Srpska prestonica sve popularnija: Beograd i ove godine među najposećenijim gradovima u Evropi
Beograd, Foto: Beograd.rs

rekordi u turizmu

Srpska prestonica sve popularnija: Beograd i ove godine među najposećenijim gradovima u Evropi

U julu 2024. godine 155.705 turista je posetilo Beograd, što je za 14 odsto više u odnosu na jul prošle godine

Objavljeno:

I ove godine Beograd beleži rekorde u turizmu, sa čak 13% većim brojem poseta iz celog sveta u odnosu na isti period 2023. godine.

Do kraja jula ove godine, glavni grad posetilo je čak 831.039 turista iz zemlje i inostranstva.

Više od 2 miliona noćenja zabeleženo je u smeštajnim kapacitetima u Beogradu tokom prvih sedam meseci 2024. godine, što predstavlja rast od 10 odsto, navodi se u podacima Sekretarijata za upravu – Sektora statistike.

Beograd
foto: Beograd.rs

Prema rečima Miodraga Popovića, direktora Turističke organizacije Beograda glavni grad je među turistima sve popularniji, posebno za kratke gradske odmore.

„Kada govorimo o celoj godini, ja volim da govorim u pregledu celu godinu, jer Beograd ima jaču naravno letnju sezonu, ali nema toliko izdiferencirane periode kao neka letovališta ili zimovališta. Naš turistički proizvod su uvek kratki gradski odmori, ili „city break“ ture od, recimo, u proseku 4 dana”, kaže Popović.

Beograd
foto: Beograd.rs

U julu 2024. godine 155.705 turista je posetilo Beograd, što je za 14 odsto više u odnosu na jul prošle godine, a najbrojniji gosti bili su iz Turske, Rusije, Kine, Nemačke, Rumunije i SAD.

On dodaje da u proteklih deset godina turističke posete Beogradu kontinuirano rastu.

„Od 2014. godine Beograd je u stalnom rastu, osim 2020. godine zbog razloga koji je svima poznat. Nekad je taj rast, u početku, bio po 20%, po 30%, ili kako se Beograd razvijao, i infrastrukturno i što se tiče kapitalnih projekata, uređenja grada i boljih uslova života, jer ako je dobro i lepo živeti u nekom gradu taj grad vredi i posetiti. Negde vođeni tom logikom mi smo i promotivno i nastupali, tako da je svaka godina bila rekordna”, navodi Popović.

Beograd
foto: Beograd.rs

Uspešna turistička sezona u Beogradu i sve veći broj gostiju iz celog sveta, svrstavaju naš grad među popularne destinacije za odmor. Zahvaljujući infrastrukturnom razvoju glavnog grada poslednjih godina, turisti mogu da uživaju u uređenim lokacijama, kao i novim atrakcijama u našoj prestonici.

Bonus video:

02:56

TURIZAM I BEZBEDNOST - Seničić i Karan o putovanjima u ratom zahvaćeni Bliski Istok POSTOJI JEDNO PRAVILO: OČEKUJ NEOČEKIVANO

(Espreso/gradonačelnik.beograd.rs/M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.