"BIĆE IZNAD VIŠEGODIŠNJEG PROSEKA": Meteorolog Sovilj za Espreso otkrio vremensku prognozu za JUN, evo šta nas čeka
Slobodan Sovilj, Foto: Zorana Jevtić, Beta Dragan Gojić, Printscreen/youtube/NOVA S

vremenska prognoza za jun 2024

"BIĆE IZNAD VIŠEGODIŠNJEG PROSEKA": Meteorolog Sovilj za Espreso otkrio vremensku prognozu za JUN, evo šta nas čeka

Meteorolog Slobodan Sovilj otkrio je za Espreso kakve će vremenske prilike biti u junu 2024. godine

Objavljeno:
Marina Letić

Ostalo je još dva dana do kraja maja koji će i ove godine ostati upamćen po kišama.

Obilne padavine tokom meseca napravile su brojne probleme širom Srbije, a u pojedinim opštinama proglašena je i vanredna situacija.

Dok odbrojavamo poslednje dane maja, nameće se pitanje kakve nas vremenske prilike očekuju u mesecu kada zvanično počinje leto.

Slobodan Sovilj, master meteorolog i načelnik Centra za hidrometeorološki sistem rane najave i upozorenja u RHMZ kaže za Espreso da će temperatura vazduha i količina padavina u junu biti iznad prosečnih vrednosti.

- Prema mesečnoj prognozi i klimatskim izgledima Odeljenja za monitoring klime i klimatske promene prognozira se da će temperatura vazduha i količina padavina u junu biti iznad prosečnih vrednosti. U celoj Srbiji se očekuje jun sa srednjom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka i sa odstupanjem do +2°S. Srednja junska temperatura vazduha se prognozira u intervalu od 21°S do 24°S u nižim predelima, a u brdsko-planinskim predelima od 12°S do 17°S. Očekuje se srednja maksimalna temperatura vazduha za jun od 27°S do 29°S u nižim predelima, u planinskim predelima od 16°S do 22°S, a srednja minimalna temperatura vazduha u intervalu od 12°S do 18°S, na planinama od 8°S do 12°S. Broj letnjih dana sa temperaturom vazduha 25°S i više, prognozira se u intervalu od 19 ( u Dimitrovgradu) do 24 letnja dana (u Negotinu), u Beogradu 21, a na planinama do 9 dana (na Zlatiboru), otkriva meteorolog Sovilj.

Slobodan Sovilj
Slobodan Soviljfoto: Printscreen/youtube/NOVA S

Što se padavina tiče, kako dalje navodi, prognozira se junska količina padavina iznad prosečnih vrednosti u severnim, severoistočnim i zapadnim krajevima zemlje.

- U ostalom delu Srbije sume padavina se očekuju u granicama proseka. U nižim predelima očekivane sume su u intervalu od 60 do 120 mm, na planinama do 130 mm, lokalno i više usled očekivanih konvektivnih razvoja. Očekuje se da u junu broj dana sa padavinama u nižim predelima bude od 9 (u Negotinu) do 14 dana (u Valjevu i Loznici) a u brdsko-planinskim krajevima do 15 dana (na Zlatiboru), kaže Sovilj za Espreso.

Kiša
Kišafoto: RINA/Ustupljene fotografije

Sezonska prognoza za 2024. godinu

Prema sezonskoj prognozi RHMZ-a, u julu i avgustu biće toplotnih talasa, a u prvoj polovini septembra očekuje se nastavak kasnog leta.

JUL 2024: Topliji i suvlјi jul. Pojava toplotnih talasa.

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.5ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 31.2ºS. . Srednja mesečna suma padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 25 mm.

AVGUST 2024: Topliji i suvlјi avgust. Toplotni talasi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.3ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 31.4ºS. Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 25 mm.

1 / 5 Foto: Profimedia

SEPTEMBAR 2024: U većem delu Srbije topliji i prosečno vlažan, a u Centralnioj, Južnoj i Jugozapadnoj Srbiji topliji i suvlјi septembar. Nastavak kasnog leta u prvoj polovini septembra.

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 14.3ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.6ºS. U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom septembra zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 3 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Centralnoj, Južnoj i Jugozapadnoj Srbiji biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 49 mm.

"Leto pred nama slično kao prethodno"

Podsetimo, prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda naglasio je za Kurir da klimatski izgledi ukazuju da će letnja količina padavina biti u domenu višegodišnjeg proseka.

- Sezonska količina padavina se očekuje u intervalu od 160 mm do 250 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 220 mm do 290 mm. Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom letnje sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 22 do 33, a na planinama do 40. Najviše padavina očekuje se tokom juna meseca, dok je deficit prognoziran za jul mesec - ističe Nikolić i napominje da će konačni klimatski izgledi za leto 2024. godine biti dostupni nakon završetka i donošenja konsenzusa zemalja učesnica SEECOF-a 31. maja 2024. godine.

Leto na Adi
Leto na Adi foto: Tamara Trajković

- Referentni klimatološki period je 1991-2020. godina. Tropski dan je po definiciji dan sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha od 30°S i više. U pogledu temperature, sveukupno treba očekivati da leto pred nama bude slično kao prethodno (2023), koje je bilo 11. najtoplije u istoriji meteoroloških merenja.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

01:44

DETALJNA PROGNOZA NEDELJKA TODOROVIĆA ZA KURIR: Do petka pljuskovi, potom skok temperature pa opet kiša! U JUNU OČEKUJTE NEPOGODE?

(Espreso/ Kurir/ Pripremila Marina Letić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.