DIREKTOR RHMZ OTKRIO KOLIKO ĆEMO TROPSKIH DANA IMATI TOKOM LETA: Konačna vremenska prognoza, sada je potvrđeno
Jugoslav Nikolić, Foto: RINA

VREMENSKA PROGNOZA

DIREKTOR RHMZ OTKRIO KOLIKO ĆEMO TROPSKIH DANA IMATI TOKOM LETA: Konačna vremenska prognoza, sada je potvrđeno

Tropski dan je po definiciji dan sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha od 30 i više stepeni

Objavljeno:

Prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), objavio je konačnu vremensku prognozu za leto 2024. godine, a na osnovu poslednjih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena. Ono što se pretpostavljalo, to je sada i potvrđeno - pred nama je pakleno leto sa toplotnim talasima i sa do čak 60 tropskih talasa!

Kako je istakao, u Srbiji se očekuje toplo leto sa prosečnom količinom padavina.

On je prognozu objavio nakon konačnih klimatskih izgleda za leto 2024. godine u Srbiji nakon završetka SEECOF-a 31 i donošenja konsenzusa zemalja učesnica.

Kako je naveo, očekuje nas do 60 tropskih dana, a toplotni talasi bi mogli da se dogode u julu i avgustu.

- Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha od 1. juna do 31. avgusta 2024. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do plus 2 stepena. Očekivane vrednosti srednje letnje temperatura vazduha biće u intervalu od 21 do 25 stepeni Celzijusovih u nižim predelima, a od 13 do 18 stepeni u planinskim predelima - naveo je prof. dr Jugoslav Nikolić.

Do 60 tropskih dana

Izgledi su da će tokom juna, jula i avgusta u većem delu Srbije broj tropskih dana biti u intervalu od 35 do 60, a na planinama do 5 dana.

- Tropski dan je po definiciji dan sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha od 30 i više stepeni - podsetio je on.

Toplotni talasi u julu i avgustu

Postoji mogućnost pojave toplotnih talasa tokom jula i avgusta.

- Klimatski izgledi ukazuju da će letnja količina padavina biti u domenu višegodišnjeg proseka. Sezonska količina padavina se očekuje u intervalu od 160 mm do 250 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 220 mm do 290 mm. Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom letnje sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 22 do 33, a na planinama do 40 - napisao je direktor RHMZ.

44,9 stepeni rekordna temperatura u Srbiji

Inače, najviša temperatura od početka meteoroloških merenja u Srbiji izmerena je 24. jula 2007. godine u Smederevskoj Palanci, kada je bilo 44, 9 stepeni.

- Tada su postavljeni temperaturni rekordi na 20 meteoroloških stanica, uključujući i Vračar, gde je izmereno 43,6. Stanice na kojima su registrovane više temperature u odnosu na Vračar, pored Smederevske Palanke su i:

  • Zaječar - 44,7 stepeni
  • Ćuprija - 44,6 stepeni
  • Niš - 44,2 °stepeni
  • Kragujevac - 43,9 stepeni
  • Kruševac - 43,7 stepeni
  • Leskovac - 43,7 stepeni

Ipak, uprkos veoma snažnom toplotnom talasu koji je u Srbiji trajao 10 dana, od 15 do 24. jula, i tokom kojeg je u više dana maksimalna temperatura dostizala 40 stepeni, to leto 2007. godine je tek na petom mestu na spisku najtoplijih leta u istoriji merenja, kaže direktor RHMZ.

- Najtoplije leto je bilo 2012. godine kada su i suša i visoke temperature inicirale brojne šumske požare na Balkanskom poluostrvu i u Srbiji. Takođe, ispred 2007. godine na spisku najtoplijih našla su se i leta 2017, 2022 i 2003. godine - navodi prof. dr Jugoslav Nikolić.

1 / 6 Foto: Zorana Jevtić

Visoke temperature i povećana vlažnost iznuruju organizam

Klimatolog Goran Pejanović rekao je ranije za Blic moramo da budemo spremni na toplotne talase koji mnogo smetaju ljudima zbog temperatura viših od 30 stepeni.

- Ali, nije u pitanju samo visoka temperatura, već zbog klimatskih promena dolazi do povećanja sadržaja vodene pare u vazduhu i zbirno, velika temperatura i povećana vlažnost od 15 odsto više u odnosu na ranije periode, iznurava organizam. Vlaga se povećava zbog isparavanja okeana i zbog isparavanja zemljišta. Recimo, ako je vlaga 50 odsto, a temperatura 30 stepeni, onda je efektivna temperatura već 35 stepeni što je približno telesnoj temperaturi i teško reagujemo u takvim situacijama – upozorava naš klimatolog.

O opasnosti toplotnih talasa govore i podaci iz 2003. godine u Francuskoj 2003. godine, kada su u junu i julu, kaže Pejanović, izazvali preko 50.000 smrtnih slučajeva. Zato je problem klimatskih promena i globalnog zagrevanja, ističe, veliki.

Bonus video:

01:44

EVO KAD ĆE SE SRUČITI JAKI PLJUSKOVI! Pomoćnik direktora RHMZ naveo kišne i sunčane dane od sutra do kraja naredne sedmice

(Espreso / Blic / Ljubinka Račić Đokić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.