskoka, pa nakon toga, sa sve toplijim vremenom, pojavljivalo se sve više zmija.

Najviše slučajeva, kaže, ima u samoj gradskoj zoni, dok ga zovu i građani sa periverije i prigradskih naselja. Do sada je ove godine uhvatio njih sedam, i to na različitim lokacijama. Bilo ih je u centru grada, blizu Trga, nadomak plaže, pa i u kućama, ali na svu sreću, nikog nisu ujele.

Nedavno me pozvao sugrađanin i rekao da je prilikom parkiranja automobila, uočio poskoka, i to baš u centru, odmah sam došao i uhvatio ga, te sam građanima otklonio opasnost, jer je prirodna strah od zmija - priča nam Arsenije. Preventivne mere, koje Basur, preporučuje građanima su da dvorište redovno uređuju, kose, i ne stvaraju gomile blizu kuće ili dvorišta, a najviše ih privlači, ističe, salonit i crep, zatim i metal, lim, plastika, staro drveće, kamenje...

Tokom karijere, priseća se, imao je zanimljivih intervencija, između kojih nam je kroz razgovor izdvojio situaciju kada je jednom prilikom sedeći u kafiću samo odjednom ugledao poskoka, pa nisu morali da ga zovu u pomoć, jer je već bio tu. Zanimljive su, ali i ozbiljne bile situacije i kada je u centru grada preko puta Glavne apoteke, 30 - tak metara od Trga partizana, takođe uhvatio ogromnog poskoka, kao i kada je čoveku u toku vožnje ispred volana zmija izašla iz ventilacije.

Arsenije Hadži Basur uhvatio zmiju u kolima
Arsenije Hadži Basur uhvatio zmiju u kolimafoto: RINA

Jednom prilikom, dodaje, uhvatio je i ispod krevetca jedne bebe. Užice je grad u Srbiji u kome ima najviše zmija, a razlog za to je, kaže, reljef, kao i to što se veći deo grada na Đetinji nalazi na belom kamenu.

- Tokom godine samo u gradskoj zoni imam od 30 do 50 intervencija, dok u okolini takođe imam slučajeva. Prošla godina je bila van proseka, bilo je manje zmija nego inače - dodaje Arsenije. Od malena je, otkriva nam, osećao je bliskost sa zmijama, pa su mu ljuvav i odnos sa njima, kaže, dar od Boga.

UKLANJA I GNEZDA STRŠLJENOVA!

Pored toga što je profesionalac u hvatanju zmija, Hadži Basur uklanja i gnezda stršljenova i on je jedini koji to radi na Balkanu. Za stršljenove kaže da su veoma opasne "zveri", te da su intervencije uklanjanja njihovih gnezda izuzetno opasne, konplikovane i iscrpljujuće. - Od životinjskih zveri, zmija i stršljenova, tvrdim da su opasnije ljudske "zveri", životinje samo treba razumeti - zaključuje naš sagovornik. Arsenije je poznat među Užičanima, trudi se da bogojavljensko plivanje za Časni krst u Užicu bude što brojnije, a radi kao taksista, za čija se prava bori, pa je i predsednik Udruženja za borbu protiv "divljih" taksista "Era", dok je druženje sa zmijama za njega hobi, za druge građane ipak predstavlja opasnost.

Bonus video:

08:46

Vladica iz zida izvukao klupko zmija

(Espreso/Telegraf.rs/Borivoje Ilić/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.